Yerli Tohum Yasak mı

Atalık tohum ile üretim yapan kişiler olarak bize sorulan en fazla sorulardan bir tanesi, yerli tohum yasak mı, neden yasaklandı gibi sorulardır. Bu konuda maalesef çok fazla doğru bilinen yanlışlar var. Atalık tohum ile çok uzun yıllardır üretim yapan üreticiler olarak bu konuda bildiğimiz gerçekleri sizlerle paylaşmak istedik.

Öncelikle yerli tohum ifadesi çok kapsayıcı olmuyor. Çünkü ülkemizde yetiştirilen bütün tohumlara yerli tohum denilmektedir. Başka ülkeden buraya getirilen ve labaratuar ortamında çoğaltılan tohumlarda da yerli tohum ifadesi kullanılmaktadır. Bu sebeple ata tohum, atalık tohum veya yerel tohum ifadesi çok daha anlamlı olmaktadır.

Ata tohum nedir

Dünyanın varoluşundan bu yana tarım hep olmuştur. İlk başlarda tohumlar toprağa kendi kendine düşmüş ve bir sonraki sene tekrar aynı yerden ürün çıkmıştır. Zaman içerisinde bu durumu anlayan insanlar ürünlerin çekirdeklerini almışlar ve toprağa ekimini yapmışlardır. Tarım bütün evrimini binlerce yıl bu şekilde devam ettirmiştir.

Ancak 1900’lü yıllara gelindiğinde insan nüfusu çok yüksek oranda artmaya başlamıştır. Sanayi hayatımıza girmiştir. İnsanların kırsaldan kentlere göçleri başlamıştır. Tarım ile uğraşan insan sayısı sürekli azalmaya başlamıştır. Devamında tohumlar ile oynanmaya başlanmıştır.

  • Daha az insan ile daha fazla üretim yapmak istenilmesi
  • Daha dayanıklı ve lojistiğe uygun ürünler üretebilmek
  • Görüntü olarak optimum kaliteye sahip ürünler üretilmesi
  • Bir tohumdan en fazla ürünü elde edebilmek

Yukarıdaki yazmış olduğum sebeplerden dolayı hibrit tohumlar üretildi. Bu tohumlarla görüntüsü kusursuz, dayanıklı, uzun süre bozulmayan ve çok fazla verim veren ürünler yetiştirilmesi sağlandı. Özellikle 2000’li yıllardan sonra birçok üretici atalık tohumlarını terk etmeye başladı. Ticari amaçlı üretim yapan bütün üreticiler hibrit tohumlara geçiş yaptı.

Bu dönemde kimse hibrit tohumların bukadar zararlı olduğunu bilmiyordu. Çünkü hibrit tohumlar üreticilere çok küçük ücretler halinde dağıtılmıştı. 5-6 yıl sonra hibrit tohumların fiyatları çok yükseldi ama kimsenin elinde atalık tohumları kalmamıştı. Topraklar kimyasallar ile pislenmiş ve hibrit tohum haricinde üretim yapılamaz hale gelmişti.

2000’li yılların başından bu yana yerel tohumlar ile üretim yapan kimse kalmadı. Maalesef bu durum elimizdeki yerli çeşitlerin yok olmasına ve tekrar üretiminin imkansız hale gelmesine sebep olmaya başladı.

Yerli tohum ile yapılan üretimde sonsuz biçimde tohuma sahip oluyorsunuz. Yetiştirmiş olduğunuz ürünlerden tohum alıyorsunuz ve bir sonraki sene aynı ürünleri almaya devam ediyorsunuz. Çocuklarınıza, torunlarınıza atalık tohumlarınızı bırakabileceksiniz ve sizin için en büyük miras olacaktır.

Yerli tohum yasak mı

  • Yerli tohum konusu maalesef siyasete alet edildi. Bu sebeple içerisinde birçok yalan ve yanlış bilgi barındırıyor. Gerçek hayatta uygulanmayan veya geçerli olmayan yasaklar varmış gibi gösteriliyor.

Yerli tohum üretimi yasak değildir

Yerli tohum ile üretim hiçbir zaman yasaklanmadı. Ülkemizde bulunan tohum yetiştiriciliği belli kurallar içerisine alındı. Sertifikasız tohum satışı yasaklandı. Sertifikalı tohumların yasaklanması yanlış anlaşıldı ve gündemde yerli tohumun yasaklandığı algısı yarattı. Aslında yerli tohum ile üretim hiçbir zaman yasaklanmamıştı. Ancak bütün tohumların sertifikalı hale getirilmesi yerli tohum üretiminin önünde çok büyük engel oldu.

Çünkü, yerli tohumlar sadece küçük üreticilerin elinde mevcuttu. Zaten büyük üreticiler hibrit tohum ile üretim yapmaya devam ediyordu. Sertifika zorunluluğu gelince küçük üreticiler ellerindeki tohumları satamaz hale geldi. Bu sebeple yerel tohumlar yok olmaya başladı.

Üreticiler yerli tohum üretimi yapabilir mi

Evet bütün üreticiler yerli tohum üretimi yapabilir. Şu anda bu konuda hiçbir yasak bulunmamaktadır. Sadece tohumların satışında belli kurullar vardır. Eğer tohum satışı yapacaksanız, gıda bakanlığının belirlemiş olduğu kurallara uygun tesislerde üretim yapmanız gerekmektedir. Ayrıca gıda bakanlığının denetimlerinden geçmeniz ve sertifika almanız gerekmektedir. Aksi halde tohum satışınız yasaktır.

Ancak çiftçinin kendi ürününden tohum alarak üretmesinin önünde herhangi bir engel yoktur.

Yerli tohum satışı neden yasak

Yerli tohum satışı yasak değildir. Gıda bakanlığının onay vermiş olduğu kuruluşlar sadece yerli tohumu satabilir. Tohumlardan kaynaklanan hastalıkların önüne geçmek için sertifika istenmektedir.

Bir üretici olarak yerli tohum yasak mı sorusu sürekli karşımıza çıkmaktadır. Bu sebeple soruya burada cevap vermeye çalıştık. Aklınıza takılan sorular için whatsapp üzerinden bize ulaşabilirsiniz ve düşüncelerinizi belirtebilirsiniz. Yerli tohum yasak mı sorusuna elimizden geldiğince cevap vermeye çalıştık.

Ayrıca atalık tohum siparişi vermek için vereceğim sayfayı ziyaret edebilirsiniz. Atalık tohum siparişi ver.

Bizi takip edebilmek için instagram adresimiz olan @karaotorganik takip edebilirsiniz.


KARAOT KÖYÜ GELENEKSEL ÜRÜNLERİ sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0