Koyu Yeşil Zeytinyağı

Zeytinyağı bildiğiniz gibi mucizevi bir meyvedir. Zaman geçtikçe değeri çok daha fazla anlaşılmaya başlandı. Bir üretici olarak koyu yeşil zeytinyağı hakkında detaylı bilgiler vermeye çalışacağım. Sizlere zeytinyağının en kaliteli halinden bahsedeceğim.

NOT: Biz yüzlerce yıldır aynı topraklarda zeytin üretimi yapan bir köyüz. Bir zeytinyağı üreticisi olarak bildiklerimizi bu yazıda aktarmaya çalışacağız. Zeytinyağı konusunda birçok akademik çalışma mevcut. Bizim tabi ki bu konuda bilgimiz çok daha az seviyededir. Ama yıllardır zeytin ve zeytinyağı içerisinde yaşadığımız için bildiklerimizi aktarmak istedik.

Zeytinin üretim sıralaması

  • Ekim ayında ağaçların üzerinde büyük oranda yeşil zeytin vardır. Yeşil kırma, yeşil çizme zeytin üretimleri bu dönemde yapılabilir.
  • Ekim ayında ağaçların üzerinde genel itibariyle yeşil zeytin vardır. Yeşil zeytinlerden üretilen zeytinyağına ilk sıkım veya erken hasat zeytinyağı denilmektedir. Yazımızda geçen koyu yeşil zeytinyağı bu aylarda üretilmektedir.
  • Kasım ayında zeytinler yeşil ve siyah olarak ağaçlarda bulunur. Bu dönemde hem siyah zeytin, hem de yeşil zeytin anda üretilebilir.
  • Kasım ayının başında üretilen zeytinlerden sıkılan yağlara erken hasat zeytinyağı diyebiliriz. Bu dönemde halen koyu yeşil zeytinyağı elde edilebilir.
  • Kasım ayının ortalarından sonra zeytinler tamamen siyaha dönmeye başlar. Bu dönemde siyah sele zeytin üretimi yapılabilir.
  • Kasım ayının ortasından sonra elde edilen zeytinyağlarına olgun hasat zeytinyağı denilmektedir.
  • Zeytin ve zeytinyağı üretimi bütün kış boyunca devam eder. Zaman uzadıkça kalite düşer. Ocak, şubat gibi aylarda elde edilen zeytinyağların kalitesi oldukça düşük seviyededir.

Koyu yeşil zeytinyağı nasıl olur

Zeytinyağının rengini belirleyen sıkım yapıldığı zamandır. Yukarıda anlatmış olduğum gibi zeytinler önce yeşil olarak doğmaktadır. Yeşil olan zeytinlerden sıkılan zeytinyağının rengi koyu yeşildir. Zeytinler siyaha döndükçe renk açılır ve sarıya dönmeye başlar.

Ekim ve Kasım ayının başlarında toplanan zeytinlerden sıkılan zeytinyağlarını erken hasat olarak değerlendirebiliriz. Bu dönemde yağlar genelde koyu yeşil zeytinyağı olarak çıkar.

En kaliteli zeytinyağı hangisidir

Eğer kaliteli zeytinyağına ulaşmak istiyorsanız güvendiğiniz bir yerden satın almanızı öneririm. Tanıdığınız üretici veya köylü varsa direk bu kişilerden almanız hile ihtimalini azaltacaktır. Ayrıca büyük firmalar birçok bölgeden zeytinyağı toplayıp karıştırmaktadır. Bunun sonucunda farklı farklı kalitede zeytinyağları oluşmaktadır. Bu sebeple tek bir tarlanın ve köylünün üretmiş olduğu zeytinyağını almak kesinlikle çok daha faydalı olacaktır.

Koyu yeşil zeytinyağı asit oranı en düşük olanıdır. Yeşil zeytinlerden üretildiği için en kaliteli yağlar erken hasattır. Üretiminin ilk yapıldığı aylarda tat ve aroması oldukça yoğun seviyededir. Sürekli zeytinyağı kullanmayan veya bu tarz zeytinyağlarına alışkın olmayan kişilere ağır gelebilir. Zeytinyağı dinlendikçe tadı ve aroması oturacaktır.

Koyu yeşil zeytinyağı tadı ve tüketimi nasıl olur

Bütün zeytinyağları ilk sıkımı esnasında yoğun tada sahip olur. Renkli bulanıktır ve dinlendikçe tadı kendine gelir ve aroması kaybolmaya başlar. Bu durum erken hasat zeytinyağları için daha fazla hissedilir derecede olur.

İlk hasat zeytinyağları yeşil zeytinlerden üretilir. Yeşil zeytinler tam olgunlaşmaya girmediği için yoğun tada sahiptir. Bu sebeple oldukça koyu yeşil zeytinyağı oluşur.

Bu tarz yağların çiğ tüketimde kullanılmasını tavsiye ediyoruz. Bildiğiniz gibi zeytinyağı yemeklerde kullanılınca kalitesi düşmektedir. Bu sebeple salatalarda, sağlık için meyve suyu olarak içmek için kullanılabilir. Eğer bu tarz zeytinyağını yemeklerde de kullanabilirsiniz. Yemeğe farklı bir aroma verecektir. Aroma size ağır geliyorsa ve zeytinyağını kullanamaz hale gelirseniz, zeytinyağını bir süre bekletin. Aynı kap içerisinde yaklaşık 1 ay beklesin. Zeytinyağı içerisinde bulunan posalar (meyve parçaları) dibine çökecektir. Bu sayede aroması hafiflemiş ve tadı keskinleşmiş bir zeytinyağı olacak.

Zeytinyağını nasıl saklamak gerekir

Zeytinyağını güneş görmeyen yerlerde saklamanız gerekir. Güneş gören zeytinyağı oksitlenme yapabilir. Bu sebeple evinizde bulunan bodrum katı, kiler veya mutfağın güneş görmeyen dolap içlerinde saklayabilirsiniz. Bu sayede zeytinyağının kalitesini korumuş olursunuz.

Ev kullanımı için zeytinyağını cam şişe veya tenekeler içerisinde saklayabilirsiniz. Plastik içerisinde zeytinyağının beklemesi uygun değildir.

Tabi ki siz bu konuya özen gösterseniz bile, zeytinyağı size ulaşana kadar üreticiler tarafından plastik kaplarda saklanmış olabilir. Bu konuyu sormanızı tavsiye ederim. Üreticilerin küçük teneke veya cam şişelerde zeytinyağını saklaması mümkün değildir. Bu sebeple en kaliteli saklama şekli olan krom variller içerisinde saklanması önerilmektedir.

Koyu yeşil zeytinyağı fiyatlarını öğrenmek ve sipariş verebilmek için mağaza bölümünü ziyaret edebilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0