Bamya Fiyatı

Bamya fiyatı, ürünün cinsine, büyüklüğüne ve üretim esnasında kullanılan tekniklere göre değişim göstermektedir. Yeşil bamya veya kırmızı bamya arasında ciddi fiyat farklılıkları vardır. Çiçek bamya diye tabir ettiğimiz minik bamya ile büyük bamyalar arasında büyük fiyat farklılıkları vardır. Bu sebeple sabit bamya fiyatı vermemiz genel anlamda zordur.

Bamya fiyatlarını etkileyen en önemli faktörler

Bamya fiyatlarını üretim şekli, boyutu ve cinsi doğrudan ve çok ciddi anlamda etkilemektedir. Bu sebeple sizlere bu konuda detaylı bilgiler vereceğim. Yazının sonunda doğru bamya nedir ve hangisini tercih etmeniz gerektiği konusunda bilgi sahibi olacaksınız.

  • Bamya cinsi
  • Bamya boyutu
  • Bamya üretim şekli

Bamya cinsi

Ülkemizde Amasya, İzmir, Aydın bölgesinde büyük miktarda bamya yetiştiriciliği yapılmaktadır. Yeşil bamya ve kırmızı bamya ülkemizde yetiştirilmektedir. Kırmızı bamya kalitesi bakımından yeşil bamyadan çok daha üstündür. Bu sebeple 2-3 katı daha yüksek fiyat yapmaktadır.

Kırmızı bamya dediğimiz kınalı bamya cinsi bamyadır. Özellikle İzmir’in bazı yüksek rakımlı köylerinde yetiştirilmektedir. Yeşil bamya gibi olgunlaşma çabuk olmaz, boyut olarak büyük olsa bile tazeliğini hep korur. Ayrıca kınalı bamyanın hibrit üretimi yoktur. Bu sebeple bütün kınalı bamyalar atalık tohumlar ile üretilmiş diyebiliriz.

Fiyat olarak yüksek olduğu için kuru bamyası fazla yapılmaz. Genelde daha ucuz ve kalitesi daha düşük olan yeşil bamyadan kurutma yapılmaktadır.

Bamya boyutu

Hangi cins olursa olsun bamya boyutu çok önemlidir. Genelde bamya ne kadar küçük olursa fiyatı yükselir. Bu sebeple en pahalı bamyalar çiçek bamya dediğimiz minik bamyalardır.

Genelde bamyalar çiçek bamya, standart bamya, orta bamya, büyük bamya olarak sınıflandırılır. Aslında bamyaların boyutları büyüdükçe kalitesi artmaktadır. Ancak büyük boyutlu olanlar bazı kişilerin damak tadına uymadığı için fazla tercih edilmez. Bu sebeple çok daha ucuz fiyatlara satın alınabilmektedir.

Özellikle çiçek bamyanın çorbası çok ünlüdür. Bazı bölgeler için en önemli yemekler arasında gösterilmektedir. Bu sebeple çiçek bamya tercihi yapılır.

Genellikle en çok tüketilen standart bamya türüdür. Boyut olarak büyük veya çiçek diyemeyiz. Arada kalan ve en ideal olarak gösterilen bamyadır.

Bamyanın boyutu büyüdükçe içerisindeki salgı çoğalmaktadır ve faydası artmaktadır. Ayrıca kınalı bamya için orta ve büyük bamya türleri oldukça güzel olmaktadır.

Bamya üretim şekli

Bamyanın hangi tarım tekniği kullanılarak üretildiği önemlidir. Normal tarım, iyi tarım ve organik tarım arasında müthiş farklar vardır. Kullanılmış olan ilaçlar, gübreler çok önemlidir. Örneğin normal tarım uygulamasında birçok tarım ilacı kullanılmaktadır. Bu sebeple bamya verimi oldukça yüksek seviyede olur. Ancak organik tarım ile üretilen bamyalarda ilaçlama yapılmaz. Bu sebeple verimi düşük ve hastalıklara karşı daha zor durumda kalır.

Bu tarz üretim şekilleri fiyatları doğrudan etkilemektedir. Biz Karaot Köyü’nde organik tarım tekniği ile bamya üretimi yapıyoruz. 2010 Yılından bu yana organik sertifikalı üretim yapmaya özen gösteriyoruz.

Doğranmış bamya nasıl yapılır

Bamya fiyatları neden yüksektir

Bamya fiyatı diğer sebze ürünlerine göre bir miktar yüksektir. Bu duruma nereden baktığınıza bağlı olarak değişir. Üreticiler için bamya fiyatları çok düşüktür. Çünkü bamya fiyatlarını domates, biber, patlıcan gibi ürünler ile karşılaştırmanız doğru olmaz. Üretim şekli, maliyet gibi birçok faktörden dolayı aynı fiyat olması mümkün değildir.

Daha iyi anlayabilmeniz için domates ile bamya karşılaştırması yapalım. Çok daha iyi anlayacağınıza eminim.

Bamya ve domatesin aynı anda yetiştiğini düşünelim. Domates ve bamya için 10 dönümlük alanın ekili olduğunu düşünelim.

10 dönümlük domates bir günde toplanabilir. İşçilerin toplaması sonucu veya makineler ile 10 dönümlük domates çok rahat toplanabilir. 40 kişilik işçi grubu ile bir günde bütün domates toplanabilir ve 1 gün içerisinde bütün işçilik bitmiş olur.

10 dönümlük bamyanın bütün yaz boyunca toplanması gerekir. Bamya topladıkça tekrar veren ve çok hızlı büyüyen bir üründür. Bu sebeple hergün toplamanız gerekiyor. Yağmur yağdı, işim vardı, hasta oldum gibi hiçbir mazeret üretmeniz mümkün değildir. Eğer 1 gün toplanmazsa bamyalar olağanın üstünde büyür. Gövdenin bütün gücünü büyüyen bamyalar çeker ve bir sonraki bamyaların gelişimini etkiler. 1 -2 Günlük toplamamanın cezası 15 gün bamya veriminin düşmesine sebep olabilir.

10 dönüm bir alan için 6 kişi bir günde toplayabilir. 3,5 ay boyunca hergün 6 kişi toplaması gerekir. Bu sebeple işçilik masrafları inanılmaz yüksek olur.

İşin sonuna baktığımızda 10 dönüm domates ile 10 dönüm bamya arasında üretici anlamında, ciddi anlamda para kazancı yoktur. İşçilik ücretlerinin bamya üzerindeki etkisinden dolayı diğer sebzeler ile karşılaştırılması mümkün değildir.

Güncel bamya fiyatı için tıklayınız.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0