Damıtılmış Kekik Suyu

Kekiğin en kaliteli halini ürettik. Yüzyıllardır şifa bulmak ve sağlık için tüketilen damıtılmış kekik suyu üretimini geleneksel usuller ile yaptık. Yazımız içerisinde hakiki kekik suyunu nasıl ürettik, hangi aşamalardan geçirildi, nasıl tüketilmesi gerekir gibi bütün sorulara cevap bulabileceksiniz.

Kekik suyu ile ilgili bahsetmek istediğim en önemli nokta piyasada kekik suyu ismiyle satılan ürünlerin çok büyük bölümü damıtma yapılmadan üretilmiştir. Yani buhar yoluyla üretilen kekik suları değildir. Kekiğin su içerisinde kaynaması sonucu elde edilen su satılmaktadır. Tabiki bununda faydası olabilir ama hakiki kekik suyu bu değildir. Hakiki kekik suyu damıtma yöntemi ile üretilmelidir. Kekik suyunun kaynaması sonucu ortaya çıkan buhar tanelerinden elde edilen su kullanılmalıdır. Bahsettiğim şekilde yapılırsa kekiğin sadece özü suya dönüşmektedir ve çok etkin kekik suyu ortama çıkacaktır.

Damıtılmış kekik suyu nasıl ürettik

Kekik suyu üretirken ihtiyacınız olan en önemli nokta kekiğin kalitesidir. Kekiğin kalitesini bulunduğu bitki örtüsü, nerde olduğu, çeşidi gibi birçok faktör etkilemektedir.

İzmir Torbalı’nın dağ köyü olan Karaot Köyü dağ kekiği anlamında en kaliteli bitki örtüsüne sahiptir. 2018 yılında yapılan incelemeye göre bu bölgeden toplanan dağ kekikleri Türkiye’de yetişen en kaliteli kekik olabileceği belirtilmişti. Kalite ve aromasının yüksek olduğu dağ kekiklerini topluyoruz.

Dağ kekiklerini büyük kazanlara koyuyoruz ve kekiklerin üstüne çıkacak kadar su ile dolduruyoruz. Kekiklerin üstüne boş tepsi koyuyoruz. Kazanın kenarlarını bez ile kapatıyoruz ve kazanın üstünü kapatıyoruz. Bu sayede kazanın içerisindeki bütün buharı içeride saklıyoruz. Kazanın altını yakıyoruz ve odun ateşi ile suyu kaynatıyoruz. Kekik suyu kaynadıkça buharlaşıyor ve buharın çıkacağı yer olmadığı için buhar taneleri iç kısımda bulunan tencereye dökülüyor. Yaklaşık 2-3 saat bu işleme devam ediyoruz. Bu sayede 2 kilo civarında damıtılmış kekik suyu üretmiş oluyoruz. Yapmış olduğumuz yöntem tamamen geleneksel kekik suyu üretimidir.

Kekik suyu nasıl tüketilmelidir

Kekik suyu damıtılmış olduğu için hafif acı bir tada sahip olabilir. Boğazı yakan ve içmesi bir miktar zor olan kekik suyu daha kuvvetlidir. Kekiğin cinsine göre acı miktarı az veya çok olabilir.

Kekik suyu çok kuvvetli olduğu için çok yüksek miktarda tüketmek uygun değildir. Çünkü tüketmiş olduğunuz ürün kekiğin özüdür. Damıtılarak sadece öz kısmı su haline getirilmiştir. Günlük en fazla 2 defa tüketilmesi uygundur. Yemekten sonra tüketmek daha iyi olur. Bir yemek kaşığı içmek gerekir. Hergün uygun ölçüde alındığında çok hızlı şekilde sağlığınıza kavuşturduğunu görürsünüz.

Kekik suyu faydaları

Kekik suyunun faydaları saymakla bitmez. Bilinen ve bilinmeyen birçok faydası vardır. Sizlere bilinen en önemli faydalarından bahsedeceğim.

NOT: Kekik suyunun mutlaka buharlaşma yoluyla elde edilmiş olması gerekir. Aksi halde istenilen kalitenin olması mümkün değildir.

  • Hücre yenilenmesini sağlar. Bu sayede yaşlanmayı geciktirici özelliği vardır.
  • Sindirim sistemine müthiş faydası vardır. Mide ve bağırsak sorunlarında yüzyıllardır kullanılmaktadır. Düzenli kullanımı sonrasında yaşanılan mide ve bağırsak sorunlarını 10 gün içerisinde giderdiği tecrübe ile kanıtlanmıştır.
  • Kabızlık gibi sorunları çok hızlı biçimde çözmektedir.
  • Şişkinlik ve hazımsızlık gibi sorunlarınız varsa kekik suyu çok hızlı çözüm üretmektedir.
  • Vücudu zararlı oluşumlara karşı korumaktadır. Kanser önleyici olarak kullanılmaktadır.
  • Kemiklere faydası çoktur. Gelişim çağında olan çocukların kemiklerinin güçlü olmasını ve menapozda bulunan kadınların kemiklerin güçlü olması için kullanılmaktadır.
  • Kalp hastalıklarına karışı koruyucudur.
  • Grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı korur ve hastalıklardan çok hızlı kurtulmamızı sağlar.
  • Korona virüs döneminde çok fazla tercih edilmesinin sebebi hastalığın çok rahat geçmesini ve fazla etki göstermemesini sağlamasıdır.
  • Ağız tedavisi için çok fazla kullanılmaktadır. Diş eti kanamaları, ağız yaralarının iyileşmesi, ağız içerisinde bulunan mikropların tedavisinde kullanılmaktadır.
  • Saçlarda meydana gelen sıkıntılı durumlara faydası bulunmaktadır. Saç diplerinde oluşan kepeklenmeyi önler. Banyo yapmadan önce saç diplerini masaj yaparak kekik suyu ile içine yedirip banyo yaparsanız fayda görürsünüz.
  • Sivilce yarası ve sivilcelerin yok olmasında kekik suyu kullanılmaktadır. 1-2 damla kekik suyunu sivilce veya izi kalmış bölgeye sürün. Düzenli kullanılması sonucunda çok büyük etki göreceksiniz.

Karaot Köyünde geleneksel usuller ile üretmiş olduğumuz kekik suyunu evlerinize kadar gönderiyoruz. Üretmiş olduğumuz damıtılmış kekik suyu şeklindedir. Piyasada bulunan damıtma yöntemi olmayan kekik suyu ile karıştırmayınız.

Damıtılmış kekik suyu

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0