Arapsaçı Otu

Arapsaçı otu köyümüzde yabani olarak yetişen ege otlarından biridir. Ege otları içerisinde en bilindik otlar arasındadır. Diğer adı rezenedir. Bazı bölgelerde rezene otu olarak bilinmektedir. Arapsaçının kontrollü üretimide yapılır. Tohum ile çoğaltılarak arapsaçı üretimi yapılabilir. Ancak biz ege otlarının kontrollü üretimlerine olumlu bakmıyoruz. Çünkü bu tarz ürünlerin doğada yabani olarak yetişmesi kalitesi anlamında çok daha önemli oluyor. Her yıl aynı bölgelerde yabani olarak arapsaçı otları çıkar ve köylüler tarafından toplanır.

Arapsaçı kendine özgü müthiş bir kokusu ve tadı vardır. Görüntü itibariyle dereotuna benzemektedir. Kokusu ve tadı itibariyle taze anasona benzer. Kendine özgü tadı ve görüntüsü sebebiyle, arapsaçını bilen kişiler tarafından çok fazla tercih edilmektedir.

Rezene otu (Arapsaçı otu) nasıl toplanır

Arapsaçı için bilinen çok büyük yanlışlar vardır. Bir köylü olarak internetteki bilgileri incelediğimde, ne denli yanlış bilgiler olduğunu gördüm ve üzüldüm. Bu sebeple sizleri doğru bilgilendirmek isterim.

Arapsaçının kök kısmında bulunan bölgeden turşu yapıldığı yazılmış. Bu bilgi doğru olmakla birlikte, birçok kişiyi büyük hataya sürekleyecek bir bilgidir. Sadece tohum olarak ekimi yapılan arapsaçı otları için kök kısımları çıkarılabilir ve turşu yapılabilir.

Yabani olarak yetişen arapsaçı otu doğada kendisi çoğalmaktadır. Sezonun sonunda tohumlarını aynı bölgeye bırakır ve bir sonraki sene aynı bölgeden tekrar çıkmaya başlar. Eğer siz kökünden çıkarırsanız, oluşacak olan tohumları yok etmiş olursunuz. O bölgede çıkacak olan arapsaçı otunun tekrar çıkmasını engellersiniz. Birçok yabani ot için aynı durum geçerlidir. Köylüler bu durumu bildiği için doğadan toplarken arapsaçlarını testere ile keserler. Köklerine dokunmazlar. Kök kısmı kaldığı için bir sonraki sene tekrar aynı yerden ürün vermeye başlar. Bu sebeple arapsaçı otlarını köklemeden keserek toplamamız gerekiyor.

Rezene otu (Arapsaçı otu) nezaman olur

Diğer ege otlarının aksine rezene bahar mevsiminde olur. Nisan – Mayıs aylarında arapsaçı doğada yabani olarak bulabilirsiniz. Sadece bu dönemde taze rezene otu bulabilirsiniz. Ama bütün yıl boyunca tüketebilmek için salamura haline getirebilirsiniz ve bu şekilde istediğiniz zaman kavanozlardan çıkarıp tüketebilirsiniz.

Biz salamura arapsaçı otu yapıyoruz ve bütün yıl boyunca istediğimiz zaman tüketiyoruz.

Arapsaçı otundan sipariş vermek için mağaza bölümünü inceleyebilirsiniz.

Rezene otu faydaları

  • Rezenenin düzenli tüketilmesi sonucunda ağrı kesici özelliği bulunmaktadır. Baş ağrıları, kas ağrılarının düzelmesinde büyük katkısı bulunmaktadır.
  • Emziren anneler için süt arttırdığı bilinmektedir. Ayrıca süt kalitesini arttırdığı biliniyor. Bu sebeple emziren annelerin çok fazla tercih sebebidir.
  • Midenin asit oranını düzenler ve gaz oluşumunu engellemektedir.
  • Arapsaçı otunun görme sorunlarının oluşmasını engellediği bilinmektedir. İleriki dönemlerde gözlerde oluşabilecek sorunları engellediği ve bazı sıkıntıları düzelttiği bilinmektedir.
  • Doğal bir sakinleştirici görevi yapar. Kişinin psikolojik ve ruhsal olarak rahatlamasını sağlar. Bu sayede kişinin rahatlamasını ve sakinleşmesini sağlamaktadır.

Karaot köyü youtube videoları

Rezene otu nasıl tüketilir

Rezene diğer adı ile arapsaçı otu birçok şekilde tüketilmektedir. Özellikle egede arapsaçı kavurması yapılmaktadır. Müthiş faydalı olan arapsaçı kavurmasını sizinle paylaşacağım.

Taze rezene çiğ olarak tüketilebilir ama çok fazla tercih edilmez. Genelde salata, kavurma, turşu gibi formlara sokularak tüketilmektedir.

Arapsaçı kavurması

Taze soğanları ince olarak kesip, zeytinyağlı tavada kavuruyorsunuz. Soğanlar pembeleştikten sonra arapsaçını tavaya ilave ediyoruz. Bu şekilde soğan ve arapsaçı otunu kavuruyorsunuz. 1 çay bardağı su ilave edip pişiriyoruz. Suyunu çektikten sonra üzerine yumurta kırıp tüketime hazır hale getiriyoruz. İsterseniz yumurta kırmadan da tüketebilirsiniz

Arapsaçı kavurmasını kuzu eti ile yapmakta mümkündür. Bazı bölgelerde kuzu eti içerisine arapsaçı ilave edilerek tüketilmektedir.

Arapsaçı salatası

Özellikle yaz aylarında yapmış olduğunuz salatalar içerisinde arapsaçı otunu kullanabilirsiniz. Kendine özgü harika tadı ve aroması vardır. Bu aroma sayesinde salatalarınızı farklılaştırabilir ve salata kalitenizi arttırabilirsiniz.

Arapsaçını nasıl gönderiyoruz

Arapsaçı sadece Nisan – Mayıs aylarında yetiştiği için bütün yıl tazesini bulmak mümkün olmaz. Bu sebeple geleneksel yöntem olan salamura yaparak taze arapsaçı otlarını bütün yıl saklayabiliyoruz. Bütün yıl boyunca aynı tazelikte istediğiniz zaman tüketebiliyorsunuz.

Yabani olarak yetişen arapsaçı otunu topluyoruz ve cam kavanozlara sıkı şekilde basıyoruz. Daha önce kaynatmış olduğumuz sıcak suyu kavanozlara döküyoruz ve hemen kapağı kapatıyoruz. Sonrasında kapak kısmını sıcak su içerisinde kaynatıyoruz. Bu sayede tam vakumlama yapmış oluyoruz. Bu yöntem ile bütün yıl boyunca hiçbir sıkıntı yaşanmadan aynı tazelikte korunmaktadır.

Kavanozlar size ulaştıktan sonra kapağını açmadığınız sürece 2-3 yıl boyunca bozulmadan saklayabilirsiniz. Kavanoz kapağını açtıktan sonra 1 hafta içerisinde tüketmenizi öneriyoruz.

Salamura arapsaçı otu siparişi vermek veya diğer ürünlerimize bakmak için mağaza bölümünü ziyaret edebilirsiniz.


KARAOT KÖYÜ GELENEKSEL ÜRÜNLERİ sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0