Kuru Domates Fiyatı

Dünyanın en kaliteli kuru domateslerinin yetiştirildiği bölge olan İzmir Torbalı ovasında ürünlerimizi yetiştirmekteyiz. Üretilen kuru domatesin %90’ı yurtdışına ihraç edilmektedir. Sizlere bu yazımızda kuru domates fiyatı nasıldır ve kuru domates yetiştiriciliği hakkında detaylı bilgiler vereceğim.

Her domates türünden kaliteli kuru domates olmaz. Örneğin yemeklik olarak kullandığımız büyük çanak domateslerin kuru domatesi olmaz. Çünkü bu tarz domatesler suyu içerisinde saklayamaz. Güneşte bekleme sonucunda su kaybolur ve istenilen kuru domates elde edilemez. Bu sebeple kaliteli kuru domates için öncelikle cinsin önemi çoktur. Kuru domates için armut tipli domatesler kullanılır ama armut tipli domateslerinde birçok çeşidi var. Bu yüzden bu işi yıllardır yapan üreticiler olarak hangi domatesin en kaliteli olduğunu tecrübelerimiz sonucunda öğrendik.

Kuru domates fiyatı etkileyen sebepler

  • Kuru domatese ait kurutma yöntemi doğrudan etkilidir.
  • Üretim yapılan dönemde domates fiyatları

Yaklaşık 17 kilo taze domatesten 1 kilo kuru domates üretilmektedir. Ayrıca hava şartları, işçilik hataları gibi sebeplerden dolayı bazı fireler verilmektedir. Bu sebeple kuru domates fiyatı yüksek olması çok normaldir. Üretim aşaması oldukça zor ve maliyetlidir.

Kuru domates kurutma işlemi

Kuru domates üretiminde en fazla merak edilen kurutma yöntemidir. Kaliteli, doğal ve geleneksel olarak üretilen kuru domates nasıl olmalıdır ve nelere dikkat etmeliyiz gibi soruların çıkması tabiki normaldir.

Kuru domates kurutma yöntemleri
Güneşte kurutma yöntemi

Domatesler istenilen olgunluk seviyesine geldikten sonra baştan kıç kısmına doğru ortadan ikiye bölünür. İç kısımları güneş görecek şekilde yere serilir. Kuru domateslerin üzerine tuz dökülür. Tuz domatesin hızlı kurumasını sağlamaktadır. Aksi halde güneş ışınlarına uzun süre maruz kalır ve içindeki suyu koruyamaz. Üzerine tuz atıldıktan 7-10 gün içerisinde tam kuruma halini alır. Bütün işlem budur. Geleneksel ve doğal yöntem güneşte kurutma yöntemidir. Bu işlem ile yapılan kuru domates fiyatı bir miktar yüksek olabilir.

Kükürt ile kurutma yöntemi

Tam olgunluk seviyesine ulaşan domatesler ortadan ikiye ayrılır ve üzerine kükürt serpilir. Kükürtde doğal olduğu için bu işlemide geleneksel olarak kabul edebiliriz. Ancak biz tuz ile yapılan kurutma yöntemini seçiyoruz. Özellikle Amerika gibi bazı bölgelerde kükürt ile kurutma yöntemi seçildiği için bazı üreticiler bu yöntemi tercih etmektedir. Kükürt ile yapılan kuru domates fiyatı oldukça yüksek olmaktadır.

Fırınlama yöntemi ile kurutma

Adındanda anlaşılacağı gibi domateslerin özel fırınlar içerisinde kurutulması sonucu elde edilmektedir. Son yıllarda fırınlama yöntemi çok yaygın olmuştur. Biz bu yöntemi doğallık ve geleneksellikten uzaklaştığı için tercih etmiyoruz. Ama bu yöntem ile yapılan üretimlerde çok yaygındır. Üretim, işçilik maliyetleri düşük olduğu için bu yöntemle üretilen kuru domates fiyatı çok daha düşüktür.

Kuru domates en kaliteli nerede yetişir

Kuru domates için en önemli noktalardan bir tanesi iklimdir. Nemin yüksek olduğu bölgelerde kuru domates istenilen kalitede olmaz. Sıcağın 30-35 derece aralarında ve nemin düşük olduğu alanlarda en kalitelisi üretilir.

Akdeniz bölgesi çok kaliteli domates üretim noktaları olmasına rağmen kuru domates yetiştiriciliği için uygun değildir. Çünkü bu bölgede yüksek nem vardır. Nem yüksek olduğu için domatesler istenildiği seviyede kurumaz.

Ülkemizde en kaliteli kuru domatesler İzmir Torbalı ovasında olmaktadır. Torbalı bölgesi İzmir ile Aydın arasında kalan ve çok verimli topraklara sahip olan bir bölgedir. Güneş, nem, iklim gibi bütün şartları en kaliteli şekilde sağlayan bölgedir. Bu sebeple ülkemiz kuru domates üretiminin büyük çoğunluğu Torbalı’da olmaktadır. Torbalı bölgesinde çok kaliteli domatesler de yetiştirildiği için, aynı bölgede kurutma işlemi yapılmaktadır. Bu sebeple lojistik anlamında hiçbir sıkıntı olmadan üretim yapılabilmektedir.

Üretimi yapılan kuru domateslerin %90’ı Avrupa, Rusya, Amerika gibi bölgelere gönderilmektedir. Ülkemizde kuru domates tüketimi oldukça azdır. Son yıllarda faydaları ve lezzeti keşfedilmeye başlanmış olsa bile Avrupa ülkelerine göre çok düşük seviyelerde kaldığımız gerçektir. Bizim ürettiğimiz kuru domatesler direk yurtdışına gittiği için yurtiçi için herhangi bir ürünümüz kalmıyordu. Son yıllarda bir miktar kuru domatesi yurtiçinde satmayı düşündük ve bu konuda çok büyük destek aldık.

Türkiye’nin en kaliteli kuru domateslerinin üretildiği bölge olan Torbalı’da kuru domates üretimi yapıyoruz. Geleneksel usuller ile ürettiğimiz kuru domatesleri bütün yıl gönderiyoruz. Kuru domates siparişi vermek için mağaza bölümünü ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca youtube kanalımıza destek olabilirsiniz.

Güncel kuru domates fiyatı için tıklayınız.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0