Organik Zeytin Yaprağı

Zeytin yaprağının virüslerle mücadelede etkili olduğu anlaşıldıktan sonra birçok kişi tarafından önemi anlaşılmaya başlandı. Zeytin yaprağını çayı tüketimi çok büyük oranda arttı ve zeytin yaprağını evlerimizde sürekli bulundurmaya başladık. Ancak zeytin yaprağı tüketiminde çok fazla dikkat etmeniz gereken noktalar var. Sizlere bu yazımda organik zeytin yaprağı ve ilaçsız zeytin yaprağından ve bulunmasının nekadar güç olduğundan bahsedeceğim.

İlaçsız zeytin yaprağı bulmak maalesef ülkemizde çok zor hale gelmiştir. Ülkemizin başından sonuna kadar birçok bölgesinde zeytin ağaçları bulunmaktadır ama üretim esnasında inanılmaz tarım ilaçları kullanıldığı için büyük risk içermektedir. Bu yüzden ilaçsız, organik zeytin yaprağı bulmak maalesef imkansız hale geldi.

Organik zeytin yaprağı neden önemli

Zeytin yetiştiriciliği esnasında çok yüksek oranda tarım ilacına başvurulmaktadır. Birçok tarım ilacı köylüler tarafından hiç düşünülmeden, çok normalmiş gibi kullanılmaktadır.

Böceklenme, verim arttırma, hastalıkları önleme gibi sebeplerin önüne geçmek için tarım ilaçları kullanılmakta ve yüksek dozlarda verilmektedir.

Kullanılan tarım ilaçlarının büyük çoğunluğu doğrudan zeytin yapraklarına atılmaktadır. Zeytinlerin yaprakları dökülmediği ve bütün yıl ağaçta olduğu için bütün tarım ilaçlarına doğrudan maruz kalmaktadır. Hatta birçok tarım ilacının özellikle zeytin yaprağına uygulanması tavsiye edilir.

Bu sebeplerden dolayı zeytin, zeytinyağı gibi ürünlere nazaran zeytin yaprağının ilaçsız, organik olması çok daha önem arz etmektedir. Zeytin ve zeytinyağında kullanılan ilaçlar çok daha az seviyede olmaktadır. Bir üretici olarak sizleri bu konuda uyarmak ve bir miktar bilinçlenmenizi sağlamak istedim. Organik zeytin yaprağı üretiminin arttırılması gerekir.

Eğer ilaçsız zeytin yaprağı almıyorsanız en azından gelmiş olanları yıkamanızı öneririm. Üzerinde bulunan ilaçları bir miktar yok etmenizi sağlayacaktır. Tabiki yıkama ile çok az miktarı yok edeceğinizi bilmeniz gerekir. Çünkü ilaçlar zeytin yapraklarının içine işlemektedir.

Zeytin yaprağının faydaları

  • Zeytin yaprağı çayı yaparak vücuttan toksinleri atmanızı sağlar. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Virüslere karşı etkili olduğu söylenmektedir. Çünkü bağışıklığı güçlendirir ve vücudun daha dirençli olmasını sağlar.
  • Kilo vermek isteyen kişiler için tüketilir. Kişinin bir miktar tok kalmasını sağlar ve vücut toksinlerini arındırdığı için düzenli tüketilmesi önerilir.
  • Son yıllarda yaşanılan en büyük sıkıntılardan biri olan strese karşı faydalıdır. Kişiyi sakinleştirir ve strese karşı korur.
  • En fazla tüketilme sebepleri arasında yüksek tansiyonu düşürmesi gelmektedir. Yüksek tansiyonu düşürmesi sebebiyle tansiyon hastaları tarafından çok fazla tercih edilmektedir.
  • Mantarlara karşı etkili olduğu bilinmektedir. Vücutta oluşan mantarlara zeytin yaprağı çayı soğuduktan sonra sürülür.

Zeytin yaprağı çay olarak tüketileceği gibi birçok farklı alanlarda da kullanılmaktadır.

Zeytin yaprağı çayı nasıl yapılır

Yaklaşık 10 adet zeytin yaprağını kaynur su içerisinde bekletin. Yaklaşık 7-10 dakika civarında bekletmeniz iyi olacaktır. Su içerisinde bekleyen zeytin yaprakları özlerini suyu salacaktır. Sonrasında zeytin yaprağı çayını tüketebilirsiniz.

Günde en fazla 1 veya 2 bardak tüketin. Bildiğiniz gibi herşeyin fazlası zarardır.

Zeytin yapraklarını taze olarak bulabiliyorsanız, taze zeytin yaprağından çay yapmanız daha fazydalıdır. Eğer kuru zeytin yaprağı olursa yinede sıkıntı olmaz. Büyük oranda aynı etkiyi alırsınız.

ÖNEMLİ BİLGİ

Başka kaynaklarda bulmanız çok zor olan sizlere önemli bilgiler vereceğim. Yazacağım bilgileri köyde bizlere dedelerimiz anlatırdı. Onlardan öğrenmiş olduğumuz bilgileri burada yazmak ve herkesle paylaşmak istedim.

Aslında zeytin yaprağının en faydalı hali Delice zeytin yaprağıdır. Yıllar önce ninem zeytin yaprağı çayı yapıyordu ve kendisi anlatmıştı. Zeytin yaprağı çayını özellikle delice zeytinlerden yaparmış. Hatta kendisi sadece bununla çay yapılabilir, normal zeytin yaprağı olmaz demişti.

Karaot Köyü Üreticileri

Birçok meyvede olduğu gibi zeytininde ilk oluşumu çekirdeğidir. Ancak birçok meyvenin çekirdeğinden fidan oluşmasına rağmen, zeytinin meyvesinin toprağa gömülmesine rağmen fidan haline gelmediğini görmüşsünüzdür. Çünkü zeytin çekirdeği çok özel bir yapıdadır.

Zeytinlerin çoğalmasını sağlayan karatavuk kuşudur. Karatavuk kuşları zeytin meyvelerini yutarlar. Ancak odunsu yapıda bulunan zeytin çekirdeklerini sindiremediği için dışkılama yöntemi ile çıkarırlar. Karatavuk kuşlarından çıkan zeytin çekirdekleri doğada fidan haline gelebilmektedir. Doğada zeytinleri çoğaltan karatavuk kuşlarıdır.

Karatavuk kuşlarının farklı yerlere götürmesi sonucu fidan haline gelen zeytin ağaçları yabani haldedir. Yabani olan zeytin ağaçlarına delice denilmektedir. Sonrasında delice ağaçları aşılanmaktadır. Zeytinin ve zeytinyağının en kaliteli hali olan delice zeytinlerine çok fazla önem verilmemektedir. Çünkü delice zeytinleri ticari amaç için kullanılması çok zordur.

Organik zeytin yaprağı

Biz Karaot Köyü’nde çok uzun yıllardır organik sertifikalı zeytin üretimi yapıyoruz. Zeytin ağaçlarımızda tarım ilacı, suni gübre kullanmıyoruz. Topraklarımız ve zeytin ağaçlarımız her yıl incelenmektedir. Hiçbir kimyasal kalıntı olmadığına dair organik sertifikalarımız mevcuttur. Bildiğiniz gibi bu tarz sertifikaları almak ülkemizde oldukça zordur. Ancak köyümüzün bakir bir bölge olması, bilinçli üreticilerin yoğun olması sebebiyle bu konuda oldukça şanslı durumdayız.

Karaot Köyü üreticilerinden organik zeytin yaprağı siparişi vermek için mağaza bölümünü ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca youtube kanalımızı ziyaret ederseniz seviniriz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0