Yeşil Zeytin Nasıl Yapılır

Yeşil zeytin yapımı oldukça kolaydır. Zeytin diyarı olan İzmir Karaot Köyü’nde yapmış olduğumuz zeytin çeşitlerini nasıl yaptığımızı sizlere anlatacağız. Yeşil zeytin nasıl yapılır sorusuna cevap olmaya çalışacağız.

Yeşil zeytin kurulumu yapmadan önce belirlemeniz gerekenler var. Aşağıdaki sorulara cevap bulmadan zeytin almamanızı öneririm.

  • Hangi tür zeytin kurulumu yapacağız (taş kırma, çizme, tüm..)
  • Hangi cins zeytini tercih etmelisiniz (Gemlik, Memecik, Trilye..)
  • Organik sertifikalı (ilaçsız) olup olmaması sizin için önemli mi.

Yukarıdaki sorulara cevap bulduysak zeytin kurulumuna başlayabiliriz. Eğer sorular ile ilgili bir bilginiz yoksa aşağıda size yardımcı olmaya çalışacağım.

Hangi tür zeytin kurulumu yapılacak

Yeşil zeytin ile yapılan birçok kurulum şekli bulunmaktadır. Sizlere başlıca 3 kurulumdan bahsedeceğim. Bizim bölgemizde üreticiler olarak ençok yaptığımız ve tercih edilen yeşil zeytinlerdir.

  1. Taş kırma yeşil zeytin
  2. Yeşil Çizme Zeytin
  3. Yeşil Tüm Zeytin

Hangi cins zeytin tercih etmelisiniz

  • Memecik (Ege yağlık zeytini) cinsi
  • Gemlik cinsi
  • Trilye cinsi

NOT= Taş kırma zeytin yapmak istiyorsanız memecik cinsi yeşil zeytin tercih etmelisiniz. Diğer türler ile kırma zeytin yapabilirsiniz ama kalitesi düşük olur.

NOT= Yeşil tüm zeytin veya yeşil çizme zeytin tercih etmek istiyorsanız gemlik veya trilye cinsi tercih etmeniz daha doğru olacaktır.

İlaçsız organik ürün önemli mi

Tabiki ilaçsız ve organik üretilmiş zeytinleri tercih etmenizi öneririz. Çünkü zeytin üretiminde çok fazla kimyasal ilaç ve gübre kullanılıyor. Ayrıca ülkemizde gerçekten organik sertifikalı üretim yapmak çok zor hale geldi. Siz ilaçsız üretim yapmak isteseniz bile yan tarla bu şekilde düşünmezse yine organik sertifikalı olmuyor. Bu sebeple organik sertifikalı olanlar bir miktar pahalı oluyor. Organik sertifikalı olup olmaması sizin tercihiniz. Ancak köylerde üretilen bütün zeytinleri doğal, organik diye düşünmeyin. Çünkü bütün köylüler tarım ilacı satan firmaların elinde maalesef.

Yukarıdaki bütün sorulara cevap bulduktan sonra sizlere yeşil zeytin nasıl yapılır anlatalım.

Yeşil kırma Zeytin nasıl yapılır

Yeşil zeytinin en çok tercih edilen halidir. Tat, aroma ve kalite anlamında zeytinin en kalitelisidir. Yeşil zeytinleri sert bir cisim üzerine koyuyoruz ve sert bir cisim ile üzerinden vuruyoruz. Vururken dikkatli olmalısınız. Sert vurursanız iç kısımda bulunan çekirdeğe zarar verirsiniz. Yumuşak vurursanız zeytini kıramazsınız. Kırma işlemi yaparken hemen yanınızda su dolu bir kap olması gerekir. Zeytinleri kırdıktan sonra suyun içerisine atmalısınız. Aksi halde zeytinde kararma oluşur.

Su içerisinde zeytinler 2 gün beklesin. İki günde bir suyunu boşaltın ve yeni su ekleyin. Acılığı gidene kadar su değiştirme işlemine devam edelim. Zeytinler su içerisinde bekledikce acısını suyun içerisine bırakır. Suyunu değiştirdikce acısı azalır.

Not: Yeşil zeytinin hafif acı olması makbuldür. Aslında acısını aldıkca şifasını azalttığımızı unutmayalım. Tatlı halde olan bir yeşil zeytinin içindeki minerallerde azdır. Bu sebeple çok fazla suyunu değiştirmemeye çalışalım.

Zeytinin acısı çıktıktan sonra ve istediğiniz tada ulaştığında tuz ve limon eklemesini yapalım. 1 litre kavanoz için yarım çay bardağı kaya tuzu ve yarım limon kavanoza ekleyelim. Bu oranları kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Tuz mikarını az koyarsanız belli süre sonra zeytinler yumuşamaya başlayacaktır. Bu sebeple tuz miktarını çok fazla azaltmayın.

Yeşil kırma zeytin
Yeşil çizme zeytin nasıl yapılır

Kırma zeytinin yapımı evlerde zor olabiliyor. Bu sebeple çizme zeytin çok tercih edilir. Yapımı kolaydır ve zeytin sertliğini daha uzun süre korur.

Yeşil zeytinlerin baş kısmından alt kısmına doğru çizik atmanız gerekir. Çizik atarken çekirdeğe dokunmamaya gayret gösterin. Çizik attığınız zeytinleri su dolu kavanoz içerisine atın.

İki günde bir suyunu değiştirin. Tadı istediğiniz hale gelinceye kadar bu işlemi devam edelim.

Tadı istediğiniz hale geldiğinde kaya tuzu ve limon eklemelerini yapalım ve yemeğe hazır hale getirelim.

Yeşil tüm zeytin nasıl yapılır

Yeşil zeytininizin çok daha uzun süre dayanmasını istiyorsanız yeşil tüm zeytin yapabilirsiniz. Herhangi bir hasar vermediğiniz için çok uzun süre dayanmaktadır.

Zeytinleri tüm halde su içerisine atıyorsunuz. Su değiştirme işlemini yeşil tüm zeytin içinde yapıyorsunuz. Kaya tuzu ve limon eklemelerini yapıyorsunuz.

Yeşil zeytin nasıl yapılır sorunuza karşılık vermeye çalıştık. İlginizden dolayı teşekkür ederiz.

ÖNEMLİ = Bütün zeytin kurulumları için su değiştirme işlemini istediğiniz zaman yapabilirsiniz. Örneğin 3 bidon zeytin kurulumu yaptınız. Bir bidonun suyunu değiştirip yemek için hazır hale getirebilirsiniz. Kalan 2 bidonun suyunu değiştirmeyin. Zeytininiz azaldığı zaman su değiştirme işlemini yapın ve tuz-limon işlemini yapın. Çünkü su değiştirme işlemi yaptıktan sonra zeytinde erime süreci başlayabilir. Suyunu değiştirmezseniz çok uzun süre zeytini saklayabilirsiniz.

Karaot Köyü’nde bulunan üreticiler ile birlikte ürettiğimiz istediğiniz cins zeytini kargo ile gönderiyoruz. İsterseniz ham olarak, isterseniz kurulmuş olarak satın alabilirsiniz. Ürünlerimizi incelemek için mağaza bölümünü ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca videolarımızı youtube kalanımızdan takip edebilirsiniz. Yeşil zeytin nasıl yapılır gibi bilgilere sitemizi takip ederek ulaşabilirsiniz.

Yeşil Zeytin Nasıl Yapılır” yazısında 2 düşünce

  1. ismail yasin erkan diyor ki:

    Sayın admin sitenizde satışı yapılan ürünlerin dışında ham yeşil-ham siyah zeytin satışları neden yok. Kendimiz yapmak için talep etsek mümkün mü? Sonuçta siz yapıyorsunuzdur kendi zeytin ve zeytinyağınızı.
    Saygılarımla,

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0