Çekirdeksiz sarı üzüm

Ülkemizde birçok üzüm çeşidi vardır. En yaygın olan cinsi sultaniye üzümdür. Çekirdeksiz sarı üzüm olarak bildiğimiz tür diyebiliriz. Bu yazımızı çok dikkatli okumanızı tavsiye edeceğim. Çünkü çekirdeksiz sarı üzüm hakkında bilinmeyen birçok yanlış bulunmaktadır. Sağlık için yediğimiz üzümün nasıl üretildiğini sizlere anlatacağım.

Üzüm kurutma esnasında potasyum kullanılması

Çekirdeksiz üzümün rengi sarı olduğu için, kuruduğunda sarı renkli kuru üzüm olması gerektiği düşünülmektedir. Güneşte kuruyan sarı üzümün rengi aslında siyaha dönüşmektedir (Gün kurusu üzüm). Sarı renkte olmaması için potasyum maddesi kullanılmaktadır. Potasyum suyunun zararlı olup olmadığı konusunda bir yorum yapmak istemiyorum. Bu konuyu bilen kimyager, ziraat mühendisleri tabiki vardır. Bir üretici olarak kişisel görüşüm dışarıdan verilen kimyasal bir maddeye herzaman karşı olmuşumdur. Birçok ziraat mühendisinin bir zararı olmadığını belirtmesine rağmen, kendi çocuğuma yedirmemeyi tercih ediyorum.

Bağbozumu diye tabir ettiğimiz zamanda taze üzümler toplanır ve aynı gün potasyum ve zeytinyağı ile hazırlanmış suya batırılır. Potasyum suyuna bandırılan taze üzümler güneşe serilir. Güneşte 7-10 gün civarında bekletilir. Güneşte bekleyen üzümler kurumaktadır. Üzümler dalları ile kurumaktadır. Bu yüzden üzümler dallarından arındırılmakta ve taneler haline getirilmektedir. 7-10 gün civarında üzümün kuruması risksiz bir durumdur. Bu dönem Temmuz, Ağustos aylarına denk geldiği için yağmur yağma ihtimali çok düşüktür. Potasyum üzümün güneşin direk ışınlarından etkilenmemesini sağlar ve çok hızlı kurumasını sağlar. Bu sayede üreticiler yağmur yağma riskini minumuma indirir.

Potasyum kullanılmayan çekirdeksiz üzüm

Piyasada çok az miktarda bulunan üzüm türüdür. Bağbozumu zamanında bütün taze üzümler toplanır ve hiçbir kimyasal işlem görmeden güneşte kurutmaya bırakılır. Potasyum maddesi kullanılmadığı için yaklaşık 40 gün civarında kuruma süresi vardır. Bu süre çok fazla olduğu için, kendi içinde birçok risk barındırır. 40gün içinde yağmur yağması gibi durumlar bütün üzümü mahvedecektir.

Güneşin yararlı ışınları sayesinde çok uzun sürede kuruyan üzümler harika aromaya sahip olmaktadır. Rengi siyah olmaktadır.

%100 Doğal kuru üzümün rengi sarı olmaz. Sarı renkli taze üzümler doğal kuruma sonucunda siyah renge bürünmektedir. Üreticiler haricinde genelde bilinmeyen bir durumdur.

Karaot Köyü’nde yetiştirdiğimiz üzüm bağlarında çekirdeksiz sarı üzüm ve çekirdeksiz siyah üzüm kurutması yapıyoruz.

Yetiştirdiğimiz kuru üzümler hakkında bilgi almak veya sipariş vermek için tıklayınız.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0