Kuru İncir

Kuru incir ile ilgili üretici bilgisi ve gözüyle yazılmış en kapsamlı yazıyı yazdım. Kuru incir çeşitleri, türleri, üretim aşamaları, işlenme-paketleme aşamaları, kuru incir faydaları, kuru incir ile ilgili bütün detayların olabileceği bir yazı oldu.

Biz kimiz

Öncelikle yazıyı kimin yazdığını ve bizim kim olduğumuzu bilmenizi istedim. Biz 120 yıldır Karaot Köyü‘nde incir üretimi yapıyoruz. Dedelerimizden almış olduğumuz incir bahçelerini, geleneksel üretim teknikleri ile devam ettiriyoruz. Sitenin hazırlanışı, bütün yazılar bize aittir. Profesyonel kimseden yardım almıyoruz ve bütün yazıları üretici gözüyle hazırlamaya çalışıyoruz. Bu yüzden yazılarda kendi doğrularımızı, gördüklerimizi sizlere aktarmaya çalışıyoruz.

Kuru incir çeşitleri nelerdir

Dünya kuru incir üretiminin %70’i ülkemizde yetişmektedir. Ege toprakları kuru incir için dünyanın en kaliteli ve uygun topraklarına sahiptir. Ülkemizde 10’un üzerinde incir çeşidi bulunmaktadır. En çok bilinen ve kaliteli olanlarını sizlere kısaca anlatacağım.

  • Bardacık inciri
  • Dağ İnciri

Bardacık inciri

Bardacık inciri az bulunan ve ender yetişen kuru incir türüdür. Aydın ve İzmir’in dağ köylerinde yetişir. Dağ inciri veya ova inciri bahçelerinin bir köşesine 4-5 adet bardacık inciri dikilir ve köylüler bardacık incirini tüketirler. Taze bardacık incirini yediğinizde daha önce incir yemediğinizi farkedersiniz. İçi kırmızı, tadı ve aroması diğer incirlere oranla çok üst düzeydedir. Bu yüzden bardacık inciri için incirlerin şahı diye bahsedilir.

Bardacık inciri ile ilgili detaylı bilgiler için aşağıdaki yazılarımızı okuyabilirsiniz.

Taze Bardacık inciri.

Sadece Ağustos ve Eylül aylarında taze bardacık inciri bulmak mümkündür. Diğer incirlere oranla zamanı çok hızlı gelip geçmektedir. Gövdesinde hafif çatlaklık bulunur ve sap kısımları uzundur. İçleri kırmızı ve tadı enfestir. Az miktarda yetiştiği için diğer illerde satışı fazla yapılmaz ve ilgisi olanlar dışında fazla bilinmemektedir. Yaz ayında köyümüze gelip bahçemizden toplayabilirsiniz.

Kuru bardacık inciri.

Kabuğu ince, içi ballıdır. Kabuğu ince olduğu için dış kısımları koyu renklidir. Sapları uzundur ve gövdesinde çatlak görüntüsü vardır. Diğer incirlere oranla kurtlanma çok daha az oluşur. Düzgün saklandığı sürece 1 yılı aşkın süre bozulma olmaz. Organik sertifikalı bardacık inciri yetiştiriyoruz. Dalında kendisi kuruyan ve hiçbir kimyasal işlem görmemiş kuru incirdir.

Dağ İnciri

Dağ inciri adı üstünde dağlık bölgelerde yetişmektedir. Aydın’ın meşhur sarı lop incirinin bir türüdür. Sarı lop incirinin dağlık bölgelerde yetişen cinsine dağ inciri denilmektedir. Kuru incirin yüksek rakımlı bölgelerde yetişmesi kalitesini arttırır. Sulama yapılmayan ve kimyasal işlem görmeyen incirlere yayla inciride denilmektedir. Bu incirlerin kabukları ince, içleri ballı ve tatları çok güzeldir.

Köyümüz dağ inciri üretimi için çok uygun alanlara sahiptir. Dağın bitiminde kurulu olan köyümüzde ince kabuklu, organik dağ inciri üretimi çok fazla yapılmaktadır.

Taze dağ inciri

Temmuz-Ekim ayları arasında dağ inciri olmaktadır. Bu dönemlerde köyümüze gelerek tarlalarımızdan toplayabilirsiniz. İncir bahçelerimizde kendiniz toplayıp, istediğiniz kadar yiyebilirsiniz.

Kuru dağ inciri

Bütün yıl boyunca köyümüzde yetişen dağ incirilerine sahip olabilirsiniz. Dalında kendisi kurumuş ve bandırma işlemi defne yaprağı ile yapılan organik kuru incirlerdir. Kimyasal gübre ilaç yapılmamıştır. Organik sertifikalar mevcut olan incirlerdir.

İncir nasıl kurutulur

İncir dalında kendisi kurumalıdır. Eğer insan eliyle müdahale edilirse veya taze olarak toplanıp kurutma yapılırsa aflatoksin maddesi oluşur. Aflatoksin kanserojen bir maddedir ve çok tehlikelidir.

Taze incir dalından koparılmadığı zaman yavaş yavaş olgunlaşır ve kuru incir halini alır.

İncir nasıl kurutulur ile ilgili kapsamlı yazımız için tıklayınız.

İncir bandırma işlemi nedir

İncirin dayanması ve kurtlanmasının engellenmesi için bandırma işlemi yapılır. Defne yaprağı ile hazırlanmış su içerisinde kuru incirler 3-5 dakika arasında bekletilir ve bu yöntem geleneksel bandırma yöntemidir.

İncir bandırma işlemi nasıl yapılır ile ilgili kapsamlı yazım için tıklayınız.

Kuru incirde peroksit nedir için tıklayınız.

Kuru incir bozulur mu

Kuru incir doğru muhafaza edildiği sürece 1,5 yıl civarında bozulmadan tüketilebilir. Almış olduğunuz inciri buzdolabında saklayabilir veya güneş görmeyen kapalı bir kap içinde saklayabilirsiniz.

Kuru incir bozulur mu ile ilgili kapsamlı yazımız için tıklayınız.

Organik incir olur mu

Organik incir tabiki olur ama her organik diye tabir edilene itibar etmemek lazım. Organik sertifika istemek gerekmektedir. Sertifikanın gerçelilik süresi kontrol edilmelidir. İncirde organik sertifika almak çok zor işlemdir. Bu yüzden her organik diye satılana itibar etmeyin.

Organik incir ile ilgili kapsamlı yazımız için tıklayınız.

Kuru incir nasıl yumuşatılır

Size ulaşan kuru incirin genelde yumuşak olması gerekir ama üretim esnasında güneşte bir miktar az kalan incirler olabiliyor. Bu incirler soğuk havayı görünce sertleşiyor. Ancak sert incirin çözümü vardır.

İncirleri sıcak su içerisinde 2 dakika bekletin ve çıkarıp güneşe serin. Kuruyuncaya kadar güneşte bekleyen incirler yumuşak hale dönecektir. Ayrıca fırında bir miktar ısıtırsanız yumuşayacaktır.

Kuru incir nasıl yumuşatılır için tıklayınız.

Kuru incir faydaları nelerdir

Sindirim sistemi, astım hastalıkları, bağırsakların düzenlenmesi, kemiklerin güçlendirilmesi için, kalbi korur. Bunlar gibi birçok faydası bulunmaktadır.

Kuru incirin faydaları ile ilgili yazımız için tıklayınız.

Kuru incir ile ilgili daha detaylı bilgiler öğrenmek veya sipariş vermek için whasapp üzerinden yazabilirsiniz.

Kuru İncir” yazısında bir düşünce

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0