Organik İncir

Türkiye’nin ilk organik sertifikalı incir üreticisiyiz. 2007 yılında organik sertifikalı üretim yapmaya başladığımızda yıllar sonra organik üretimi çok daha iyi noktalarda göreceğimi tahmin ediyordum. Organik üretime başladığımızın üzerinden 20 yılı aşkın süre geçmiş olmasına rağmen, ülkemizde üretilen organik ürünlerin başlangıçtan daha kötü noktalarda olduğunu görüyorum.

İşi bilen, bilmeyen herkesin organik üretime girdiğini görüyorum. Organik ürün tabirinin yozlaştığını görüyorum. Öncelikle köyde yetişen her ürün organik değildir. Sizlere organik üretim nasıl olmalı, biz nasıl yapıyoruz ve organik incir üretimi için neler kullanıyoruz açıklayacağım.

Organik incir üretimini nasıl yapıyoruz

İncir için kimyasal gübre, ilaç kesinlikle kullanılmamalıdır. Tarım ilaçları satan zirai dükkanlarda satılan ilaçların hepsi çok tehlikelidir. Hatta organik ilaç diye satılan ürünlere inanmıyoruz. Çünkü incirde oluşan hastalık, kurtlanma, yabancı otların temizliği gibi üretim aşamaları için doğa bize her zaman çözüm yolu üretmiş. Bunun için araştırmak, geleneklerimize dönmek ve çalışmak gerek.

Örneğin; İncir üstünde kırmızı kurtlanma oluşabilir. İlk başta birkaç yaprakta başlar. Ufak kutucuklar içinde kırmızı renktedir, üstüne bastığınızda kan rengine benzer. Eğer önlem alınmazsa bütün incir ağacını kaplayabilir ve diğer incirlere bulaşabilir. İncirin verimini düşürür, kalitesini düşürür. İncir üreticileri genelde bu tarz hastalıklar için zirai ilaç kullanır ve önlem almış olurlar. Ama tarım ilacı bütün ağaçlara atıldığı için, incirlerde de kalıcı hale gelir.

Kırmızı kurtlanma hastalığı için dut yaprağını su içerisinde 3 ay bekletiyoruz. Beklettiğimiz dut yaprağı suyunu incir ağaçlarına atıyoruz. Hemen çözüm alıyoruz. Maliyeti hiç olmayan ve tamamen doğal olan ilacı kendimiz hazırlıyoruz. İncir, üzüm, kiraz gibi bütün ürünlerde ballanma hastalığı olmasına rağmen dut ağaçlarında ballanma oluşmaz. Bizde dut suyunu diğer ağaçlarda kullanarak çözüm bulduk.

Organik sertifikalı incir
  • Bardacık ve dağ inciri üretimi yapıyoruz.
  • İncir verimini arttırmak, hastalıklarla mücadele için geleneksel yöntemleri kullanıyoruz.
  • Rakımı yüksek bölgede incir yetiştiriyoruz.
  • Yerleşim yerine 25 kilometre uzaklıkta, dağlık bölgede yetiştiriyoruz.
  • Dalda kendisi kuruyan incirdir. Yapay kurutma değildir.
  • Kurtlanma yaşanmaması için uygulanan bandırma işlemi geleneksel yöntemler ile yapılmaktadır. Defne yaprağı suyu ile işlem yapılmaktadır.
  • Üretici olarak kendi tarlamızın ürünlerini toplayıp gönderiyoruz.
  • İncirlerimizin organik sertifikaları mevcuttur. Her yıl denetlenmektedir ve kimyasal işlem uygulanmadığı kanıtlanmaktadır.

Organik sertifikalı kuru incir için sipariş verebilirsiniz ve bizimle iletişime geçip daha fazla detay alabilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0