Yayla inciri sulama yapılmayan, kimyasal işlem görmemiş, içi dolgun, ballı ve tadı oturmuş incir türüdür. Aydın ve İzmir bölgesinin yüksek rakımlı dağ köylerinde yetişmektedir. Diğer adı ile dağ inciri olarak da bilinir.
Kaliteli incir için en önemli nokta iklimdir. Dünyanın en kaliteli incirleri Aydın’ın büyük bölümünde ve İzmir’in doğu kısımlarında yetişmektedir. İncir için iklim, toprak o derece önemlidir ki, bir noktadan sonra incirin resmen bıçak gibi kesildiğini hissedersiniz.
Aydın’ın Nazilli bölgesi ile İzmir’in Torbalı ilçesi arasında en kaliteli incirler yetişmektedir. İncirliova, Nazilli, Germencik, Tire, Selçuk, Torbalı gibi bölgeler kuru incirin en kaliteli olarak yetiştiği alanlardır.
Yayla inciri nedir
Yayla inciri Aydın-İzmir bölgesinin dağlık alanlarında yetişen kuru incirlerdir. Yüksek rakımlı bölgelerde yetişen kuru incirlerde sulama yapılamayacağı için bütün verim yağmur sularından alınmaktadır. Aynı zamanda bu bölgelerde yetişen incirler iklim, rakım dolayısıyla en kaliteli türlere sahiptir.
Kabukları ince olur, yumuşak ve ballıdır. Şifa ve sağlık açısından inanılmaz kaliteye sahiptir. Dağlık bölgelerde yaşayan köylüler yüzyıllardır bu bölgede incir işi yapmaktadır ve geleneksel tarım tekniklerinden ayrılmamaktadır. Bu sebeple kuru incirlerde kimyasal kalıntılar çok zor bulunur.
Yayla inciri ve ova incirinin farkı
Yayla inciri sulama yapılmaz ve bütün verimini yağmur, yeraltı sularından almaktadır. Bu sebeple meyve sadece ihtiyacı kadar su almaktadır.
Ova inciri sulanır. İnsan eliyle incirin sulanması ağacın köklenmesini engeller. Bu konu aslında çok teknik bir durumdur ama size kısaca anlatmaya çalışayım.
İncir, zeytin gibi ağaçlar köklüdür. Yüzlerce yıl aynı yerde durabilir. Yüzlerce yıl yaşaması için bulunduğu toprakta kök atması gerekir. İncir ağacının 1 km çapında alana kök attığı bilinmektedir. İncir ağacı su bulmaya çalışırken köklenir. Yaz ayları kurak geçtiğinde incir kökleri su bulamazsa, kendi kökleri ile yeraltında su aramaya başlar. Su buluncaya kadar köklerini uzatır. Bu sayede yer altında devasa kökler oluşturur.
Ancak siz incir ağacına su verirseniz kolaya kaçar. Çünkü su zaten vardır ve köklenmeye ihtiyaç yoktur. Bu yüzden kökleri az kalır. Kökü olmayan incir güçsüzdür.
Ayrıca incir, zeytin gibi ürünlere çok su verilirse meyvelerini büyütür. İncir büyür ama bu yapay bir büyümedir. Aslında 15gr incir olması gerekirken, 30gr incir olmaktadır. İncir ebat olarak büyük olur ama tadı, aroması, şifası kaybolur.
Bu yüzden bu tarz ürünler büyüme esnasında sulanabilir ama sonrasında çok sulamak iyi değildir.
İncir neden sulanır
İncir daha fazla verim vermesi, incir boyutlarının büyük olması, çatlama yapmaması gibi nedenlerden dolayı sulanır. Sulanan incir üretici için bir risk oluşturmaz. Daha fazla verim alır.
Biz Karaot Köyü’nde bulunan bahçelerimizde sulama yapmıyoruz. İncirlerimizi organik tarım teknikleri kullanarak üretiyoruz.
Yayla incirlerimiz hakkında bilgi almak için whatsapp üzerinden yazabilir veya mağaza bölümünden sipariş verebilirsiniz.
KARAOT KÖYÜ GELENEKSEL ÜRÜNLERİ sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.