Kuru Üzüm Fiyatları 2020

Kuru üzüm fiyatları 2020 yılında ne olacak ve kuru üzüm maliyetleri ne durumda gibi sorularınıza cevap vermeye çalışacağım.

Dünyanın en kaliteli üzümleri Kemalpaşa – Manisa bölgesinde yetişmektedir. Bu denli kaliteli üzümler yetiştirilmesine rağmen maalesef son 10 yıldır üzüm fiyatları çok düşük seviyededir. Gıda ürünlerinin bu denli yükseldiği ortamda üzüm fiyatlarının 5-6 yıldır aynı fiyatta olması üreticiler açısından çok zor bir durum.

Kuru üzüm fiyatları 2020 ne olacak

Kuru üzüm bu yıl üreticide 13₺ civarında oldu. Dökme, işlenmemiş ve ufak çöpleri olan ürünler 13₺ civarında alıcı buldu. Bu fiyat üretici için çok düşük seviyededir. Maliyetlerin 10-11₺ civarın olduğunu düşünürseniz 13₺ üretici için çok kötü fiyattır.

Biz organik sertifikalı kuru üzüm üretiyoruz ve yıllık kg maliyetimiz 22-23₺ civarlarını bulmaktadır. Kendi yapmış olduğumuz işçiliğimizi herhangi bir maliyet kalemi olarak düşünmemize rağmen bu rakamlar çıkmaktadır. 2020 yılında 28₺ civarında satış yapıyoruz. Kargolama, ambalajlama, paketleme maliyetleri içine koyduğumuzda çok düşük miktarlarda kâr elde edilmektedir.

Gün kurusu üzüm maliyetleri

Gün kurusu üzüm maliyetleri 35-36₺ civarlarını bulmaktadır ama fiyatının yüksek olması riskinin çok yüksek olmasından dolayıdır. Kurutma süresi olan 40 gün içerisinde yağmur yağdığında bütün üzümler telef olmaktadır. Bu yüzden bu denli riskli ve kaliteli ürün için kâr marjının bir miktar yüksek olması gerekmektedir.

Gün kurusu üzüm
Organik kuru üzüm ve ilaçlı kuru üzüm fiyatları arasındaki fark

Köyde yetiştirilen bütün ürünlere organik tabiri kullanıldığı için maalesef gerçekten organik sertifikalı üretilen ürünlerin değeri belirsiz anlama geldi. Ayrıca piyasada satılan organik ürünler çok yüksek fiyatlara sahiptir. Biz organik sertifikalı üretici olarak sizlere maliyetlerin neden yükseldiğini ve ilaçlı üretim ile aradaki farklardan bahsedeceğim.

Organik sertifikalı kuru üzüm yetiştiriciliği

Üzüm en fazla kimyasal ilaçlamanın yapıldığı ürünler arasındadır. Bu yüzden kuru üzüm için organik sertifikalı ürün bulmak oldukça zordur. Verimin arttırılması için kimyasal ilaçlama yapılır, kimyasal gübreleme yapılır. Ayrıca asma ağaçları hastalığa çok açıktır. Bu sebeple sürekli koruma ve hastalıkların önlenmesi için ilaçlama yapılır.

Organik sertifikalı kuru üzüm yetiştiriciliğinde hiçbir şekilde kimyasal ilaç, gübre uygulanmaz. Verimi arttırmak için hayvan gübresi kullanılır. Hayvan gübresinin etkisi belli seviyede olduğu için kimyasal gübre kullanılan üzümler kadar verim yüksek olmaz.

  • Organik tarımda verim daha düşük olmaktadır.
  • Hayvan gübresi, kimyasal gübrelere oranla 3-4 kat daha pahalıdır.
  • Bütün işçilikler geleneksel usuller ile yapılmaktadır. Bu yüzden çok büyük işçilik maliyetleri ortaya çıkmaktadır.
  • Verim arttırıcı ilaçlar kullanılmadığı için %50 civarında düşük verim alınmaktadır.

Kuru üzümlerimiz hakkında bilgi almak için whatsapp üzerinden yazabilir veya mağaza bölümünden sipariş verebilirsiniz.

Kuru Üzüm Fiyatları 2020” yazısında 2 düşünce

  1. argir gülcü diyor ki:

    açıklamalarınızı çok beğendim,hakikat ise sizi tebrik ederim.
    başarılarınızın devamı dileğiile.
    argir gülcü

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0