Kuru İncir Kilosu

Kuru incir kilosu birçok etken tarafından farklılık göstermektedir. Sizlere kuru incir kilosunu etkileyen faktörleri aşağıda listeliyorum ve hepsini açıklamaya çalışacağım.

Kuru incir fiyatını etkilen faktörler
  • Kuru incir cinsi
  • Üretim tekniği
  • İşleme ve kurutma teknikleri
  • Sertifikalı üretim
  • Üreticiden tüketiciye lojistik ve aracılar
  • Paketleme ve sunum
Kuru incir cinsinin fiyat üzerindeki etkisi

Ülkemizin bazı bölgelerinde incir yetiştiriciliği yapılmaktadır ama dünyanın en kaliteli incirleri Aydın-İzmir bölgesinde yetişmektedir. Örneğin Manisa bölgesinde yetişen lop incir türü vardır ama kalitesiz ve değersiz incir türüdür.

Aydın-İzmir bölgesinde yetişen sarı lop ova inciri, sarı lop dağ inciri, bardacık inciri en kaliteli türlerdir. Dağ inciri ve bardacık inciri en kaliteli kuru incir türleridir. Bu sebeple dağ inciri ve bardacık inciri diğer türlere oranla daha yüksek fiyatla satılmaktadır.

Üretim tekniğinin fiyatlar üzerindeki etkisi

Organik tarım, iyi tarım ve tarımsal ilaçla üretim gibi yöntemler kullanılarak incirler üretilmektedir. Bunların en üst düzey üretim tekniği organik sertifikalı kuru incir üretimidir. Organik tarım ile üretimde kimyasal gübreleme, ilaçlama yapılmadığı için ürünler diğerlerine oranla çok daha az olmaktadır. Verimin az olmasından dolayı organik sertifikalı incirlerin fiyatı yüksektir.

Tarımsal ilaçlama ve gübreleme ile bilinçsiz olarak üretilen kuru incirlerin fiyatı yüksektir. Çünkü tarım ilaçları verimi oldukça yükseltir.

İşleme ve kurutma yönteminin fiyatlar üzerindeki etkisi

Kuru incirler dalında kendisi kuruması gerekmektedir. Dal kurusu olması için büyük işçilik gerekmektedir. Bu sebeple büyük üreticiler dalında kurumadan incirleri toplama işine girebilmektedir. Bu durum işçilik maliyetlerini düşürdüğü için fiyatları etkilemektedir.

Kuru incir geleneksel bandırma ve kimyasal bandırma yöntemleri fiyatları doğrudan etkilemektedir. Geleneksel bandırma oldukça uğraştırıcı ve zaman alıcıdır. Bu yüzden geleneksel bandırma yöntemi yapılan incirler işçilik maliyetlerinden dolayı fiyatları pahalıdır.

Organik sertifikalı üretimin fiyatlar üzerindeki etkisi

Organik sertifika şartları zorlayıcıdır. Kuru incir için organik sertifika almak çok yüksek sorumluluklar gerektirir. %100 ilaçsız ve kimyasal madde olmadan üretim yapmak gerekir. Topraktan ve üründen alınan numuneler incelenmektedir ve kalıntı olmaması halinde sertifika verilmektedir. Sertifika 1 yıl için verilir ve heryıl denetleme yapılmaktadır. Zorlayıcı şartların olması sebebiyle organik sertifikalı kuru incir üretimi fiyatları etkilemektedir.

Üreticiden tüketiciye lojistik ve aracıların fiyatlar üzerindeki etkisi

Bütün ürünlerde olduğu gibi üreticiden tüketiciye ulaşıncaya kadar arada birçok aracı olmaktadır. Maalesef bu durumlar fiyatları en çok etkilen faktörler arasında diyebiliriz.

Paketleme ve sunum

Kuru incir için yapılan paketlemeler fiyatları çok etkilemektedir. Aynı kuru inciri farklı paketler içerisinde 2 katı civarında fark gösterebilmektedir.

Kuru incir kilosu üzerindeki fiyatları etkileyen faktörleri elimden geldiğince yazmaya çalıştım.


Karaot Köyü’nde üretilen kuru incir

Karaot Köyü’nde üretmiş olduğumuz organik sertifikalı bardacık cinsi incirdir. Dalında kendisi kurumuş ve geleneksel bandırma yöntemi ile işlem yapılmıştır. Üretici olarak kendi bahçemizde ürettiğimiz bardacık incirini aracısız evinize kadar gönderiyoruz.

Whatsapp üzerinden bilgi alabilirsiniz veya mağaza bölümünden sipariş verebilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0