Kestane

Dünyada en kaliteli meyveler sadece Anadolu topraklarında yetişmektedir. Dünyanın en kaliteli kestanesi yine bizim topraklarımızda yetişmektedir. Ancak bu denli kaliteli kestane Türkiye’de yemek çok mümkün olmuyor. Çünkü bütün kestaneyi yurt dışına ihraç ediyoruz. Bu yüzden Türkiye’de düşük sınıf kestaneler veya başka bölgelere ait kestaneler kalmaktadır.

Köyümüz dağlık bölgede kalmaktadır Torbalı – Kemalpaşa bölgelerinin başladığı ovaya bakan dağlık bölgededir. Köyümüzün yer aldığı dağın arka tarafı Bayındır, Tire, Ödemiş bölgesidir. Bu bölgeler dünyanın en kaliteli kestane ağaçlarına sahiptir. Birçok bölgesi kestane ormanlarından oluşmaktadır. Dağın yüksek bölgelerinde olan yayla bölgelerinde bu denli kaliteli kestaneler yetişmektedir.

Kestane ağaçları yabani olarak yetişmiştir ve binlerce yıldır aynı bölgelerde kestane ormanları şeklinde bulunmaktadır.

Eski dönemlerde bu bölgelerde yaşayanlar yılın yaklaşık 6 ayı büyük oranda kestane ile beslenirlermiş. Bir kişi yıllık 150kg civarında kestane yermiş. Hatta birçok bölgede yaşlılar kestaneye ekmek derler. Kestane ağacına “ekmek ağacı” derler. Yıllarca ekmek yerine kestane ile beslenmişler.

Bizim kestanenin özellikleri
  • Kestanenin ana vatanından toplayıp gönderiyoruz
  • Aşılı ağaçlar ile yapılan veya ithal fidanlar kullanılarak üretilen kestanelerden değildir. %100 bölgemizin kestane ormanlarından.
  • Kimyasal hiçbir işlem uygulanmamıştır.
  • Türkiye’de satışı fazla yapılmayan ve sadece yurtdışına ithal edilen özel kestane türüdür.
  • Kabuğu orta kalınlıktadır ve zarı kolay sıyrılmaktadır.
  • Tadı ve aroması üst seviyededir.
Nasıl kestane pişirilir

Bizim göndermiş olduğumuz kestanelerin üst bölümüne paralel şekilde iki çizik atın. Tencereye koyarak ısıtmaya başlayın. Alt bölümleri siyahlaşmaya başlayacak ve çizik attığınız bölümler çatlamaya başlayacaktır. İç kısmının kızardığını hissedince kestaneleri ters çevirin. Bu işlemi birkaç defa yapın. Kestane nar gibi kızaracak. Bunu gördüğünüzde bir tanesini açıp tadına bakın. İstediğiniz seviye gelince hemen soyup yemeye başlayın. Kestaneyi sıcak sıcak yemek makbüldür.

Aşılama yoluyla yapılan Kestane ağaçları

Maalesef ülkemizde aşılama yoluyla kestane üretimi çok yaygın haldedir. Normalde sadece yabani olarak yetişen kestane ağaçları birçok üretici tarafından aşılama yoluyla yapılmaya başlanmıştır. Kendi üretim bölgelerinde kestane yetiştiriciliği yapılmaktadır. Tabiki yabani olarak yetişen eski kestane ağaçlarının aroması ve tadının yanına bile yaklaşma şansı maalesef olmuyor.

Kestane sadece belli dönemlerde yetiştiği için sadece kış ayının başlarında gönderebiliyoruz. Mağaza bölümünden takip edebilirsiniz.

Kestane” yazısında bir düşünce

  1. Eser Özyurt diyor ki:

    İyi ki varsınız. Senelerdir ürünlerinizi alıyorum. Kalite ve fiyattan memnun kaldım.
    Umarım her var olursunuz ve herkes bie gün sizin gibi dürüst ve temiz üretim yapar. Kolaylıklar diliyorum. Minnetle..

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0