Kabuklu Badem

Köyümüzde bulunan yerli badem ağaçlarından ürettiğimiz 100-150 yıllık kabuklu bademlerdir. Badem yetiştiriciliği anadolu topraklarında yapılan ve bizlere özgü olan meyvedir. Badem üretimi genelde ılıman iklimlerde kaliteli olmaktadır. Akdeniz bölgesinde bulunan ülkelerde oldukça kaliteli bademler olmaktadır.

Birçok meyve ve sebzede olduğu gibi badem yetişticiliğinde de birçok hileler yapılmıştır. Verimi arttırmak, işçiliği azaltmak gibi sebepler ile yapılan hataları sizlere kısaca açıklayacağım.

Aşılama yöntemi ile melezleme

İşin özüne bakıldığında hiçbir sorun yok gibi görünüyor. Badem ağaçları çok yüksek olduğu için işçiliği çok zordur. Badem toplama dönemlerinde köylüler çok büyük tehlikeler atlatır, hatta ölümler olur. İşçiliğin kolay olması için badem ağaçlarının boyutlarını kısaltmışlardır.

Aynı zamanda 4’de bir gibi küçülen ağaçlar daha fazla bile verim vermeye başladılar.

Kabuklu Yerli Badem

Badem için diğer büyük sıkıntı kolay kırılmamasıydı. Yine laboratuvar ortamında yapılan çalışmalar sonucunda kolay kırılabilen cinsler üretildi.

Bütün çiftçiler haliyle yeni üretilen ithal badem fidanlarından aldılar. Yüzlerce yıllık badem ağaçları unutuldu ve bizim yerli badem ağaçlarından melezlenen ithal bademler yine bize satıldı.

Yerli badem

Köyümüzde yetiştirdiğimiz bademler dedelerimizden bize miras kalan yerli badem ağaçlarıdır. Yaklaşık 100-150 yıllık badem ağaçlarıdır. Genetiği ile hiç oynanmamıştır.

Yerli badem oldukları için tarımsal ilaçlama, gübrelemeye ihtiyaç duymamaktadır. Hayvan gübresi ile verim arttırıyoruz ve bazı hastalıklara karşı geleneksel usuller ile mücadele ediyoruz.

Badem nasıl tüketilmeli

Badem çiğ olarak tüketilmelidir. Bu yüzden kavrulmuş bademden elinizden geldiğince uzak durmanız gerekir. Bademden alacağınız şifaların birçoğu kavrulmuş bademde bulunmamaktadır. Hatta kavrulmuş bademde yüksek düzeyde endüstriyel tuz olduğu için tehlikelidir.

Çiğ badem tüketmelisiniz ama hazır çiğ badem almakta çok doğru değildir. Çünkü çiğ bademin kabuğunun nezaman kırıldığını bilemezsiniz. Eğer güvendiğiniz biryer varsa kırılmış badem tüketebilirsiniz. Aksi halde kabuklu badem alarak kendiniz kırıp tüketmelisiniz.

Yerli badem ile ithal badem fiyat farkı

Yerli ağaçlar ile ürettiğimiz badem diğer ağaçlara oranla 4’de 1 oranında daha az verim vermektedir.

Yerli ağaçların boyu çok uzun olduğu için işçiliği inanılmaz zordur. Ustalık gerektiren toplama gerektirir.

Verimin düşük olması, ilaç ve gübrelerin geleneksel usuller ile hazırlanması, işçilik zorlukları gibi nedenler ile yerli bademlerin fiyatları bir miktar yüksektir.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0