Son yıllarda yediğimiz ürünleri sorgulamaktan tat alamaz hale geldik. Yediklerimiz sağlıklı mı, ilaçlı mı, GDO’lu mu, hibrit tohum mu diye sorgularken yaşamaktan soğuduk. Altı üstü 2 adet sivri biber yiyeceğiz. Ama sorgulamakla hayatımızın en doğru adımını atıyoruz. Yerli tohumun önemi bu yazıyı okuyan herkes az çok biliyordur. Biz ata tohum sebze üreticisi olarak dilimiz döndüğünce nasıl üretim yaptığımızı sizlere anlatacağım.
Hibrit tohum ile yerli tohum arasındaki fark
Hibrit tohum genetiği değiştirilmiş tohum tipidir. Hibrit tohum yerli tohuma göre çok daha fazla ürün verir. Ancak tohumu kısırdır. Türkiye’de tohumu üretilmediği için yurt dışından tohum ithal etmek zorunda kalıyoruz.
Üretici neden hibrit tohumu tercih ediyor
Öncelikle şunu bilmeniz gerekiyor. Üreticinin veya köylünün şu anda seçim yapma şansı yok. Mecburen hibrit tohum üretimi yapmak zorunda. Çünkü ata tohum malesef ülkemizde kalmadı diyebiliriz. Eski tohumlardan bulmak toprakta altın bulmaya döndü. Köylünün en büyük amacı öncelikle para kazanmak olduğu sürece hibrit tohuma mecbur kalıyor. Bu yüzden atatohum ile üretim yapan kişilerin bu işi gönlüyle yapması gerekir. En büyük amacı para kazanmak olursa bu işin altından kalkmaları çok zor. Bunun sebeplerini aşağıda açıklayacağım.
Yerli tohum ile üretim neden zor
- Yaşadığımız dönemde yerli tohum ile her yerde üretim yapamayız. Toprakta daha önce hibrit tohum ekimi yapıldıysa veya kimyasal işlem yapıldıysa ata tohum sebze bu toprakta yetişmesi çok zor.
- Yerli tohumdan tam verim almak için sanayi bölgesi ve şehir yerleşiminden uzak bir bölge olması gerekir. Aksi halde istediğimiz verimi almak çok zor.
- Hava kirliliği, iklim koşulları gibi sebeplerden daha hızlı etkilenir.
- Kimyasal gübre, ilaç kullanılmayacağı için hastalıklarla mücadele etmek oldukça zordur. Bitkisel çözümler üretmek gerekir. Bunlar içinde büyük tecrübe gerekmektedir.
- Yerli tohumun dayanma süresi daha azdır. Nakliye ve sonrasındaki süreçlerde yerli tohum ürünlerin dayanma süresi çok daha düşüktür.
- Hibrit tohuma oranla 5’de 1 civarında daha az verim alınmaktadır.
Yukarıda yazmış olduğum sebeplerden dolayı üreticiler her zaman para kazanmanın kolay yolu olan hibrit tohumu seçiyorlar. Çünkü hibrit tohuma oranla 5’de 1 oranda düşük verim alan üreticiler 5 katı yüksek fiyata satma şansları olmuyor.
Yerli tohum üretime saygı duymak, önem vermek gerekir. Gerekirse köylerden alışveriş yaparken köylülere nasıl üretim yaptıklarını sormamız gerekir. Yerli tohum ile neden üretmediklerini sormalısınız. Bu durum farkındalık oluşturur ve yerli tohum ile üretime teşvik edebilir.
Yerli tohum ile birçok sebze üretimi yapıyoruz. Domates, biber, patlıcan, kabak, fasulye, bamya, börülce, susam gibi birçok ürünü yerli tohum ile üretiyoruz. Üretmiş olduğumuz ürünleri sezonunda taze olarak satıyoruz. Sezonun haricinde örneğin yerli tohum domates için kuru domates, salça, domates sosu gibi birçok şekilde üretim yapıyoruz.
Ürünlerimizden sipariş vermek için iletişim bölümünden bize ulaşabilirsiniz.
Fide ve tohum ön siparişi için tıklayınız
KARAOT KÖYÜ GELENEKSEL ÜRÜNLERİ sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.