ZEYTİNYAĞI’NI KÖYLÜDEN ALMAK GEREKİR

Zeytinyağının kalitesini ne etkiler. En kaliteli zeytinyağı hangisidir. %100 doğal ve organik zeytinyağı nasıl bulabilirim. Zeytinyağının kalitesini nasıl anlarım gibi birçok soruyu üretici gözüyle dilim döndüğünce anlatmaya çalışacağım. Sonrasında da birazcık kendi reklamı mı yapacağım 🙂 Her yıl Kasım’ın 15’i gibi zeytinler olgunlaşmaya başlar. Bu dönemde ağaçlarda çoğunlukla yeşil zeytinler bulunmaktadır. Kasım 15-Aralık 15 arasında toplanıp, sıkılan yağların kalitesi üst düzeydedir. Bu dönemde sıkılan zeytinyağlarına erken hasat zeytinyağı denilir. Asit oranları çok düşük seviyededir. İlk sıkıldığında koyu yeşil zeytinyağı olur. Aralık 15’den sonra soğukların etkisi, zeytin dallarının güçsüzleşmesinden dolayı bazı zeytinler yere düşmeye başlar. Bu dönemde ağaçların başında bulunan zeytinlerden elde edilen yağlar kalitesini korumaktadır. Bu dönemde yere düşen zeytin ile ağacın üstündeki zeytinin birbirine karıştırılmaması gerekmektedir. Yere düşen zeytinler kalitesizdir. Asit oranları 2-3 asit ve üzerinde  olmaktadır. Riviera zeytinyağı olarak bilinmektedir. Üreticiler zeytinleri topladıktan sonra 1-2 gün içerisinde sıkımının yapılması gerekmektedir. Eğer zeytinler sıkılmadan beklerse asit oranları yükselmeye başlar. Kalite düşer. Bu yüzden toplanan zeytinlerin eğer mümkünse aynı gün içerisinde sıkılması çok önemlidir. Birçok üreticinin tek seferde sıkıma götürmek için 1 hafta-10 gün civarında zeytinleri beklettiğini biliyoruz. Bu türde zeytinlerin kalitesi düşük olur. Zeytinyağını alırken üreticiden almak kalitenin üst düzeyde olmasını sağlamaktadır. Çünkü; üretici aynı üretim, bakım, işleme ve sıkım tekniği kullanarak zeytinyağı elde eder. Büyük firmaların kendileri üretim yapmaz. Birçok üreticiden toplanılan zeytinyağlarını satmaktadır. Ancak farklı bölgede yetişen, farklı üreticilerin yetiştirdiği zeytinyağlarının karıştırılması ile ne denli kaliteli zeytinyağı elde edilir. Karaot Köyü’nde yetiştirdiğimiz zeytinyağının farkı nedir ve neden tercih etmeliyim

Zeytinyağımızın özellikleri

  • Dağ köyü olduğu için zeytinler bol oksijen, bitki örtüsü ve kaliteli toprakta yetişmektedir.
  • Aynı üretim teknikleri ve aynı bölgede bulunan zeytinyağlardır.
  • Organik gıda sertifikaları mevcuttur. Kimyasal gübre, ilaç kullanılmadan yetiştirilmektedir.
  • Kargo anlaşması bulunmaktadır.
  • Sıkım hemen yapıldığı için kalite üst seviyededir. Dip zeytini sıkımı yapılmaz.
  • Asit oranları 0.4 civarındadır.
  • Soğuk sıkım tekniği kullanılarak yapılır.
NOT= Zeytinyağının kalitesini etkilen birçok etken bulunmaktadır. Zeytinyağı alırken birçok kişi sadece sıkım tekniğini soruyor ve kaliteyi buna göre belirliyor. Soğuk sıkım, taş baskı, sıcak sıkım gibi sıkım teknikleri önemlidir ama sadece faktörlerden biridir. Zeytinyağının kalitesini etkilen sıkım tekniklerinden çok daha fazla etken vardır. Yukarıda bazı konulardan bahsettim. Sonraki yazılarımda zeytinyağının kalitesini nelerin etkilediğini detaylı açıklayacağım.

Karaot Köyü Organik Ürünler

Üretici ile bütün detayları konuşabilir ve sipariş verebilirsiniz

05558034131

karaotkoyu@gmail.com

 

05558034131

  Organigiz   Karaot Köyü Organik  

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0