KURU İNCİRDE AFLATOKSİN

Kuru incirde aflatoksin en büyük tehlikelerden birisi aflatoksin sorunudur. Bu konuda araştırma yapan ve teknik bilgisi üst düzeyde olan akademisyenler, ziraatçiler mutlaka vardır.  Bizden  daha detaylı bilgi vereceklerdir. Ama kuru incirde aflatoksin olayını bir üretici olarak yazmak istedim. Bu yazımda kendi ürünlerimizi aflatoksinden nasıl koruduğumuzu ve üretici arkadaşların bilinçlenmesi için yazma gereği duydum.

İncirde ilekleme (dölleme) ve yapılan hatalar

İncirde ilekleme yani dölleme işlemi çok önemlidir. İncir ağaçlarının dişi ve erkek olanı vardır. Dişi olan dalından toplayıp yediğimiz incir ağacıdır. Erkek incirin meyvesi yenmez, içerisinde binlerce sinek vardır. Erkek incirler toplanır ve bir ipe dizilerek dişi incirlerin dallarına asılır. Bu işlem gün aydınlanmadan yapılması gerekir. Gün aydınlanmaya başlayınca sinekler erkek incirin içerisinden çıkıp dişinin içerisine girmeye başlarlar. Bu şekilde döllenme gerçekleşir. Bu işlem 15-20 gün aralıklarla 2-3 defa uygulanması gerekmektedir. Birçok üretici tarafından yapılan ilekleme hataları sebebiyle kuru incirlerde aflatoksin maddesi oluşmaktadır. Zamanında yapılan ve ilekleme dönemi bittikten sonra kuruyan ileklerin toplanması durumunda çok daha sağlıklı kuru incirler yetiştirmiş oluyoruz.

Kuru incir toplanması ve yapılan hatalar

İncirler dalında kurur ve yere düşer. Dalında kuruyup yere düşen incir en sağlıklı kuru incir türüdür. Ama düşen incirlerin en fazla 1-2 gün içerisinde üreticiler tarafından toplanması gerekir. Aksi halde yerde gereğinden fazla bekleyen incirlerde aflatoksin oluşabilir. Üreticiler özellikle kuru incir sezonunun sonlarına doğru incirlerin tam kurumasını beklemeden yarı olgunluktaki kuru incirleri dalından kendileri toplayabiliyor. Bu durumda tam oluşumunu tamamlamamış incirlerde aflatoksin maddesi görülebilir.

Kuru incir saklama koşulları

Kuru incirin uzun süre dayanması ve kurtlanmasını engellemek için bandırma işlemi yapılır. Tabiki bandırma işleminin doğal yöntemlerle olanından bahsediyoruz. Kimyasal ilaç, hap vb. gibi bandırma işlemlerine tamamen karşıyım. Bandırma işlemi yapıldıktan sonra 1 veya 2 gün civarında kuru incirler güneşte bekletilir. Bandırma işleminden sonra incirler yumuşak olmaktadır. Eğer güneşte az bekletilirse ekşime olur ve kuru incirde aflatoksin oluşabilir. Güneşte fazla bekletilmesi incirin katı olmasına sebep olabilir. Kuruyan incirler hava almayacak kap veya poşetler içerisine konulmalı ve soğuk havalara atılmalıdır. Uygun saklama koşullarında tutulmayan kuru incirde aflatoksin oluşabilir.

Farklı bölgelerin incirlerinin karıştırılması

Özellikle büyük firmalar birçok üreticiden incir alıyorlar. Farklı üretim teknikleri ile üretilen incirler toplanıyor ve birbirine karıştırılıyor. Birçok farklı bölgenin incirleri birbirine karıştırılıyor ve bu durum aflatoksin oluşumuna sebep olabiliyor. Eğer imkan varsa üreticiden kuru incir almak aflatoksini önleyebilir.
Kuru İncir siparişleriniz için iletişim kanallarından bize ulaşabilirsiniz.


KARAOT KÖYÜ GELENEKSEL ÜRÜNLERİ sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

KURU İNCİRDE AFLATOKSİN” yazısında 2 düşünce

  1. Pingback: İncir Dalında Nasıl Kuruyor - KARAOT KÖYÜ GELENEKSEL ÜRÜNLERİ

  2. Pingback: Kuru incir çeşitleri - KARAOT KÖYÜ GELENEKSEL ÜRÜNLERİ

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0