2021 Kuru İncir

2021 kuru incir için yüksek kaliteli bir sezon olacak. Ancak verim açısından maalesef oldukça kötü bir sezon oluyor. 2021 yılında yaz aylarında yaşanan yüksek derecede sıcaklar incirleri etkiledi. İncir yaz aylarında tabiki sıcak ister ama herşeyin istenildiği seviyede olması çok önemlidir. Uzun süre 40 derecelerin üzerinde havaların seyretmesi incirin istenilen verimi vermesini engelledi.

Kuru incir için Mayıs ayı çok önemlidir. Mayıs – Haziran ayında incir topları büyümeye başlar. Bu dönemler ayrıca çiftleşme dönemidir. Bu dönemlerde yaşanacak olumsuz durumlar incir toplarının ağaçta tutunamamasına yol açar ve dökülür. 2021 yılı hava şartlarının olumsuz gitmesinden dolayı, incir topu dökmesi maalesef çok fazla olmuştur. Bu sebeple kuru incirlerde verimde düşüklük vardır.

2021 Kuru incir kalitesi nasıl

Yukarıda bahsettiğim gibi verim düşüktür. Verimin düşük olması kuru incirin kalitesini olumlu yönde etkilemektedir. Konuyu hiç bilmeyen kişiler için örnek vererek anlatmış olayım.

Örneğin bir ağaçta 1000 adet incir var. İncir ağacı 1000 adeti beslemek için uğraşır. Toprakta su belli miktardadır. Suyu çeker ve bütün meyvelerine eşit olarak dağıtır. Topraktan aldığı bütün besinleri 1000 adet meyveye dağıtmaktadır. Eğer topraktan, yapraklardan aldığı verim 1000 adeti beslemeye yeterli değilse, az miktarda besin verir. Bu sayede incir fazla büyümez, yeterli besini alamadığı için hastalıklar oluşabilir, kurtlanma artabilir, hastalıklardan dolayı ekşime artabilir.

İncir ağacında 100 adet incir topu varsa, ağaç buradaki incirleri beslemek için çaba harcar. Daha az incir olduğu için çok daha iyi beslemektedir. Bu sayede kalite artmaktadır.

Yukarıda vermiş olduğum örneklerden anlaşılacağı gibi verim arttıkça genelde kalite azalır. Kaliteyi etkileyen birçok faktör vardır ama bir tanesini size örnek olarak verdim.

2021 kuru incir fiyatları

2021 kuru incir fiyatları için oldukça yüksek olacak gibi görünüyor. Verimin az olması ve kalitenin yüksek olmasından dolayı fiyatların yüksek olacağı öngörülmektedir. Kuru incir fiyatlarını anlayabilmek için öncelikle taze incir fiyatlarına bakmak gerekir. 2021 taze incir fiyatları 15-20₺ civarlarında toptan alıcı buldu. Hatta taze bardacık inciri 30₺ civarında alıcı buldu.

Yaklaşık 5 kilo taze incirden 1 kilo kuru incir alınabilmektedir. Tabiki bu oranda hiçbir zaman kuru incir fiyatları gerçekleşmez ama taze incirin 4 katının altına genelde düşmez. Bu oranda bakacak olursak kuru incir fiyatları 2021 kuru incir fiyatı 60₺ altında olmasını beklemiyoruz. Tabiki kuru incirin çeşidi, üretim şekli gibi birçok faktör fiyatları etkilemektedir.

Kuru incir fiyatlarını boyları etkilemektedir. Aslında incirin boyunun hiçbir önemi yoktur ama ticari amaçlı olarak büyük boyutlu incirler daha kaliteli gibi bir algı oluşturulmuştur. Bu sebeple büyük boyutlu incirler daha fazla tercih edilmektedir.

Kuru incir çeşitleri

Ülkemizde birçok incir çeşidi vardır ama kuru incir olarak 3 farklı tür ön plana çıkmaktadır. Bu çeşitler dünyanın en kaliteli incir türleridir.

Bardacık inciri

Dünya tarihinin bilinen en eski incir türüdür. Hatta bütün incirlerin atası olarakta bilinir. Hitit dönemlerinde mağaralarda çizilen incir resimleri bardacık incirini tasvir etmektedir.

  • İncirlerin şahı olarak bilinmektedir.
  • Diğer incir türlerine göre boyutları küçüktür.
  • Sap kısmı uzun ve gövdesinde hafif çatlaklık belirtileri vardır. Doğal görüntüsü bu şekildedir.
  • İç kısmı ballıdır. Minik boyutta olsa bile iç kısmı dolgun ve ballıdır.
  • Genelde dağlık bölgelerde yetişir ve bu sebeple en doğal kuru incir türüdür. Dağlık bölgelerde yetiştiği için genelde kimyasal işlem yapılmamıştır.
  • Aydın bölgesinde daha az bulunmaktadır. Genelde İzmir’in dağ köylerinde bulunmaktadır.

Sarı lop dağ inciri

  • Aydın bölgesinde yetişen incir türüdür. Germencik, İncirliova, Nazilli, Tire gibi bölgelerin dağ köylerinde yetişen incir türüdür.
  • Genelde iç kısımları dolgun ve ballıdır.
  • Boyutları ova incirine oranla daha küçüktür.
  • Tadı ve kalitesi üst seviyededir.
  • Taze incir olarak çok tercih edilmesede kurusu en fazla tercih edilen türdür.
  • Genelde dağlık bölge olduğu için kimyasal işlem uygulaması yok seviyesindedir.

Sarı lop ova inciri

  • Ülkemizde satışı en fazla olan incir türüdür. Ticari amaçlı üretimi ve satışı çok fazla yapılır.
  • Aydın’ın ova bölgelerinde yetişen incir türüdür.
  • Hava şartlarından, yollarda bulunan araba gazlarından etkilenmektedir. Bu sebeple yoğun kimyasal uygulamalar yapılabilmektedir.
  • Boyutları genelde büyük olur. Sulama ve kimyasal işlem fazla yapıldığı için boyutları büyük olmaktadır.

Güncel 2021 kuru incir fiyatlarını öğrenmek için mağaza bölümünü ziyaret edebilirsiniz.

Youtube videolarını takip etmek için tıklayınız

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0