Organik Tohum

Organik tohum konusunda dünyanın en büyük çeşitliliğine sahip ülkelerden birisiyiz. Anadolu topraklarında milyonlarca farklı türde tohumlar bulunmaktadır. Ancak bize sunulan nimetleri maalesef yok ettik ve yok etmeye devam ediyoruz. Son yıllarda halkın bilinçlenmesi ve üreticilerden organik tohum beklentisi içinde olması sebebiyle üreticilerde bu durumun farkına vardı.

Karaot Köyü üreticilerinden atalık tohum sipariş vermek için tıklayınız

Özellikle Ege, Akdeniz bölgesinde bulunan bazı köylüler ciddi anlamda tohum konusunda büyük çaba ve gayret göstermektedir. Bu köylerin en başında gelen Karaot Köyü üreticileridir. Bu konuda hiçbir destek almamasına rağmen köylüler tarafından atalık tohumların kurtarılması ve çoğaltılması sağlandı. Şimdiye kadar yüzlerce farklı atalık tohum Karaot Köyü üreticileri tarafından nesli tükenmekten kurtarıldı. Köylüler hiçbir maddi ve manevi beklenti içinde olmadan yaptılar.

2007 yılında atalık tohumların öneminin doğru düzgün bilinmediği, hibrit tohumun yaygınlaşma seviyesinde olduğu bir dönemde bunlara başlamak çok önemliydi. Kendi topraklarında hibrit tohum ekerek daha yüksek kazançlar elde etmek yerine, atalık tohumlar ekmeyi tercih ettiler. Bu mücadeleyi başlatan birçok kişi 60-70 yaşının üstündeydi. Kendileri için değil, torunları ve ülke menfaati için buna girdiler. Organik atalık tohumun ne kadar hayati olduğunu gördüler. Başta babalarımız, dedelerimiz olmak üzere bütün Karaot Köyü üreticilerini tebrik ediyorum. Onların bize bıraktığı mirası daha iyi noktalara taşıyacağız inşallah.

Sizlere bu yazımda organik tohum nedir ve genel bir tanım olarak kullandığımız organik tohum doğrumudur. Bu konuda sizi bilgilendireceğim.

Organik tohum

Organik ibaresini gördüğümüz anda şunu bilmeliyiz. Tarım ilacı, gübresi kullanılmadan yetiştirilen ürünler diyebiliriz. Biz Karaot Köyü üreticileri olarak başlı başına organik tohum ifadesini çok doğru bulmuyoruz. Çünkü hibrit tohumlar içinde organik tohum olabiliyor. Bu sebeple atalık tohumların organik olarak yetiştirilmesi bizim için önemlidir. Aksi halde hibrit tohumun organik sertifikalı olması bizim için önemli değildir.

Bu sebeple en kaliteli tohum istiyorsak. Sağlık, şifa ve gelecek için en kaliteli tohumu istiyorsak ATALIK TOHUM arayışında ve üretimin devamlılığında olmalıyız.

Karaot Köyü üreticileri tarafından çoğalttığımız ve üretimini arttırdığımız bazı atalık tohumları sizinle paylaşacağım.

Pembe Domates

Yüzlerce yıllık atalık tohumlar ile ürettiğimiz pembe domates türüdür. Oturak cins domatestir. Oldukça büyük boyutta olur. Bazen bir tanesi 500gr civarında gelebilir. Şekil itibariyle hepsi birbirinden farklı ve görüntüsü oldukça değişik şekillerde olanları vardır. Kendine özgü harika tadı, aroması vardır. Yaklaşık 15 yıldır çoğaltmaya çalışıyoruz. Hastalıklardan çok fazla etkilendiği için yetiştirmesi biraz zordur.

Kınalı Bamya

Özellikle ege bölgesine ait bamya cinsidir. Yeşil bamyaya göre çok daha kaliteli ve gösterişlidir. Büyük boyutlu olanları bile olgunlaşmamıştır. Hatta özellikle orta boyutlu olanları tercih edilir. Tohumu kurtarıldı ve şuanda birçok köylünün geçim kaynağı haline geldi.

Siyah Anadolu Karpuzu

Pazar ve marketlerde görmenizin mümkün olmadığı siyah anadolu karpuzu köyümüzde ürettik ve çoğalttık. Dede ve ninelerimizden duyacağınız, çekirdeği büyük karpuz türüdür. Harika tadı ve aroması vardır. İçinde bulunan bütün çekirdekler aynı zamanda bir tohumdur.

Dolmalık Biber

Atalık tohum ile ürettiğimiz dolmalık biber türüdür. Piyasada bulunan dolmalık biberler gibi çok büyük boyutta olmaz. Boyut olarak genelde ufaktır. Tatlı dolmalık biber cinsidir.

Bizler üretmiş olduğumuz bütün tohumları organik olarak üretiyoruz. Üretim esnasında sadece hayvan gübresi kullanıyoruz. Hiçbir şekilde tarım ilacı veya gübresi kullanılmıyor. Hibrit veya Gdolu tohum kullanılmıyor.

Fide Yetiştiriciliği

Atalık tohumları fide haline getirme esnasında tarım ilacı kullanmamak gerekir. Eğer bir ürünün %100 organik olmasından bahsediyorsak, tohumunda organik olması gerekir. Bu sebeple tohum yetiştiriciliğinde de ilaç kullanımı olmaması gerekir. Biz kendi hazırladığımız keçi gübresi+inek gübresi ve kum ile alt zemini hazırlıyoruz. İçerisine tohumların ekimini yapıyoruz ve yetiştirme esnasında kimyasal hiçbir madde kullanmıyoruz. Hastalıklara karşı ısırgan otu ile hazırladığımız bitkisel ilacı kullanıyoruz ve hastalıkların önüne bu şekilde geçiyoruz.

Karaot Köyü’nde yetiştirmiş olduğumuz organik tohumların satışını yapıyoruz. Tohumlar hakkında bilgi almak ve sipariş vermek için whatsapp hattımız üzerinden bize yazabilirsiniz. Ayrıca Mart – Mayıs arasında atalık tohumlardan ürettiğimiz fidelerin satışını yapıyoruz.

Organik Tohum” yazısında bir düşünce

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0