Kınalı Bamya Tohumu

Bamya tohumunun birçok cinsi mevcuttur. Dünyanın en kaliteli bamya cinsi olan kınalı bamya tohumu, bunların en özelidir. Ülkemizde üretimi genel olarak Ege ve Akdeniz bölgesinde bulunan köylerde yapılmakta. Çok eski dönemlerden bu yana kınalı bamya üretimi Ege bölgesinde çok yaygındır.

Bamyanın kınalı isminde anılmasının sebebi rengidir. Rengi güneşte ve gölgede kalan kısımları vermektedir. Bamyanın yapraklarının gölgesinde kalan kısımları yeşil renkte olur. Güneş gören kısımları kızarır ve rengi bordoya döner. Kınalı bir renge döndüğü için halk arasında kınalı bamya ismiyle anılmaktadır.

Kınalı bamya tohumu nereden alınır

  • Ege ve Akdeniz bölgesinde üretim yapan bamya üreticilerinden kınalı bamya tohumu temin edebilirsiniz.
  • Karaot Köyü’nün internet sitesi olan www.organigiz.org adresi üzerinden bamya tohumu siparişi verebilirsiniz. Whatsapp üzerinden bamya tohumu talebinde bulunabilirsiniz.

Güvenilir olmayan noktalardan kınalı bamya tohumu almak çok risklidir. Yeşil bamya tohumu ile aynı renk ve görüntüye sahiptir. Kınalı bamya diye aldığınız tohumların yetiştikten sonra yeşil olduğunu fark edersiniz. Çok fazla karşılaşılan bir durumdur. Kınalı bamyanın en yaygın üretiminin yapıldığı bölgelerden almanız, işi garanti altına almanızı sağlayacaktır.

Atalık tohum kınalı bamya

Kınalı bamyanın ekimi ne zaman yapılır

Nisan ayının başlarında toprağı hazırlamanız gerekir. Ayın 15’inden sonra ekim işlemine başlamanız gerekir. Havanın durumunu da takip etmeniz önemlidir. Yağmurlu havaların geçmesini bekleyin. Ekimi yapılan tohumların üzerine yağmur yağması çok sakıncalıdır. Toprağın üstünde katman biçiminde kaymak oluşturur ve tohumların toprak üstüne çıkmasını engeller. 10-15 gün içinde bamya fidelerinin toprak üstüne çıktığına şahitlik edeceksiniz. 45 gün içinde ilk çiçeklenmeyi göreceksiniz ve ürünler yavaş yavaş oluşmaya başlayacaktır.

Kınalı bamya için toprak nasıl hazırlanır

En az 2 defa toprağın hazırlanması gerekir. Sürülme esnasında gübreleme işleminin yapılmasına dikkat edersiniz. Hayvan gübresi ile toprağı güçlendirebilirsiniz. Tırmık ile toprağı düzleştirin ve bamya ekimine uygun hale getirebilirsiniz. Bamyaları mibzer yardımı ile ekeceksiniz zaten işi bildiğinizi düşünüyorum. Eğer el ile ekim yapılacaksa 25-30 cm aralıklı olarak çukur açınız. Çukurlar 5-8cm derinlikte olması yeterlidir. Çukurların içerisine 2-3 adet bamya tohumu atınız ve çukurları kapatınız. Çok fazla sulama yapmanıza gerek yoktur. Toprağın tavı uygun olduğu için 10-15 gün içerisinde toprak üstünde ilk filizleri görmeye başlarsınız.

Üretim esnasında da çok fazla su vermeniz gerek yoktur. Bamya çok fazla suyu sevmez. Çok su verildiğinde boyu uzayacaktır ve verim düşecektir. Üretim aşaması ve sonraki birçok süreç için whatsapp hattımız üzerinden bize yazabilirsiniz. Müsait oldukça sizlere bilgi vermeye çalışırız.

Bamya tohumu ile ilgili bilgi almak için iletişim bölümünden bize ulaşabilirsiniz. Mağaza bölümünden bamya tohumunu online olarak verebilirsiniz.


KARAOT KÖYÜ GELENEKSEL ÜRÜNLERİ sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0