Genetiğiyle Oynanmamış Yerli Tohum

Dünya maalesef genetiği ile oynanan tohumlar ve yeni icat olmuş hastalıklar ile mücadele ediyor. Artık günümüzde emin olduğumuz bir durum mevcut. Hastalıkların en büyük suçlusu ve olma sebebi yediklerimizdir. 1900’lü yılların ortalarından bu yana yediğimiz ürünler üzerinde büyük oyunlar maalesef oynanıyor. İnsanlar yedikleri, içtikleri üzerinden dizayn ediliyor. Yedikleri ile sağlık sektörünün eline bırakılıyor. 2000’li yıllardan sonra yediğimiz ürünlerin doğal olması ile ilgili bir uyanış oluşmaya başladı. Yediklerimizin en temelinde tohum olduğu için bu noktaya odaklandık. Genetiğiyle oynanmamış yerli tohum bulmaya ve bunlar ile üretim yapmaya başladık.

Geleneksel tarımdan neden uzaklaşıldı

Binlerce yıl önce doğa kendi tohumlarını kendisi üretti. Tohumların toprağa düşmesi sonucunda, bir sonraki yıllarda aynı ürünler yeniden çıktı. Tarımda çalışan köylülerimiz, ürünlerin kendisinden tohum almaya başladı. Ürünleri tohumluğa bıraktı ve onların çekirdeklerini aldı. Bir sonraki yıl çekirdekleri toprağa ektiler ve yine aynı ürünleri aldılar. Bu üretim şekli binlerce yıldır devam etmektedir.

Ama 1900’lü yılların ortasına geldiğimizde, insan nüfusunun artması ve tarımda çalışan nüfusun azalmasından dolayı binlerce yıllık tarım şeklimizden vazgeçmeye başladık. Geleneksel tarım şeklimizden neden vazgeçtik veya bize söylenilenler nedir.

  • İnsan nüfusunun çok fazla artması sonucunda tarım ürünleri yetmeyecekti.
  • Tarımda çalışan insan sayısı azaldı. Geleneksel tarımdan uzaklaşılıp, endüstriyel tarım faaliyetleri arttı.
  • Tarım yerel bir eylemken, dünyanın tamamındaki ürünleri tüketmemiz gerektiği düşüncesi oluştu. Sadece bölgemizde üretilen ürünler ile beslenirken, dünyanın birçok yerinde üretilen ürünleri tüketmeye başladık.
  • Lojistik ve tüketici talepleri sebebiyle pürüzsüz, bozulmamış, görüntüsü güzel ürünler üretilmesi gerekiyordu.

Yukarıdaki sebeplerden dolayı geleneksel tarımın ihtiyaçları karşılaması mümkün görünmüyordu. Çünkü geleneksel tarım çok yüksek verim, sorunsuz ürünler, zahmetsiz işçilik bize vadetmiyordu. Tabi ki bunları yaparken insan sağlığı düşünülmüyor ve başka çözüm yolu düşünülmedi. Aslında birçok çözüm yolu vardı.

Genetiğiyle oynanmamış yerli tohumlar günümüzde az miktarda üretilmektedir ama bilinçli tüketiciler arttıkça tüketim yükselmektedir. Karaot Köyü'nde bulunan birçok üretici yerli tohumlar ile üretim yapmaya devam etmektedir.
Ata Tohum Domates

Genetiğiyle oynanmamış yerli tohum nedir

Binlerce yıllık tohum üretim şeklini ve hiçbir işlemden geçirilmeyen tohumlara atalık tohum denir. Atalık tohumların genetiğiyle oynanmamıştır. Ürünlerin çekirdekleri alınır ve bir sonraki yıl tekrar ekim yapılır. Bu sayede kendi tohumunuza sahip olursunuz ve kimseye muhtaç olmayan üretici olursunuz. Tabi ki bu durum kimse tarafından istenmiyor ve bizlerin üretimden uzak, tohuma bağlı, kronik hastalıklara yakalanan bir topluluk olmamız isteniyor.

Daha fazla verim veren ve sorunsuz üretim yapabilmek için birçok ürünün genetiği ile oynanmıştır. Bu sayede hibrit tohumlar, Gdo’lu ürünler oluşturulmuştur. Maalesef bu tarz tohumlar ülkemiz üretiminin de %95’ine tekabül etmektedir. Bu durum maalesef çok üzücü ama gerçektir.

Kimler yerli tohum ile üretim yapmalıdır

  • Ülkesini düşünen
  • Sağlığını düşünen
  • Sonraki nesillerinin sağlığını düşünen
  • Geleceğini ve bağımsızlığını düşünen
  • Parasal maliyetini düşünen

Yukarıdaki düşüncelerde hassasiyeti olanlar yerli tohuma önem vermelidir. Eğer üretim yapma imkanı yoksa, atalık tohumlar ile üretim yapan üreticilerden alışveriş yapmalı ve yerli tohum üretimini desteklemelidir.

Karaot Köyü’nde 7 nesildir üretim yapmaya devam ediyoruz. Bütün ürünler ve üretimler yerli tohumla yapılmaktadır. Yerli tohumlardan üretmiş olduğumuz ürünleri görmek için mağaza bölümünü tıklayınız. Instagram sayfamız olan @karaotorganik adresini takip edebilir ve ürünlerimizi inceleyebilirsiniz.


KARAOT KÖYÜ GELENEKSEL ÜRÜNLERİ sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0