Sebzeler, meyveler maalesef çok yüksek oranda pestisit, aflatoksin gibi kanserojen maddeler içerisinde kaldı. Üreticiler maalesef bu konulara hiç dikkat etmiyor ve umarsızca ilaç kullanımına devam ediyor. Maalesef tarım konusunda denetimlerinde çok az olması, bu konuda üreticilerin önüne bir engel oluşturmuyor. Bilinçli ve küçük çaplı köylülerinde üretimden uzaklaşmasının ardından, sağlıklı yaşamak Allah’a kaldı diyebiliriz.
Bu sebeple bilinçli tüketiciler, kendi sebzeni kendin yetiştir düşüncesi ile hareket ediyor. Bu durumu bizlerde çok destekliyoruz. Çünkü sağlıklı gıda üretimi, tüketicilerin talebi doğrultusunda oluşacak ve büyüyecek.
Ufak tarlası, bahçesi olan kişiler kendi sebzesini, meyvesini kendisi yetiştirmeye çalışıyor. Hatta birçok kişi evinin balkonunda temiz gıda yapmaya çalışıyor. Tabi ki 2-3 nesildir topraktan uzaklaşan insanlar, nasıl üretim yapılacağını maalesef bilmez haldeler.
Kendi sebzeni kendin yetiştirmenin faydaları
- Sebzeni kendin yetiştirdiğin için ilaçsız, kimyasal olmadığına emin olursun. Gönül rahatlığı ile tüketirsin.
- Piyasada satılan organik veya ekolojik ürünler gerçekten doğal mı diye bir düşüncen olmaz.
- Bildiğiniz gibi organik ürünler ateş pahasıdır. Kendi yetiştirdiğiniz sebzeler ile maddi kazanç elde etmiş olursunuz.
- Tarım ve toprakla uğraşmak stresi azaltır. Vücutta bulunan statik elektriğin boşalmasını sağlar.
- Dünyada bulunan bütün meslekler yok olsa bile tarımın yok olmayacağı kesindir. Dünyada yaşayan herkesin sebzenin, meyvenin nasıl yetiştirildiğini bilmesi önemlidir.
- Çocukların tarım ve toprakla iç içe olması önemlidir. Çocuklara kazandıracağımız en önemli hobilerden biridir.

Kendi sebzenizi nasıl yetiştirebilirsiniz
Kendi sebzenizi yetiştirmenizde ki en büyük amacımız doğal ürün yetiştirebilmektir. Bu sebeple yetiştiriciliğin en başından başlayacağız. Yani tohumun en hakiki olanını bulmanız ve kullanmanız gerekiyor. Tohumu da kendiniz üretebilirsiniz veya fide döneminde uygun tohumlardan satın alabilirsiniz.
- Atalık tohumlardan üretim yapmanız gerekiyor. Atalık tohumları tohum kooperatifleri, atalık tohumlarla uğraşan köylülerden bulabilirsiniz. Karaot Köyü olarak da atalık tohumları yüzlerce yıldır çoğaltmaya devam ediyoruz. Bizim çoğalttığımız ve elimizde olan tohumların listesine ulaşmak için tıklayınız.
- Tohumları fide haline getirmeniz gerekiyor. Tohum nasıl çimlendirilir adlı yazımızı okumanız tavsiye ederiz. Tohumları fide haline döndürmek zor olabilir. Bu yüzden atalık tohumlardan üretilmiş fidelerden de alabilirsiniz.
- Fideleri toprağa ekeceksiniz ve sonrasında 30-45 gün arasında sadece sulamak size kalacak. Günlük suyunu vereceksiniz, dibindeki yabancı otları alacaksınız.
- Toprağın daha önce kimyasal ilaç veya gübre ile buluşmadığına emin olmak önemli. Hayvan gübresi ile toprağı karıştıracaksınız. Bu sayede toprak güçlenecek ve daha fazla verim verecektir.
- Üretmiş olduğunuz ürünlerin bir kısmını olgunlaşmaya bırakabilirsiniz ve sebzelerin içlerinde bulunan çekirdeklerin hepsi tohumdur. Tohumları alarak bir sonraki yıl için saklayabilirsiniz. Bu şekilde sonsuz biçimde tohuma sahip olabilirsiniz.
Karaot Köyümüze gelebilirsiniz veya whatsapp üzerinden bize üreticilikle ilgili sorulara sorabilirsiniz. Instagram sayfamız olan @karaotorganik adresiniz takip edebilirsiniz.
KARAOT KÖYÜ GELENEKSEL ÜRÜNLERİ sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.