Zeytin Tarımında Kimyasal Kullanımını Azaltmak

Zeytin ilaçsız tabi ki yetişir. Aslında bunun aksini düşünmek veya üretim yapmak saçma olur. Maalesef günümüzde tarım ilacı kullanılmadan hiç birşey yetişmez gibi bir algı var. Bu kesinlikle yanlıştır. Her tarlada tarım ilacı kullanıldığı için bütün ürünlerimizde hastalıklar oluşmaktadır. Bizlerin hep beraber ilaçsız tarıma geçmemiz ve doğayı daha az kirletmemiz gerekiyor. Zeytinde ilaçı sıfıra indirmek veya zeytin tarımında kimyasal kulanımını azaltmak çok tabi mümkündür.

Zeytin diğer meyveler gibi çok nazik bir ürün değildir. Çok fazla ilaç, gübreye ihtiyaç duymaz. Biz Karaot Köyü’nde yüzlerce dönüm araziyi ilaçsız yetiştiriyoruz. Verim konusunda da oldukça yüksek düzeydedir. Bunlar için olan deneyimlerimizi sizlere aktaracağız.

İlaçsız zeytin nasıl yetiştirilir

Zeytinin ilaçsız yetiştirilmesi için gübreleme, aralama, bakım ve ilaçlamaya dikkat etmek gerekiyor. Bunları düzgün ve doğal biçimde yaptığımız sürece sorunsuz üretim yapabiliriz

  • Üretim alanının eğer mümkünse ilçe merkezine ve sanayi kuruluşlarına uzak olması gerekmektedir. Dünya değişti ve şehir merkezlerinde çok fazla hava kirliliği oluşmaktadır. Ayrıca sanayi kuruluşlarınının olduğu bölgelere uzak olması gerekiyor. Örneğin; Aydın merkezde bulunan incir ağaçları dünyaca ünlü haldeydi. Dünyanın en kaliteli incirleri bu bölgede yetişiyordu. Şehrin büyümesi ve jeotermal tesisin faaliyete geçmesinden sonra, büyük sorunlar yaşanmaya başlandı. Jeotermal tesis havayı kirlettiği için, incirin kalitesiz olmasına sebep oldu. Eski kalite ve nefaset mümkün olmadı. Bu sebeple üretim yapacağınız bölgeyi iyi seçmelisiniz.
  • İlaçsız tarım yapabilmek tabiki kimyasal olmayan bileşenleri barındırır. Daha önce toprağa kimyasal ilaç, gübre atıldıysa sorun yaşanır. Ürünleriniz yetişse bile, istediğiniz kaliteyi alamazsınız. Toprak kimyasalı kendisi temizleyebilir ama en az 5 yıl geçmesini beklemek gerekir.
  • Üretim esnasında sadece hayvan gübresi kullanmanız gerekiyor. Hiç gübrede kullanmayabilirsiniz ama kullanmanız gerekiyorsa hayvansal gübre kullanın. Solucan gübresi, inek gübresi, tavuk gübresi, koyun gübresi gibi doğal içerikli ürünler ile destekleyici olabiliriz.
  • Kimyasal ilaçlama kesinlikle yapılmamalıdır. Bitkisel ilaçlar vardır. Doğadan yapılan veya madenlerden yapılan ilaçlar. Gülleci bulamacı ve bordo bulamacını doğal ilaçlar kategorisine örnek olarak verebiliriz.

Yukarıda belirttiğimiz şartları sağladıktan sonra ilaçsız tarım çok rahat yapılabiliriz. Bizim belirttiğimiz şartlarda çok zorlayıcı değildir, aslında doğanın bize söylediği şeylerdir. Biz her yaptığımız işlemde doğal olan yolları tercih etmeliyiz. Bu düşüncede olduğumuz sürece doğal ürünler üretmeye devam edeceğiz. Bizler çok uzun yıllardır bu süreçleri devam ettiriyoruz ve birçok zaman ilaçlı tarımlardan çok daha fazla verim almaya başladık.

Zeytin tarımında kimyasal kullanımını azaltmak

Üretim yapılan tarlalar şehir merkezine yakın olabilir. Bu halde bile ilaçsız tarım yapmak veya zeytin tarımında kimyasal kullanımını azaltmak mümkündür.

Gülleci bulamacı ve bordo bulamacını yılda 4 defa kullanabilirsiniz. Bu sayede kimyasal ilaç kullanımını kısıtlamış olursunuz. Hatta hiç kullanmamayı deneyebilirsiniz. Zararlılar için az miktarda organik tarım ilaçları kullanabilirsiniz. En azından doğal ilaçlar ile tarım ilacı kullanımını azaltmayı deneyebilirsiniz.

Zeytin tarımında kimyasal kullanımını azaltmak ve ilaçsız tarım için bize yazabilirsiniz. Ayrıca instagram sayfamız olan @karaotorganik adresini takip ediniz. Günlük paylaşımlar yapmaya çalışıyoruz.


KARAOT KÖYÜ GELENEKSEL ÜRÜNLERİ sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0