Doğal ve organik tarım yapmak bir zanaat işidir. Tecrübe, bilgi ve emek gerektirir. Bizlerde çok uzun yıllardır doğal ve organik tarım yapıyoruz. Elimizden geldiğince bildiğimiz, tecrübe ettiklerimizi sizlerle paylaşmaya çalışıyoruz. Ufak çapta tarıma başlayan kişilerin karşılaşmış olduğu en büyük sorunlardan bir tanesi dana burnu böceğidir. Danaburnu ile doğal mücadele nasıl yapılır konusunda maalesef net bilgiler yok. Bu sebeple tek bir yazıda danaburnu ile doğal mücadele konusunda bütün bilgileri ve yaşadıklarımızı yazmak istedik. İnşallah bir kaynakça olabileceğini düşünüyoruz.
Öncelikle danaburnu nedir ve ne gibi zararları vardır. Bunları tanıyalım, sonrasında mücadele nasıl yaparız onlara odaklanalım.
Danaburnu nedir?
Danaburnu ufak bir böcek değildir. Yaklaşık 5-6cm civarında bir böcektir. Daha önce görmemiş kişiler için hamam böceği büyüklüğünde diyebilirim. Ön bacakları çok ilginçtir. Toprak kazmak için yaratıldığı çok bellidir. Bu sebeple çok hızlı ve etkili biçimde toprak kazma işlemi yapmaktadır. Ön bacaklarının diken gibi olduğunu görürsünüz, çok sivridir.
Danaburnu toprağın altında genelde yaşar. Bu sebeple çok fazla göremeyebilirsiniz. Sebzelerinizde, meyvelerinizde yaşadığınız sorunun sebebi belki de danaburnu ama görmüyor olabilirsiniz. Danaburnu genelde killi, kumlu, nemli topraklarda yaşar.
Danaburnu en büyük sorunu çok hızlı çoğalmaktadır. Eğer mücadele edilmezse, bütün bahçeyi hızlıca saracaktır. Bu bölgede ürün almanızı engeller. Hatta yetişmiş olan meyve ağaçlarınızın bile günden güne köklerini yiyeceği için, büyümesini engeller. Hatta uzun dönemde kurumasına sebep olacaktır.
Danaburnu neye zarar verir
Danaburnunun asıl amacı toprak altında bulunan böcek, solucan, kurt gibi canlıları yemektir. Bunları yemek isterken karşısına çıkan tohum, fide, fidan gibi ürünlerin kök kısımlarını yer. Toprağın hemen altında bulunurlar ve oda şeklinde ilerler. Oda şeklinde toprak altında yer açarlar.
Dikmiş olduğunuz tohumların tüketilmesi zaten yok olmasına sebep olur. Yeni köklenmeye başlayan fidelerin kök kısımlarını tüketmesi veya zarar vermesi, maalesef fidenin yetişmemesine sebep olur. Yoğun biçimde danaburnu olursa toprakta zaman zaman boşluklar bile oluşmasına sebep olabilir. Birkaç adet danaburnu olması sorun yapmayacaktır ama hızlı çoğaldığını düşünürsek önüne geçmek gerekiyor. Aksi halde ürün almak maalesef çok zor hale geliyor.
Danaburnu ile doğal mücadele nasıl yapılır
- Danaburnu ile en büyük mücadeleyi kümes hayvanları ile yapabilirsiniz. Eğer imkanınız varsa ürün dikiminden önce tavuk, horoz gibi hayvanları ekim yapacağınız alanda bir süre tutun. Kümes hayvanları danaburnunun kökünü kurutur. Danaburnu hayvanını çok sever ve toprağı deşerek onları yerler. Bu sayede danaburnu için herhangi bir mücadele etmenize gerek kalmaz. Genelde köylerde ufak çiftçilerin danaburnu ile doğal mücadele için yaptığı en önemli yöntemdir.
- Danaburnu böceği sıcak ve gübreli toprağı çok sever. Gübreli toprakta çok fazla böcek, solucan gibi canlılar yaşar. Danaburnu bunları yemek için gübreli toprağa gelir. Bu durumu bir fırsata çevirebilirsiniz. Gübreyi bahçenizin ufak bir bölümüne dökün ve üzerini sıkıca örtün. Gübrenin sıcak ve nemli olması sebebiyle danaburnu böcekleri bu bölgeye toplanacaktır. Üstünü yaz ayında açmayın. Kış aylarında havanın soğuk olduğu zamanlarda gübrenin üstünü açın. Danaburnu soğuk ile mücadele edemez ve yok olacaktır.
- Bahçenizi yüksek oranda sarmış danaburnu varsa veya yok edecek yöntemi bulamadıysanız, su ile göllendirme yöntemini uygulayabilirsiniz. Bahçenize salma sulama ile yüksek oranda su verin. Göllendirme yapın. Bu sayede danaburnu yuvasında boğularak ölecektir.
- Yukarıdaki yöntemler çok daha kapsamlı ve uygulanması zor olabilecek yöntemlerdir. Şimdiki yöntem en fazla uygulanan ve uygulaması basit yöntemdir. 500gr pekmez ile 10kg kepeği birbirine karıştırın. İyiye yoğurma işlemini yapın. Sonrasında fidelerin alt kısımlarına serpin. Sulama ile toprağa karışacaktır. Danaburnu pekmezli kepeği tüketmeye çalışacaktır. Kepeğin danaburnunu yok etmesini sağlayacağız.
- Bahçeye girmesini engellemek için nane, lavanta, adaçayı gibi bitkileri su içerisinde bekletin. Yaklaşık 7-10 gün su içerisinde beklesin. Su içerisinde bekleyen bitkiler suya kokusunu salacaktır. Bu suyu bahçenizin etrafına dökün. Kokusu sebebiyle bahçenize danaburnu girişinin önüne geçebilirsiniz. %100 bir yöntem değildir ama etkili olduğunu söyleyebiliriz.

Kimyasal ile mücadele yapılır mı
Kimyasal ile danaburnu tabi ki çok kolay olarak yapılabilir ama biz bu yöntemi tercih etmiyoruz. Çünkü kullanmış olduğunuz kimyasal ilaçlar sadece danaburnuna zarar vermiyor. Aynı zamanda toprakta bulunan birçok ürüne aynı zararı veriyor. Bu sebeple kimyasal ile mücadeleyi hiçbir zaman tercih etmemenizi öneriyoruz.
Danaburnu ile doğal mücadele için sizlere açıklayıcı bilgiler vermeye çalıştık. Konu hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz instagram sayfamız olan @karaotorganik adresimizi takip edebilirsiniz. Tarım ilaçları ve ürünlerimiz için mağaza bölümünden bize ulaşabilirsiniz.
KARAOT KÖYÜ GELENEKSEL ÜRÜNLERİ sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.