Odun Külü Gübresi

Odun külü gübresi organik tarımda kullanılan ve yüzlerce yıldır geleneksel tarımın en önemli bileşenlerinden birisi olmuştur. Endüstriyel tarıma geçildikten sonra maalesef odun külü gibi doğal gübrelere ilgi azalmıştır. Son yıllarda organik tarıma ilginin artması ve üreticilerin doğal üretim yapma isteklerinden dolayı odun külü gübresine ilginin arttığını görüyoruz.

Odun külü yüzlerce yıldır tarımda kullanılmıştır. Bitkilerin verimini arttırmak, zararlılar ile mücadele etmek, toprağın ihtiyaç duyduğu bazı besinleri içerdiği için sebze ve meyvelerin çok daha kaliteli ve verimli olmasını sağlamaktadır. Günümüzde bu işlemler modern kimyasal gübreler ile yapılmaktadır, tabiki kimyasal gübreler insan sağlığına sorun teşkil etmektedir. Bu sebeple hem insan sağlığına hiçbir sorun yaşatmayacak, aynı zamanda ürünlerden de maksimum verimi alacağımız doğal gübrelere yöneliyoruz.

Odun külü gübresi ne işe yarar

  • Odun külü içerisinde potasyum mevcuttur. Bu sebeple topraktaki potasyum dengesini sağlamaktadır. Potasyum eksikliği için kullanılacak kimyasal gübrelerin yerine kullanılabilir.
  • Potasyum konusunda zengin olması sebebiyle, meyvelerin daha iyi gelişmesini sağlar.
  • Böceklere karşı odun külünün çok büyük faydası vardır. Böceklerin ve zararlıların uzaklaşmasını sağlar.
  • Fosfor konusunda kül çok zengindir. Bu sayede ürünlerin kök yapılarının gelişmesini sağlar. Toprakta çok iyi kök salmasını sağlar.
  • Toprağın asidik dengesini sağlar.

Odun külü gübresi hangi ürünlere uygulanır

Bütün sebzelere kül uygulaması yapabilirsiniz. Bütün meyve ağaçlarına kül uygulaması yapabilirsiniz.

Odun külü gübresi nasıl uygulanır

1.uygulama = Odun küllerini bitkilerin hemen yan kısımlarına eliniz ile veya bir aparat ile yayabilirsiniz. Yağmurdan önce yapmanız küllerin toprağa karışmasını daha güzel sağlayacaktır. Eğer yağmur yağma ihtimali yoksa, odun külü yayma işlemini yaptıktan sonra su verme işlemine devam ediniz. Odun külleri toprağa yavaş yavaş karışacaktır.

2.uygulama = Odun külü yayma işlemi yapılırken, külleri bitkilerin üzerine serpmenizde fayda sağlayacaktır. Serptiğinde yapraklara ve gövdeye gelen küller hastalıkların önüne geçecektir.

3.uygulama = Odun külünü sıvı hale getirerek uygulama yapabilirsiniz. Bu uygulamada çok yaygın biçimde kullanılmaktadır. Külü su içerisinde yaklaşık 15-20 gün bekletiniz. Sonrasında külleri filtreleyiniz ve açığa çıkan suyu seyreltin. Yaklaşık %10 kül suyu ve kalan %90 kısmını su ile doldurun ve karıştırın. Sonrasında ürünler üzerine yağmurlama biçiminde uygulayabilirsiniz.

Zeytin odun külü gübresi

Kül uygulaması ne zaman yapılır

Yılda en az 2 defa odun külü uygulaması yapılmasını öneriyoruz. Bu işlemi genelde kış aylarında yapabilirsiniz. Uygulama yapılıktan sonra herhangi bir işlem yapmanıza gerek yok. Yağan yağmurlar ile birlikte küller toprağa karışacaktır.

Eğer kış aylarında bu işlemi yapmıyorsanız, kül serpme işleminden sonra sulama yapmanızı öneriyoruz. Sulama işlemi ile birlikte kül toprağa karışacaktır. Bu sayede toprağın zenginleşmesini sağlıyoruz.

Ağaçlara bu işlemi uygulayacaksanız yine yılda 2-3 defa uygulama işlemi yapabilirsiniz. Ağaçların dip kısımlarına değil, kök kısmından 1 metre sonrasında başlayacak şekilde dışarı doğru dökmeniz faydalı olacaktır. Yağmurlar ve sular ile birlikte küller toprağa karışacaktır. Fosfor, magnezyum, karbonat gibi toprağın istemiş olduğu faydalı minerallerin artmasını sağlayacaktır. Birçok çalışmada kül uygulamalarının toprağın kalitesini arttırdığı ve ürünlerden çok daha fazla verim alındığı görülmüştür.

Hangi odun külünü tercih etmeliyim

Kül seçimi çok önemlidir. Öncelikle sadece odun külü olması çok önemlidir. Kömür külü karıştırılabiliyor. Kömür külününde faydaları vardır ama odun külü çok daha etkin ve faydalıdır. Ayrıca plastik vs. gibi başka ürünlerinde yakılması sonucunda odun külünün içerisine başka küller karıştırılabiliyor. Bunlar kaliteyi düşüren etkenlerdir. Hatta plastik külleri toprağa daha fazla zarar verebilmektedir. Bu sebeple külleri kendiniz yapmıyorsanız, aldığınız yere hangi kül olduğunu sormanızda fayda var.

Meşe odunu, çam odunu, zeytin odunu, incir odunu gibi ürünler çok kalitelidir. Meyve ağaçlarına ait küller bir miktar kaliteleri düşüktür ama uygulamada sorun yaşanmaz. Ama özellikle orman odunlarının külleri ve zeytin ağacı külünü bulursanız müthiş verim alınabilidğini söyleyebilirim.

Örneğin domates sebzesinden bir örnek verelim. Domates üzerinde bulunan çiçeklerin korunmasını kül sağlar. Domates üzerinde bulunan siyah oluşum, böceklenme gibi zararlıların yok edilmesini sağlar. Bazı mantar hastalıklarının oluşmadan önlenmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca domatesin mineral ihtiyacını karşılar. Bu sebeple domates gibi ürünler için çok faydalı olduğunu kesinlikle söyleyebiliriz.

Karaot Köyü’nde bulunan meşe odunu, çam odunu, zeytin odunu ve bazen incir odunu küllerinden hazırladığımız odun külü gübresi satıyoruz. Mağaza bölümünden kül siparişi verebilirsiniz. Ürünlere nasıl uygulanacağı ile ilgili bilgileri whatsapp telefonumuzdan bize sorabilirsiniz.

Instagram sayfamız olan @karaotorganik adresini takip edebilirsiniz.


KARAOT KÖYÜ GELENEKSEL ÜRÜNLERİ sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0