Yeşil Zeytin Nasıl Tatlandırılır

Yeşil zeytin bildiğiniz gibi türlerinin içerisinde en kaliteli olan cinstir. Ancak zeytin diğer meyveler gibi ham olarak ağaçta yetiştiği gibi tüketilmez. Belli işlemlerden geçmesi gerekir. Bu sebeple zeytinlerin acısının alınma işlemine, zeytin tatlandırma olarak ifade ederiz. Sizlere yeşil kırma zeytin nasıl tatlandırılır konusunda detaylı bilgiler vermeye çalışacağım.

Öncelikle her üreticinin farklı yöntemleri olabilir. Burada önemli olan zeytinin acısının alınmasıdır. Aynı sonuca birçok farklı üretim şekli ile gelinebilir. Bu sebeple kesinlikle bu şekilde yapılmalıdır, diğer üretim şekilleri yanlıştır tarzında bir ifade doğru olmayacaktır. Bizim tarif ettiğimiz kırma zeytin kurma şekli, bizim bölgemize ait ve genelde uygulanan türdür.

Yeşil zeytin nasıl tatlandırılır

Yeşil zeytin nasıl kurulur ile ilgili bir klavuz olmasını istiyoruz. Bu sebeple sade ve anlaşılır ve madde madde bir yazı hazırladık.

Yeşil zeytin kurulumu için olması gerekenler

  1. Yeşil zeytin seçimi
  2. Zeytin kırma-çizme ve su kullanımı
  3. Su değişimi nasıl yapılmalı
  4. Tuz ve limon nezaman koymalıyım
  1. Yeşil zeytin seçimi = Yeşil zeytin seçimi çok kriktir. Çünkü doğru seçilmeyen zeytin türü, bütün sonraki aşamalara geçmenizi engeller. Yapacağınız bütün emeğin çöp olmasına sebep olabilir. Bu sebeple yeşil zeytin seçiminde 2 önerim olacak. Eğer taş kırma zeytin yapacaksanız ( Memecik cinsi), eğer çizme zeytin yapacaksanız (Gemlik veya Trilye cinsi) zeytin seçimi yapabilirsiniz. Bu şekilde en doğru zeytin seçimi ile başlayacaksınız.
  2. Zeytin kırma-çizme ve su kullanımı = Zeytinlerin kırma işlemini veya çizme işlemini yaparak, hemen su içerisine atmanız gerekiyor. Suya atmayı geciktirirseniz, zeytinde kararma yaşanır. Ayrıca zeytin kurulumunda kullanacağınız su çok önemlidir. Çeşme suyu kesinlikle kullanmayın. Klorlu su olduğu için zeytinde erime yaşanabilir.
  3. Su değişimi nasıl yapılmalı = Yeşil zeytinler su içerisine atıldıktan sonra saklama alanına alınmalıdır. Tüketim yapacağınız zamandan 1 hafta önce su değişimine başlanmalıdır. 2 günde 1 suyu değiştirilmelidir. Bu sayede içerisindeki acı su yok edilecektir. Yaklaşık 2 veya 3 su değişiminde tatlanacaktır. Ama burada en kritik nokta su değişimini, tüketimden 1 hafta önce başlamaktır. Bu şekilde çok daha uzun süre dayanan zeytine sahip olursunuz. Örneğin; 2023 Ekim ayında kurmaya başladığınız zeytini, 2024 Nisan ayında tüketeceğinizi düşünelim. 2024 Nisan ayına kadar ilk suyu ile bekletin. Nisan ayında su değişimine başlayın. Bu sayede erimeden, ilk günkü gibi zeytinleriniz olacaktır.
  4. Tuz ve limon nezaman koymalıyım = Su değiştirme işlemini yapıyoruz ve istenilen acı tadı yok ediyoruz. İstenilen tada ulaştığımız zaman tuz ve limon koyabiliriz. Tuz ve limon koyarak zeytinlerin uzun süre dayanmasını ve sert olmasını sağlıyoruz. Tatlandırma işlemini yaptıktan sonra tuz ve limon kesinlikle koymanız gerekir. Tuz, limon koymadan dayanma şansı zor. 1 litre zeytin için = 1 yemek kaşığı tuz ve 2 dilim limon koyabilirsiniz.

Yukarıdaki işlemlerin tamamını kırma zeytin ve çizme zeytin için uygulayabilirsiniz. Bütün işlemler aynı şekilde uygulanabilir.

Bizim ege bölgesinde genelde yağlık zeytin ağaçları vardır. Yağlık zeytinlerin genelde taş kırma hali çok güzel olur. Bu sebeple geleneksel olarak ürettiğimiz taş kırma zeytini genelde üretiyoruz.

Taş kırma zeytin yaparken dikkat edilmesi gerekenler

Taş kırma zeytin işleminde adı üstünde kırma işlemi en önemlisidir. Sert bir cisim üzerinde kırma işlemini yapmanız gerekir. Yeşil zeytinleri çok sert olmayacak ve çekirdeğe zarar gelmeyecek biçimde kırma işlemini yaparsanız çok sağlıklı olacaktır.

Çekirdeğe ve zeytinin et kısmına zarar verirseniz istenilen tat ve kaliteye ulaşamazsınız. Belli bir süre sonra yumuşama ve erime yapar. Bu sebeple dikkatli ve özenli bir kırma işlemi yapmalısınız.

Taş kırma zeytin nasıl yapıyoruz

Biz taş kırma zeytini Karaot Köyümüzün dağlık kesimlerinde bulunan memecik cinsi zeytinlerden üretiyoruz. Memecik cinsi zeytinlerin çekirdekleri büyük olur ama yağlık ağaçlar olduğu için tatları çok daha iyidir. Bu sebeple kırma zeytin en iyi memecik cinsinden olur.

Zeytinleri topluyoruz ve kırma işlemini gerçekleştiriyoruz. Dinlenmiş kuyu suyu içerisinde beklemeye alıyoruz. Gönderim yapmadan önce tuz ve limonu içerisine atıyoruz. Bu şekilde sizlere gönderiyoruz.

Yeşil zeytinin en güzel hali olan taş kırma zeytini evlerinize kadar gönderiyoruz. Yeşil zeytinden ürettiğimiz bütün cinslere mağaza bölümünden ulaşabilirsiniz. Yeni ürünlerimizden haberdar olmak için instagram sayfamız olan @karaotorganik hesabını takip edebilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0