Doğal Tarım İlacı

Son zamanlarda ilaçsız tarım yapma düşüncesinde olan birçok kişi var. Geçim kaynağı çiftçilik olmayan kişilerin toprak alımları çok arttı. Ayrıca bilinçli tüketicilerin ilaçsız ve organik tarıma talepleri çoğalmış durumda. Bu sebeple doğal tarım ilacı kullanımı ülkemizde artmaya başladı. Sadece doğal ürün yetiştirmek için değil, tarım ilacı kullanımını azaltmak içinde tercih ediliyor. Tarım ilaçlarının çok yüksek fiyatlara ulaşmasından sonra mecburen doğal tarım ilacı alımları arttı.

Sizlere bu yazımızda aslında oluşan bir tabuyu kıracağız. Yıllardır tarımın çok yüksek maliyetler olmadığını, çok çok ucaza ürünler üretilebileceğini anlatıyoruz. Tabiki bunlar için bilgi, tecrübe ve emek gerekiyor.

Tarımın nasıl ucuza yapılacağını birkaç maddede aşağıda sıralıyorum. Bu konuda çok uzun yıllardır üretim yapan bir üretici olarak düşüncelerimdir.

  • Atalık yerli tohumlar kullanmalısınız. Yani tohuma para vermemelisiniz. Heryıl tohumunuzu ayırmalı ve bir sonraki sene ekimini yapmalısınız. Özellikle hibrit tohum maliyetleri inanılmaz yüksektir. Bu şekilde tohumu bedavaya getiriyorsunuz.
  • Kimyasal gübre kullanmayacaksınız. Kimyasal gübreler ürün verimliliğine sadece 1 yıl katkı sağlar. Her yıl gübre alıp atmanız gerekmektedir. Ayrıca kimyasal gübreler çok yüksek fiyatlardadır. Bu sebeple hayvan gübresi kullanacaksınız. Hayvan gübreleri tarlanın tamamına fayda sağlar. Canlı çeşitliliğini arttırır. Topraktaki bütün canlıların daha faydalı hale gelmesini sağlar. Aynı zamanda 3-4 yıla kadar toprakta kalabilir ve verimliliği canlı tutar. Hayvan gübresini kendiniz üretebilirsiniz veya uygun fiyata bulabilirsiniz.
  • Kimyasal ilaç kullanmayacaksınız. Bütün tarım ilaçlarını kendiniz yapabilirsiniz. Bütün ürünlerin verimlilik ihtiyacı veya hastalandığında mücadele yöntemleri bellidir. Tarım ilaçlarını kendiniz doğadan üretebilirsiniz. Hatta üretmek zorundasınız. Tarım ilacı en yüksek maliyet tutan kalemlerin başında gelir.
  • İşçilik maliyetleri en son aşamada gelir. İşçilik maliyetlerinden kaçmak tabiki zordur. Kimyasal ile mücadele etmediğiniz için kendiniz daha fazla işçilik yapmanız gerekir. Örneğin; yabancı otları el ile veya çapalama yöntemi ile yoketmek zorundasınız.

Doğal tarım ilacı nasıl ulaşırım

Doğadan bütün ürünler için tarım ilacı üretebilirsiniz. Bizim en yaygın olarak kullandığımız yöntemlerden bazılarını buradan açıklayacağım. Nasıl ürettiğimizi ve hangi amaçlar için kullanılabileceğini göreceksiniz.

  • Isırgan otu ilacı
  • Gülleci bulamacı
  • Kül suyu ilacı
  • Dut yaprağı ilacı
Isırgan otu ilacı nasıl kullanılır

Kış aylarının sonunda doğada yabani olarak çıkan ısırgan otlarından üretilmektedir. Bu dönemde ısırgan otları toplanır. Su içerisinde en az 1 ay bekletilir. Bekleme süresinin sonlarında müthiş bir koku oluşmaktadır. Kötü koku ısırgan otu ilacınızın kıvama geldiği anlamına gelir. Isırgan otlarının suyunu süzüyoruz ve doğal tarım ilacı hazır hale geliyor.

1 litre ısırgan otu ilacını 40 litre su ile karıştırarak kullanmanız gerekiyor. Bu oranı dikkate alarak arttırabilir veya azaltabilirsiniz. Fide veya fidanların yaprak, gövde kısımlarına yağmurlama biçiminde sıkacaksınız.

Isırgan otu ilacı ne işe yarar

Ürünlerde yaşanan böceklenme, kurtlanma gibi sorunlar için ısırgan otu ilacı kullanılır. Böceklenmenin önüne geçilmemesi durumunda içten içe ürünlere zarar verir. Bu sebeple doğal tarım ilacı olan ısırgan otu ilacını böceklenme karşıtı olarak kullanabilirsiniz.

Gülleci bulamacı nasıl kullanılır

Gülleci bulamacı kükürt ve kirecin karışımıdır. İki adet yeraltı madeninin karışımından elde edilir. Üretimi büyük tecrübe ister. Birçok alanda gülleci bulamacı kullanabilirsiniz. Bütün meyve ağaçlarında, zeytin ağaçları, erik, kayısı, üzüm.. gibi bütün meyve ağaçlarında kullanılabilir. Aynı zamanda domates, biber, patlıcan gibi fide çeşitlerinde de kullanılmaktadır.

1 litre gülleci bulamacını 100 litre su ile karıştırarak kullanmanız gerekiyor. Bu oranı dikkate alarak çoğaltıp, azaltabilirsiniz. Püskürtme yöntemi ile ağaçların dalları, gövdeleri ve yapraklarına atmanız gerekiyor.

Gülleci bulamacı hastalıkları önler, mantarlaşmanın önüne geçer. Oluşmuş olan hastalıkların iyileşmesini sağlar. Bu sebeple çok etkin bir yöntemdir.

Kül suyu ilacı nasıl kullanılır

Odun külünün su içerisinde bekletilmesi sonucu elde edilir. Bütün zararlı haşerelerin ürünlere ulaşmasını engeller. Ürünlerin etrafına veya yakın bölgesine belli miktarlada dökebilirsiniz.

Özellikle çam, zeytin, meşe odunu küllerinin su içerisinde en az 1 ay bekletilmesi sonucunda elde edilir. Elde edilen sıvıyı toprağa dökebilirsiniz veya 50 litre su ile seyrelterek ürünlere uygulayabilirsiniz.

Dut yaprağı ilacı nasıl kullanılır

Doğada dikkat etmenizi öneririm. Dut yaprağı çok ballı ve tatlı olmasına rağmen böcekler genelde gelmez. Dut yaprağının böcekleri uzaklaştırıcı kokusu vardır. İnsanların algılamadığı ama böcekleri rahatsız eden bir kokudur. Bu sebeple dut yaprağından yapacağınız ilaçlar çok etkili olacaktır.

Dut yaprağını bir bıçakla veya blender ile doğrayınız. Su içerisinde 1 ay bekletin. Bekletmiş olduğunuz suyu 40 litre su ile seyrelterek ürünlere uygulayın.

Doğal tarım yapmak için doğada bütün çözümler mevcut. Yeterki bilinçli olalım ve amacımız temiz tarım olsun.

Karaot Köyü’nde üretmiş olduğumuz doğal tarım ilacı satın alabilirsiniz. Mağaza bölümünde bütün ürünlerimize ulaşabilirsiniz. Instagram sayfamız olan @karaotorganik bizi takip edebilirsiniz.


KARAOT KÖYÜ GELENEKSEL ÜRÜNLERİ sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0