Tohum Nasıl Ekilir

Karaot Köyü üreticileri olarak tohum nasıl ekilir, tohum nasıl çimlendirilir, tohumu fideye nasıl dönüştürürüz gibi sorularak cevap vereceğiz. Burada yazacağımız tamamen bizim tecrübelerimize aittir. Özellikle atalık tohum ile üretim yapan kişilere özel hazırlamış olduğumuz bilgileri içerecektir.

Hangi tohumun ekimi ne zaman yapılmalıdır

Tohumu fideye dönüştürmeye veya ürünü topraktan yetiştirmeye karar verdik. Öncelikle hangi tohumun ne zaman ekilmesi gerektiğini bilmemiz gerekmektedir.

Aşağıdaki tarihleri İzmir şartlarına göre vereceğim. Sıcaklık durumuna göre yazmış olduğumuz tarihlerden bir miktar sonra veya önce çimlendirmeye başlamanız gerekir. Örneğin; İstanbul’da ekim yapılacaksa 7-10 gün sonra yapılabilir. Antalya’da ekim yapılacaksa 10 gün önce yapılabilir. Bulunduğunuz bölgede baharın sonu, yazın başlangıcı gibi bir zamanı tercih edebilirsiniz.

ÜRÜNTohumun Fideye Dönüşme SüresiToprağa Dikim Yapılma DönemiYetişecek Toprağa Dikim Zamanı
Domates Çeşitleri45 – 50 gün çimlendirme sürerŞubat-Mart aylarında tohum çimlendirmesi yapılır.Fide olarak Nisan, Mayıs, Haziran aylarında toprağa dikim yapılabilir.
Biber Çeşitleri35 – 40 gün çimlendirme sürerŞubat-Mart aylarında tohum çimlendirmesi yapılır.Fide olarak Nisan, Mayıs, Haziran aylarında toprağa dikim yapılabilir.
Patlıcan Çeşitleri35 – 40 gün çimlendirme sürerŞubat-Mart aylarında tohum çimlendirmesi yapılır.Fide olarak Nisan, Mayıs, Haziran aylarında toprağa dikim yapılabilir.
Salatalık15 – 20 gün çimlendirme sürerMart – Nisan aylarında tohum çimlendirmesi yapılır.Fide olarak Nisan, Mayıs, Haziran aylarında toprağa dikim yapılabilir.
Karpuz, KavunFideye dönüştürmeye gerek yok. Tohum olarak Nisan, Mayıs, Haziran aylarında toprağa dikim yapılabilirTohum olarak Nisan, Mayıs, Haziran aylarında toprağa dikim yapılabilir
Kabak ÇeşitleriFideye dönüştürmeye gerek yok. Tohum olarak Nisan, Mayıs, Haziran aylarında toprağa dikim yapılabilirTohum olarak Nisan, Mayıs, Haziran aylarında toprağa dikim yapılabilir
BamyaFideye dönüştürmeye gerek yok. Tohum olarak Nisan, Mayıs aylarında toprağa dikim yapılabilirTohum olarak Nisan, Mayıs aylarında toprağa dikim yapılabilir
BörülceFideye dönüştürmeye gerek yok. Tohum olarak Nisan, Mayıs aylarında toprağa dikim yapılabilirTohum olarak Nisan, Mayıs aylarında toprağa dikim yapılabilir
BaklaFideye dönüştürmeye gerek yok. Tohum olarak Nisan, Mayıs aylarında toprağa dikim yapılabilirTohum olarak Nisan, Mayıs aylarında toprağa dikim yapılabilir
Yeşillik ÇeşitleriFideye dönüştürmeye gerek yok. Tohum olarak Nisan, Mayıs, Haziran aylarında toprağa dikim yapılabilirTohum olarak Nisan, Mayıs, Haziran aylarında toprağa dikim yapılabilir
Tohum nasıl ekilir ve tohum ekimi nezaman yapılır

Tohum nasıl ekilir

Öncelikle sahip olduğumuz tohumların atalık tohumlar olmasına dikkat edelim. Fideye dönüşecek olan ve tohum olarak ekimi yapılacak olan ürünleri ayrı ayrı olarak anlatacağız.

  • Fide haline getirilmesi gereken tohumlar
  • Tohum olarak toprağa ekimi yapılabilecekler

Fide haline getirilmesi gereken tohumlar

Domates, biber, patlıcan, salatalık gibi ürünler tohumların toprağa doğrudan ekimi uygun değildir. Bu sebeple öncelikle uygun bir alanda tohumların fideye dönüştürülmesi gerekir. Sonrasında fidelerin toprağa dikimi yapılması gerekir.

Bahçenizde güneş gören ufak bir alan, evinizde saksı içerisinde veya uygun hazırlanacak bir alanda çimlendirme işlemi yapabilirsiniz.

  • Tohum ekimi yapmadan önce toprağı güçlendirmeniz gerekir. Toprağın güçlenmesi için gübre kullanmak gerekir. Solucan gübresi, inek gübresi, koyun gübresi, tavuk gübresi kullanabilirsiniz. Ekim yapacağınız toprak ile gübreyi karıştırın. Bu işlemi tohum zamanından birkaç ay öncede yapabilirsiniz.
  • Ekim yapacağımız günden 1 gün önce tohumları bir bez içerisine koyalım. Bezi ıslatalım ve tohumların ıslak bez ile 1 gün boyunca kalmasını sağlayalım. Bu sayede tohumların patlamasını hızlandıracağız.
  • Tohumları sık biçimde toprağa atıyoruz. Ardından tohumların üzerini 1-2cm kaplayacak biçimde toprak ile kapatıyoruz. Tohumlar toprak altında kalmalıdır.
  • Ardından yağmurlama biçiminde sulama yapıyoruz. Çok fazla sulama yapmayın. Hafif biçimde nemlendirmeniz yeterli olacaktır.
  • Önceden hazırlamış olduğunuz naylonu, ekim yapmış olduğunuz bölgenin üstünü kapatıyoruz. Sera sistemi gibi düşünün. Güneşin etkisini arttıracağız ve içeride tohumların çıkmasını sağlayacağız. İçeride yüksek nem oluşturacağız.
  • 1 veya 2 günde bir yağmurlama biçiminde sulama yapmaya devam edeceğiz. Naylonu kaldıracağız ve sulamayı yapacağız.
  • Tohum ekiminden 5-6 gün sonra toprağın üstüne küçük küçük fideler çıkmaya başlayacaktır. 2 günde sulama işlemine devam ediyoruz.
  • Fideler büyüdükten ve toprağa dikim zamanı geldikten sonra yavaşça köklüyoruz. Fidelerin köklerini ıslak bir bezle sarıyoruz. Eğer mümkünse aynı gün ekimini yapıyoruz. Eğer mümkün değilse 1-2 gün içinde ekim yapılması gerekir.
  • Fidelerin yeri değiştiği için ilk 4-5 gün solma işlemi yapacaktır. Devamında fideler canlanır.

Tohum olarak toprağa ekimi yapılabilecekler

Karpuz, kavun, kabak, bamya, börülce, fasulye, nohut, yeşillik çeşitlerinin hepsi tohum olarak toprağa ekimi yapılabilir. Karpuz, kavun ve kabak istenirse fideye dönüştürülebilir ve devamında toprağa ekimi yapılabilir ama biz bununla uğraşmaya gerek görmüyoruz. İsteyenler olursa fideye dönüştürebilir. Tohum nasıl ekilir sorusunun cevabı aşağıdadır.

  • Nisan, Mayıs aylarında tohumlar toprağa ekilebilir.
  • Bir gün önceden tohumlar ıslak bez içerisinde bekletilmesi iyi olur.
  • Ekim yapılacak toprakta 5-6cm civarında çukur açılacak ve tohumlar içerisine konularak kapatılacak.
  • Ekim yapıldıktan 1 gün sonra yağmurlama tarzında sulama işlemi yapılacak.
  • Topraktan çıkması 10-15 günü bulabilir. Ama 2 günde bir sulamaya devam edin. Ayrıca ekim yaptığınız alanlara ayağınızla basmayın.

Fide veya tohumların aralıkları ne kadar olmalı

  • Domates aralıkları 45 – 50 cm civarında tutmaya çalışın.
  • Biber aralıkları 25-30 cm civarında tutabilirsiniz.
  • Patlıcan aralıkları 35-40 cm civarında tutabilirsiniz.
  • Karpuz, kavun, kabak aralıkları 50-60cm civarında tutabilirsiniz.
  • Bamya, börülce, fasulye aralıklarını 20-25 cm civarında tutabilirsiniz.

Tohum nasıl ekilir sorularınıza cevap vermeye çalıştık. Karaot Köyü’nde üretmiş olduğumuz atalık tohumlardan satın almak için tıklayınız. Daha fazla bilgi almak için whatsapp üzerinden bize ulaşabilirsiniz.


KARAOT KÖYÜ GELENEKSEL ÜRÜNLERİ sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0