Yaş Bamya Fiyatı 2021

Yaş bamya fiyatı 2021 yılında bir önceki yıla göre beklentinin altında olacak. Bamya üretiminin fazla olması sebebiyle fiyatlar üretici tarafından hoş karşılanmadı. Tabi ki tüketiciler için fiyatların düşük olması oldukça sevindirici. Ama iki taraf içinde makul seviyelerin olması her zaman ülkemiz açısından çok daha iyi olacaktır.

Çünkü üretici para kazanmadığı ürünü bir sonraki sene ekmez veya daha az miktarda eker. Bu durumda bir sonraki sene fiyatlar yükselir. Özellikle bamya gibi üreticisinin sabit olduğu bir üründe kayıplar yaşamak çok büyük sıkıntılar doğurur. Bamyanın üretimi aşırı zordur. Toplamasının zor olması ve büyük işçilik maliyetlerinin olması sebebiyle endüstriyel olarak üretimi yaygın değildir. Genel anlamda küçük üreticiler bamyayı üretmektedir.

Bamya üreticilerinin fiyat beklentisi

Bamya üretimi yapan kişilerin beklentisi her zaman makul seviyede olmuştur. Bir önceki sene satmış oldukları rakamın bir miktar üzerinde alıcı bulmasını beklemektedirler. İşçilik maliyetleri, gübreleme maliyetleri, yakıt giderleri gibi birçok kalemde ciddi anlamda artışlar olmaktadır. Ürün satış fiyatının sabit kalması köylülerin çok az para kazanmasına, bazı zamanlarda zarar etmesine yol açmaktadır. Bu sebeple üreticilerden tüketicilere direkt ulaşacak sistemler kurmamız gerekiyor. Aksi halde aradaki farklar maalesef aracılara gitmektedir.

Yaş bamya fiyatı 2021 ne olacak

2020 yılında tarladan ayıklanmamış ürünün satış fiyatı ortalama 13-14₺ civarında olmaktaydı. 2021 yılına geldiğimizde fiyatın 11-12₺ civarlarında olduğunu görüyoruz. Sadece toplama işçilik maliyetlerinin kilo başına 10₺ civarında maliyet oluşturduğunu düşünürsek, köylülerin zarar edeceği kesindir.

Bu tarz durumlarda fiyatlarda yükseliş yaşanmaz ise üreticilerin tarlalarını sürme ihtimalleri vardır. Maliyetine veya zararına çalışmak sürdürülebilir bir durum değildir. Bamya toplamanın oldukça zor olması sebebiyle bamya üreticilerinin üretmekten vazgeçeceklerini görmeye başlayacağız.

Yaş bamya fiyatı 2021 yılında en az ne kadar olmalı

Hem üreticilerin hem de tüketicilerin mutlu olacağı makul fiyatların 2021 yılında 15-16₺ civarında olması gerektiğini düşünüyoruz. Tarladan ham bamya fiyatlarından bahsediyoruz. 15₺ ve üzerinde oluşan fiyatlar üreticiler tarafından olumlu karşılanır ve daha fazla ürün üretmek için teşvik eder.

Bamya fiyatlarını etkileyen faktörler

En fazla sorulan sorulara arasında bamya fiyatları neden yüksektir. Domates, biber, patlıcan gibi ürünlere göre fiyatları 3-4 kat fazladır gibi sorular sorulmaktadır. Aslına bakarsanız bu soruların tamamı işi bilmeyen kişiler tarafından sorulur. Bamyanın domates, biber gibi ürünler ile karşılaştırılması mümkün değildir.

Örneğin 1 dönümlük domatesi bir gün içerisinde toplayabilirsiniz ama bamyanın 2 günde bir bütün yaz boyunca toplanması gerekir. Eğer bir gün aksatırsanız tohumluğa gider ve bamya veriminiz yok olur. Bu sebeple 1 gün bile aksatmadan toplamanız gerekir.

Karaot Organik Ürünler olarak nasıl üretim yapıyoruz

Kınalı bamya türü en fazla İzmir Torbalı’da üretimi yapılmaktadır. Karaot Köyü kınalı bamyanın en fazla üretildiği merkezlere arasındadır. Köyde bulunan birçok üretici yaz boyunca bamya toplar. Dağlık köy olması, ekim alanının kısıtlı olması sebebiyle kısıtlı miktarda ekim yapılabilir. Endüstriyel yöntemler bu bölgede olmadığı için üretilen bamya çok kalitelidir. Hatta Türkiye’nin en kaliteli bamyaları bu bölgede çıkar diyebiliriz.

  • Karaot Köyü’nde bulunan tarlalarımızda bamya üretimi yapıyoruz. Bamya üretimini Karaot Köyü toprakları dışında yapmıyoruz.
  • Yerli tohum türümüz olan kınalı bamya türü ile üretim yapıyoruz. Aynı zamanda bornova bamyası olarak bilinen bamya türüdür.
  • Organik tarım tekniklerini kullanarak üretim yapıyoruz.
  • Kimyasal ilaç ve gübreleme yapmıyoruz.
  • Sulama çok fazla yapmıyoruz. Bütün yaz boyunca en fazla 3-4 defa su veriyoruz. Sulama az yapıldığı için aroması ve kalitesi üst seviyede olmaktadır.
  • Orta ve büyük bamya türleri bile oldukça kaliteli olmaktadır. Yeşil bamyada olduğu gibi kartlaşma çok daha az seviyede olur.

Kınalı Bamya nedir

Kınalı bamya Ege bölgesine ait yerli bamya türüdür. Diğer adı Bornova bamyasıdır. 1980 yıllarına kadar İzmir’e bağlı Bornova bölgesinde üretimi çok yaygın durumdaydı. Bornova’nın tarım arazileri bamya için çok uygundu. Bamya üretim yapıldığı toprağı seçer. 1980’den sonra Bornova’da tarım arazisi kalmayınca bamya üretimi bu bölgede yapılamaz hale geldi. İsmi bu sebeple Bornova bamyası olarak geçmektedir.

Bornova bölgesinde üretim bitince Kemalpaşa, Torbalı gibi üretim alanlarında kınalı bamya üretilmeye devam etti. Şu anda Karaot Köyü, Çakırbeyli gibi Torbalı’ya bağlı köylerde yoğun şekilde kınalı bamya üretimi yapılmaktadır.

Yaş bamya fiyatı 2021 yılında bir önceki seneye göre stabil kaldı. Güncel fiyatlarımıza mağaza bölümünden bakabilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0