Kuru Börülce

Türkiye’nin en kaliteli börülcesinin yetiştiği bölge olan Karaot, Karakızlar köylerinde kuru börülce yetiştiriyoruz. Dünyanın en kaliteli börülcesi bu bölgelerde yetişmektedir. Türkiye’de bile çok fazla kişi tarafından bilinmeyen bir sebze türüdür.

Börülce, fasulye çeşitlerinden biridir. Ege bölgesinde yetişmektedir ve egede yaşayan kişiler tarafından çok fazla tüketilmektedir. Börülce vitamin ve mineral deposudur.

Yaz aylarında taze börülce olarak tüketilebilir. Taze olarak fasulye çeşitlerinin en güzel olanıdır. Kış aylarında kuru börülce olarak tüketilmektedir.

Börülce tohumu

Piyasada birçok börülce tohumu bulabilirsiniz. Ancak birçok sebzede olduğu gibi börülce içinde atalık tohum olması çok önemlidir. Maalesef atalık tohum ile üretilen börülce bulmak çok zor. Torbalı’ya bağlı köylerde börülce üretimi yüzlerce yıl öncesine dayanmaktadır. Ekimi yapılan börülceler atalık tohumlardır. Binlerce yıldır aynı topraklarda ekimi yapılan börülce türlerinin günümüze kadar ulaşması bizim için çok önemli bir olaydır.

Karaot Köyü’nde birçok üretici atalık tohumlar ile börülce üretimine devam etmektedir. Üreticiler yaz aylarında taze börülce olarak satışını yapmaktadır. Kalan börülceleri kurutarak kışlık kuru börülce haline getirmektedir. Bütün yıl boyunca kuru börülce olarak tüketmektedir.

Aynı zamanda kuru börülceleri tohum olarak da kullanabilmekteyiz. Tabi ki bütün kuru börülceler tohum olmaz. Kuru börülcenin kesinlikle atalık tohum olması çok önemlidir. Bizden satın almış olduğunuz kuru börülceleri aynı zamanda börülce tohumu olarak da kullanabilirsiniz.

Börülce tohumu alınırken, kökenin en güzel görülen börülceleri kurumaya bırakılır. Yaklaşık 1 ay boyunca dalında kuruyan börülceler sarı ve kurumuş hale gelmektedir. Sonrasında dalından börülceler toplanır ve iç kısımlarındaki taneler çıkarılır.

Kuru börülce nasıl üretiyoruz

Daha önce kimyasal gübre ilaç kullanılmamış bakir topraklarımızda atalık börülce tohumlarını ekiyoruz. Ekimini yapmış olduğumuz börülce tohumları bir önceki seneden ayırmış olduğumuz börülcelerdir.

Yaz boyunca taze börülce olarak satışını yapıyoruz. Yaz ayının sonlarında bazı börülceleri toplamıyoruz ve kurumaya bırakıyoruz. Yaklaşık 1 ay boyunca kökende duran börülceler oldukça büyür. Sonrasında sararır ve kuru hale gelir. Börülcenin iç kısmında bulunan taneler kökende kendisi kurur. Tam kurumaya ulaşan börülceleri toplarız ve iç kısımlarını çıkarırız. İç tanelerini ayırırız ve bütün kış boyunca tüketiriz. Ayrıca iç taneler tohum olarak kullanılır.

Kuru börülce yemekleri

Ege’de börülce üzerine onlarca yemek, salata türü vardır. Birçok alanda börülce kullanılır. Yemeklerin olmazsa olmazlarından diyebiliriz. Nohut ve fasulyeden bile daha fazla tüketildiğini söyleyebiliriz.

Bizim köyde kuru börülce ile neler yaparız

  • Tarhana çorbası yapıldığında kesinlikle yanında börülce olması gerekir. Börülce kaynar su içerisinde haşlanır ve zeytinyağı içerisinde bir miktar bekletilir. Tarhana çorbasının yanına konulur. Tarhana çorbasının içerisine zeytinyağlı börülceden bir miktar konulur ve çorba bu şekilde içilir.
  • Bütün yemeklerin yanında aperatif olarak zeytinyağlı börülce bir miktar yapılır. Kaynar su içerisinde haşlanan börülce zeytinyağı içerisinde bekletilir ve içerisine kuru soğan doğranır. Ayrıca bu haliyle harika bir meze türü olarak kabul edebiliriz.
  • Kuru soğan ve kırmızı biberi kavuruyoruz. Kuru börülceleri haşlıyoruz. Soğan, biber ve börülceleri birleştiriyoruz. Bir miktar salça ilave ediyoruz. 3-4 bardak su ilave ederek pişiriyoruz. Harika bir börülce yemeği ortaya çıkıyor.
  • Börülce ile çok güzel salatalar yapabilirsiniz. Dere otu, maydanoz, tere, domates, kuru soğan ile börülceyi karıştırıyoruz. Zeytinyağı ve nar ekşisi kullanarak harika bir salata elde ediyoruz.
  • Özellikle ege bölgesinde tarhana yemeği olarak bilinen bir yemek türü vardır. İçerisinde bolca börülce kullanılır. Efsanevi bir yemek türüdür. Tarhana otu, kuru soğan, nohut, börülce, kırmızı biber gibi birçok çeşit ile yapılır. Büyük kazanlarda yapılır ve yapıldığında komşulara dağıtılır. Her zaman yapılmayan bir yemek türüdür.

Karaot Köyü Börülce Farkı

  • Daha önce kimyasal gübre, ilaç hiç kullanılmamış bakir topraklarda börülce yetiştirilmektedir.
  • Börülce her toprakta çok güzel verim ve kalite vermez. Bizim topraklarımız börülcenin anavatanı diyebileceğimiz topraklardır.
  • Börülce tohumlarımız hibrit, gdolu değildir. Kendimize ait atalık tohumlardır. Yüzlerce yıl öncesine kadar uzanan börülce tohumlarıdır.
  • Aynı zamanda bizden almış olduğunuz kuru börülceler tohum yerine de geçmektedir.
  • Kimyasal ilaç, gübre kullanmadan börülce yetiştiriyoruz.
  • Sadece hayvan gübresi kullanıyoruz ve sulama yapıyoruz.
  • Fabrikasyon hiçbir işlem kullanılmamıştır. Bütün aşamalar geleneksel usuller kullanılarak yapılmıştır.

Kuru börülce veya börülce tohumu siparişi verebilmek için iletişim kanallarında bize ulaşabilirsiniz. Mağaza bölümünden sipariş verebilirsiniz. Ayrıca youtube kanalımızdan bizi takip edebilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0