Yerli Tohum Biber

Ata tohum bulmak çölde su bulmaya döndü. Ata tohum bulsak bile üretecek toprak ve onu yetiştirebilecek gübre, ilaç hazırlamak inanılmaz zordur. Biz hayatımızı yerli tohum ile üretime adadık ve bütün tecrübemiz ile sağlıklı sebzeler üretmeye çalışıyoruz. Sizlere bu yazımda yerli tohum biber üretiminden bahsedeceğim. Yerli tohum biber üretimini nasıl yaptığımızı, eğer isterseniz sizlerinde nasıl yapabileceğinizden bahsedeceğim.

Yerli tohum biber nasıl ürettik

Öncelikle genetiği değiştirilmemiş ata tohumlara ihtiyacınız var. Bizim elimizde bulunan tohumlar dedelerimizden bize aktarılan ve yüzlerce yıldır aynı topraklarda ekip, biçtiğimiz tohumlardır. Her yıl bir miktar biberi tohumluğa ayırırız. Tohumları cam kavanozlara alırız ve önümüzdeki seneler için saklarız. Ülkemizde yerli tohumların tükenmek üzere olduğunu bildiğimiz için birkaç yıldır daha fazla tohum ayırıyoruz. Tohumları isteyen kişilere dağıtıyoruz. Tabi ki değerini bilen ve çoğaltabilecek olan kişilere göndermeye çalışıyoruz.

Üretim için uygun alan neresidir

Köyümüz en yakın yerleşim ve sanayi bölgesine 25 kilometre uzaklıktadır. Ormanın eteklerinde kurulmuş olan dağ köyüdür. Hava kirliliğinin olduğu alanlarda yerli tohum ile üretim yapmak çok zordur. Hava durumu, yerleşim bölgelerinde oluşan zehirli gazlar vb. durumlardan çok hızlı etkilenirler. Biber meyvesini vermeden hastalıklar başlayabilir. Bu yüzden yapacağınız üretimin şehir merkezinde veya yakınlarında olmaması gerekmektedir.

Üretim yapılan alanda daha önce kimyasal gübre, ilaç kullanılmaması gerekmektedir. Eğer kimyasal işlem uygulanan toprak ise maalesef yerli tohum sebzelerin hiçbiri yetişmiyor. Çünkü bütün kimyasal ilaçlar hibrit tohumlara göre üretilmiştir. Bizim topraklarımızda hiçbir zaman kimyasal işlem uygulanmadı ve bu yüzden biz rahatız. Bakir topraklarımızda yerli tohum sebze, meyve üretimlerini çok daha rahat yapıyoruz.

Eğer daha önce kimyasal gübre, ilaç kullanılan toprağa sahipseniz ve yerli tohum ile üretim yapmak istiyorsanız biraz fedakarlık yapmanız gerekmektedir. Toprağı kimyasaldan temizlemenin en güzel yolu buğday ekmektir. Buğday toprakta bulunan kimyasalı kendine çekecektir ve toprağın temizlenmesini sağlayacaktır. Bu işlemi en az 5 yıl arasında yapmanız gerekmektedir. 5 yıl sonunda tarlanızda yerli tohum üretimi yapabilirsiniz.

Yerli tohum üretim için kullanılan ilaç ve gübreler

Kullanmış olduğunuz gübrenin hayvan gübresi olması gerekir. Solucan, tavuk, koyun, keçi, inek gübrelerini kullanıyoruz biz. Genelde keçi ve inek gübresini tercih ediyoruz. Tavuk gübresi biraz güçsüz kalabiliyor.

Hastalıkları önlemek, verimi arttırmak gibi problemler için kendi yapmış olduğumuz ilaçları kullanıyoruz. Bütün ilaçları doğada kendimiz yapıyoruz ve bazılarını sizlere açıklamak isterim. Belki ilerde yapılışı ile ilgili video çekeriz.

Ballık ile mücadele için ısırgan otunu su içerisinde 60 gün bekletiyoruz. Bekletmiş olduğumuz suyu yapraklara atıyoruz. Yapraklar üzerinde oluşan ballıklar ile müthiş bir mücadele tekniğidir.

Kurtlanma, sineklenme gibi sorunlar için dut yapraklarını ve bir miktar asma yaprağını su içerisinde kaynatıyoruz. Kaynatmış olduğumuz suyu atıyoruz. Dikkat ederseniz dut yapraklarında ballanma veya sineklenme hiç olmaz.

Karaot Köyü’nde üretmiş olduğumuz yerli tohum biberleri evlerinize kadar gönderiyoruz. Yaz boyunca tarladan toplayıp taze olarak gönderim yapacağız. Ayrıca bütün yıl boyunca kurutulmuş biber olarak satın alabilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
1