Yerli Dolmalık Biber

Ata tohum ile üretmiş olduğumuz yerli dolmalık biber satışına başladık. Yaz boyunca kimyasal işleme uğramamış, geleneksel yöntemler ile üretilmiş taze dolmalık biber bulabileceksiniz. Yaz sonunda kuru dolmalık biber yapacağız ve bütün yıl boyunca sizlere gönderebileceğiz. Nerede eski biberler, domatesler diye hep söylendik ama artık mücadele etme zamanı gelmedi mi. Daha fazla para kazanmayı bir kenara bırakıp geleceğimiz için mücadele etme ve çocuklarımıza yerli tohumları bırakma zamanı geldi.

Ülkemizde bulunan bütün biber türleri üzerinde maalesef birçok oyun oynandı. Yerli tohumun değersiz, verimsiz, iklim ile mücadele konusunda yetersiz olduğu hep bize öğretildi. Üretici elindeki bütün yerli tohumları bir kenara bıraktı ve hibrit tohuma geçti. Ama hibrit tohumların vücudumuzu kirlettiğini, bizleri hastalığa sürüklediğini ve sağlığımız ile oynadığını maalesef yeni öğrenmeye başladık. Öğrendik ama çok geç kaldık. Şimdi yeniden yerli tohum ile üretime dönmeye çalışıyoruz ama bu durum maalesef çok kolay değil.

Üretici neden hibrit tohum kullanıyor

En büyük nedenlerden bir tanesi bilinçsiz üreticimiz çok fazla. Belki bilinçli olarak üretici cahil edildi. Hibrit tohumun ne olduğunu bilmeyen, yerli tohum ile hibrit tohumu bilmeyen üretici aşırı fazla. Hibrit tohumlar için kullanmış oldukları tarım ilaçlarının sadece verimi arttırdığını, böcekleri öldürdüğünü vs. düşünüyorlar. Aslında sebze, meyveler üzerinde kalıcı etki yarattığını ve insanların vücuduna doğrudan etki yaptığını bilmiyorlar. Eğer üreticiler ciddi anlamda biliçlendirilirse bir çoğunun hibrit tohumdan vazgeçeceğine inanıyorum.

Hibrit tohum ile üretim yapmanın diğer önemli sebebi PARA. Yerli tohum ile üretilen ürünlerin daha fazla paraya satıldığını ve üreticinin daha fazla para kazandığını söyleyebilirsiniz. Sizlere bu konuyu açıklamaya çalışacağım. Örneğin; Ata tohum ile üretim yapan bir üretici bir köken domatesten 2 – 3 kg verim alır. Hibrit tohum ile üretim yapan aynı üretici bir kökenden 12 – 15 kg arasında verim alır. İki tohumun verimi arasında 4-5 kat fazla fark oluşmaktadır. Aynı zamanda yerli tohum hastalıklara karşı daha açıktır. Üreticiler yerli tohum ile üretmiş olduğu sebzeleri 5 kat yüksek fiyata satabiliyorlar mı. Tabiki hayır. Üreticiler daha az para kazandıkları, riski çok daha yüksek olan bir ürünü üretmekten tabiki kaçınıyorlar.

Elimizde bulunan bütün tohumlar ile üretimi gerçekleştirdik. Yaz sonunda dolmalık biberlerimizden bir çoğunu tohumluk olarak bırakacağız. Yaz sonunda binlerce yerli dolmalık biber tohumu elde edeceğiz. Bir sonraki yıl üretimimiz için bir miktarını ayıracağız ve kalan kısmını ata tohumların değerini bilen kişilere dağıtmayı düşünüyoruz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0