Kuru İncir Fiyatları Neden Yüksek

Kuru incir harika bir şifa kaynağıdır. Sürekli tüketilmesi önerilen bir besindir. Ancak son yıllarda fiyatları oldukça yükselmeye başladı. Bu yazımda kuru incir fiyatları neden yüksek bunu birlikte inceleyeceğiz.

Aydın bölgesinde bulunan Jeotermal

Ülkemizin en büyük incir üretimi Aydın bölgesinde yapılmaktadır. Son yıllarda enerji olarak kullanılan suların toprağa kontrolsüz olarak bırakılması çok önemli bir çevre faciasına yol açtı. Jeotermal tesislerden çıkan buhar sonucu Aydın bölgesinin havasında büyük farklılıklar oluştu. Özellikle 2015 yılından bu yana incir üretiminde düşüş gözle görülür hale geldi. İncirlerde daha önce karşılaşılmayan hastalıklar ortaya çıktı. Üreticiler incir hastalıkları ile mücadele etmekte zorlanır hale geldiler. Kuru incir fiyatları neden yüksek sorusunun en önemli cevabı Aydın bölgesinde kurulmuş olan Jeotermal tesisler diyebiliriz.

Dünya İncir Üretimi

Dünyanın en büyük incir üreticisi Türkiye’dir. Dünya kuru incir üretiminin %55’i ülkemizde üretilmektedir. İncir meyvesinin geçmişi insanlık tarihine kadar uzanır. Eski Yunan, Hitit medeniyetlerinde görülen ve çok yaygın bulunan meyve türlerindendir. Bu sebepten dolayı incire sahip çıkmalıyız. Çünkü bizim ülkemizde incir biterse dünyada da biter.

Üretmiş olduğumuz kuru incirin büyük bölümünü dünyaya ihraç ediyoruz. Diğer ülkelerden kuru incir için müthiş bir talep olduğu için ülkemizde bulunan incir fiyatlarının yükselmesine neden olmaktadır.

Bu sebeple tarım iş gücünde yaşanan yavaşlama, incir alanlarının azalması, Aydın bölgesinde bulunan jeotermal tesisler, topraklarımızın kimyasal ilaçlara bulaşması gibi sebepler incir üretiminin ve yok olmasının önünde en büyük engellerdir.

Tarım iş gücü azalması

Tarımın en büyük düşmanı iş gücü azalması diyebilirim.

  • Gençlerin köyleri terk etmesi
  • Yıllarca tarımın vasıfsız bir iş olarak görülmesi
  • Yerli tohumdan uzaklaşmak
  • Çiftçiye olan desteğin azlığı ve maliyetlerin yükselmesi

gibi sebeplerden dolayı özellikle genç nüfus köyleri terk etti. İncir bahçelerinde kuruyan ağaçların yerine yenileri dikilmedi. İncir üretimi daha zor olduğu için zeytin / zeytinyağı üretimine köylüler yöneldi. Bazı bölgelerde incir bahçeleri, zeytin bahçelerine dönüştürüldü.

Kuru incir fiyatları neden yüksek

Yukarıda yazmış olduğum Jeotermal tesis sorunu, dünya incir üretimin büyük payının ülkemizde olması, tarım iş gücü azalması gibi başlıca sebeplerden dolayı fiyatlar oldukça yükseldi. Tabi ki bahsettiğim sebepler dışında birçok ufak/ tefek sebepler bulunmaktadır.

Her zaman olduğu gibi incir fiyatlarını üretici belirlemiyor. İncir fiyatlarını toptancılar, talep-arz dengesi belirlemektedir.

Kendi bahçemizde yetiştirdiğimiz dağ inciri ve bardacık incirinden sipariş vermek için iletişim bölümünden bize ulaşabilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
1