Salamura Zahter

Ürünlerimiz için tıklayınız

Mart – Nisan ayları geldiğinde havalar ısınır. Birçok bitki, çiçek gibi kekikler de dağlarda kendini göstermeye başlar. Taze dağ kekiğine sadece bahar aylarında ulaşabiliriz ama salamura zahter yaparak bütün yıl boyunca dünyanın bize sunduğu harika bitkiye sahip olabiliyoruz.

Köyümüz İzmir ile Aydın arasında bulunan dağ köyüdür. Yüksek rakıma sahip olduğu için dağ kekikleri için en uygun bölgelerden biridir. Köyümüzün üst bölümlerinde bulunan dağlara sabah erkenden çıkıyoruz ve kekik toplamaya başlıyoruz. Yüksek rakımlı bölgelerde kekikler daha taze ve aroma açısından çok daha kaliteli oluyor.

Kekik toplama sırasında yapılan hatalar

Kekiklerin sadece uç, filiz kısımları toplanır. Ama filizlerini toplamak uzun zaman alan bir işçiliktir. Bu sebepten dolayı bazı kötü niyetli kişiler, kekikleri kökleyerek çuvallara koyarlar. Filizleri evlerinde ayıklarlar. Ancak köklenmiş olan bölgeden bir daha kekik çıkmaz. Yapacağımız işçiliği azaltmak veya rahat çalışmak için doğayı bitiririz.

Taze zahter

Gerçek üretici doğayı korur. Bütün bitki, meyve, sebzenin kaynağının doğa olduğunu bilir. Biz doğayı korursak, doğada bizi korur.

Fevzi UÇAR

Filizlerini toplamış olduğumuz dağ kekiklerini taze olarak satarız. Dağ kekiğinin bütün yıl tüketilmesi için 2 farklı yöntem vardır. Kekikleri kurutma yaparak “kuru zahter” haline getiririz veya salamura zahter yaparak taze kekiğin bütün aromasını korumuş oluruz.

Salamura zahter nasıl yapılır

Taze dağ kekiklerinin sadece filiz bölümlerini cam kavanozlara koyarız. İçerisine bir miktar limon doğrarız. Limon kekiğin taze ve diri kalmasını sağlıyor. Kaynar su ile kavanozu doldururuz ve hemen ağzını kapatırız. Kavanozu ters çeviririz ve vakumlandığını görürüz. Bu sayede kekikleri bütün yıl boyunca istediğimiz zaman tüketebiliriz.

Salamura zahter yaparken en önemli noktalardan bir tanesi taze kekikleri hiç bekletmeden salamurasını yapmaktır. Kekikleri topladıktan sonra en fazla 2-3 saat içinde salamurasını yapmak gerekir. Eğer bekletirsek aromasını ve kalitesini kaybeder.

Salamura zahter nerelerde kullanılır

En bilinen tarifi zahter salatasıdır. Harika bir salata ve aromadır. Tadına baktığınız anda kendinizi dağların zirvesinde hissedeceğiniz yabani bir ot tadını alacaksınız.

Salamura zahter siparişi için iletişim bölümünden bize ulaşabilirsiniz. Ayrıca kuru zahter siparişi verebilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
1