İNCİRLİ CEZERYE

Sizlere harika bir lezzetten bahsedeceğim. Geleneksel bir lezzet olan incirli cezerye nasıl üretildi gibi soruları cevaplamaya çalışacağım.

Her yıl ninelerimizin, annelerimizin incir sezonunda yapmış olduğu incirli cezerye veya incir pestili köy evlerimizden hiç eksik olmazdı. Kış gecelerinde kuzine sobanın başında otururken ceviz, badem ve incir pestilini yerdik. Çayımızın, kahvemizin yanında en güzel atıştırmalık olarak gelirdi. Tabi ki zaman geçti ve incirli cezerye neden başkaları bilmiyor diye düşündüm. Birkaç yıldır sınırlı sayıda da olsa incir cezeryesi üretimini arttırdık. Artık ege dağ köylerinde üretilen doğal incirli cezerye satışına başladık.

Sattığımız bütün ürünler hakkında çok detaylı bilgiler vermeye gayret gösteriyorum. Bütün yapılma süreçleri, içine katılan maddeler, üretim sonrası işlemler gibi bütün aşamaları detaylı olarak açıklamaya özen gösteriyorum. Çünkü biz üreticiyiz ve her zaman aynı samimiyet ve şeffaflıkta kalmalıyız. Para bizi hiçbir zaman esir etmemeli. Daha fazla kazanmak için yolumuzdan dönmemeliyiz. Tek isteğimiz alnımızın teri olan hakkımızı almak olmalı. Bu düşünceleri kendim şimdiye kadar hep uyguladım ve köyümüzde bulunan bütün üretici arkadaşlarımıza aynı düşünceleri aktardım. Bu yüzden incir cezeryesi içinde bütün aşamaları yazımızda anlatmaya çalıştım.

İncirli cezerye üretimi nasıl yapılır

Dağ inciri veya bardacık incirleri kullanılarak üretim yapıyoruz. %100 organik olarak yetiştirdiğimiz kuru incirler olduğunu artık söyleme gereği bile duymuyorum. Kuru incirleri 3-4 parçaya ayırıyoruz. Bıçak ile parçaladığımız kuru incirleri tahta sehpa üzerine koyuyoruz. Özel satırlar ile kuru incirleri kesmeye başlıyoruz. Sürekli bir şekilde kestiğimiz kuru incirler birbirine karışıyor. İncirli cezerye 500 gr üretebilmek için yaklaşık 1 saat civarında el ile kesime devam etmek gerekiyor. Bu aşamada badem veya ceviz koyularak da cezerye yapılabilir. Hazır hale gelen incir pestili tahta üzerine yayıyoruz. İnce bir şekilde yaydığımız incirli cezeryeleri güneşe koyuyoruz. Güneşte yaklaşık 2 gün civarında bekletiyoruz. 6 saat aralıklarla incirli cezeryeleri terse çeviriyoruz. 2 gün sonunda hazır hale gelen incirli cezeryelerimizi bıçak ile kare şeklinde kesiyoruz. İncirli cezeryelerimiz hazır oluyor.

İncirli cezerye özellikleri

  • İncir parçalarının yapışması ve kare haline gelmesi için hiçbir katkı maddesi kullanmıyoruz. Sadece saatlerce el ile kesim yaparak incir parçalarının birbirine yapışmasını sağlıyoruz.
  • Kimyasal ilaç kullanılmayan dal kuru kuru incirlerden üretim yapıyoruz.
  • İncir dışında içerisinde hiçbir katkı maddesi olmamaktadır.
  • Endüstriyel hiçbir işlem kullanılmadan yapıyoruz.
  • Stokta incirli cezerye bulundurmuyoruz. Sipariş geldikten sonra üretimini yapıyoruz ve taze olarak hemen gönderim yapıyoruz.

Sipariş vermek için aşağıdaki iletişim kanallarından bize ulaşabilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
1