KINALI BAMYA

Kınalı bamya ülkemiz topraklarında yetişmekte olan en eski bamya türlerinden biridir. Kınalı bamya ismini görüntüsünden almıştır. Aslında rengi kınalı olarak doğmaz. Bamya çiçeğinden ilk çıktığında yeşil olarak çıkar. Sonrasında güneş gören bölümleri kına rengine bürünür. Güneş görmeyen kısımları yeşil, güneş gören kısımları kına rengine dönüştüğü için çok hoş ve alımlı bir görüntüye sahip olmaktadır.

Şu anda Ege bölgesinin dağlık bölgelerinde üretimi devam ediyor. Tadı, kalitesi ve insan sağlığı açısından en kaliteli sebze türlerinin içerisinde yer almaktadır. Özellikle yerli tohum bamya olması sebebiyle özel bir şifa kaynağıdır. Genetiği değiştirilmemiş tohuma sahiptir.

Kınalı bamya üretimini biz nasıl yapıyoruz

Nisan, Mayıs aylarında geçen seneden tohumluğa ayırdığımız kınalı bamya tohumlarını toprağa ekiyoruz. Kınalı bamyalar ekim yapıldıktan 15 gün içerisinde topraktan çıkmaya başlar. Bamya yetiştirirken biz sulama yapmıyoruz. Çünkü sulama yaptığımızda kınalı bamyada istenilen kaliteye erişmek imkansızdır. Bu yüzden susuz bamya yetiştiriyoruz. Ancak bamya verim vermeye başlayıncaya kadar sürekli çapalama yapıyoruz. Toprağı havalandırıyoruz ve bamyanın nefes almasını sağlıyoruz. Yabancı otların bamyaya zarar vermesini engelliyoruz. Bamya çıkmaya başladıktan sonra her gün veya 2 günde bir toplama yapıyoruz. Çünkü bamya çok hızlı büyümektedir. Eğer 2 günden fazla toplamayın çok büyür. Büyük bamyada kalitesiz olur. Bu yüzden biz 2 günde bir bamyayı toplarız ve bizim tarlamızdan toplanan bamyalar hep ufaklı olmaktadır.

Kınalı bamya özellikleri ve bizim üretimimiz

  • Binlerce yıllık yerli tohum kullanarak üretim yapılmaktadır.
  • Piyasada bulunan yeşil bamyalara oranla daha küçüktür.
  • Kendine özel topraklarda yetiştiği için ender bulunan ve özel bir bamya türüdür.
  • Sağlık, kalite ve tat açısından piyasada bulunan bamyalara göre çok faydalıdır.
  • Oldukça diri ve tok durmaktadır. Bamya aroması çok özeldir.
  • Genelde ufak bamya olduğu için çorbalık bamya uygun olmaktadır.

Kınalı bamya yetiştirme ve toplama işlemleri oldukça zordur. 1 kişi günde 15 kg civarında bamya toplayabilmektedir. Bu durum göze alındığında yevmiye usulü birinin çalıştırılması mümkün olmamaktadır. Çünkü 1 kişinin günlük ücreti, toplayacağı bamyadan daha fazla olmaktadır. Bu yüzden bamyayı sadece köylüler ailece toplamaktadır. Bu yüzden kınalı bamya aldığınızda köylünün cebine para girmektedir. Büyük üreticiler bamya işi ile uğraşmazlar.

Haziran – Kasım ayları arasında taze bamya siparişlerini alıyoruz. Türkiye’nin her iline taze bamya gönderimi yapıyoruz. Bütün yıl boyunca kuru bamya gönderimi yapıyoruz.


KARAOT KÖYÜ GELENEKSEL ÜRÜNLERİ sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0