KURU İNCİR FİYATLARI

Ürünlerimiz için tıklayınız

Kuru incir fiyatları tüketiciler tarafından tartışılır hale geldi. Kuru incir almak isteyen kişilerle her gün konuşuyoruz ve birçok kişi fiyatlardan yakınıyor. Bende kuru incir fiyatları neden yükseliyor, fiyat detaylarını ve tüketici olarak sizlerin neler yapabileceğinizi üretici olarak yazmak istedim.

Bazı meyvelerin yetiştiriciliği diğerlerine göre biraz daha zorludur. Örneğin; incir, üzüm yetiştirmek zeytine göre çok daha zordur. Daha fazla emek ve özen istemektedir. Ayrıca hava şartlarından incir çok etkilenmektedir. İncir Temmuz ayında olgunlaşmaya başlar. Bu döneme kadar yağmur yağması incirin veriminin artmasını sağlar. Ancak Temmuz ayından sonra yağmur çok tehlikeli olur. Taze incir yağmur görürse ekşime, kurtlanma yapar. Kuru incirin hiçbir şekilde yağmur görmemesi lazım.

Kuru incirler dalından yere düşer ve biz onları toplarız. Bandırma işlemini yaparak güneşte kurumaya bırakırız. Bu dönem bir ay civarında devam etmektedir. Sürekli havayı kontrol etmek gerekir. Eğer yağmurun yağacağını anlarsak bütün ev ahalisi olarak alarmları çalarız:) Bütün incirler yağmur görmeyen bir alana alınması lazım, tarlada bulunan ve yere düşen incirler toplanması lazım. Eğer kuru incirlerin üzerine yağmur düşerse bir yıllık emeğimiz bitti demektir. Hemen hemen 2-3 yılda bir bu tarz bir durumla karşılaşıyoruz ve bir miktar incirimiz çöp oluyor. Size sadece bir tane riskten örnek vermeye çalıştım. Kaliteli bir kuru incir yetiştirmek için birçok faktörün birleşmesi lazım.

Aydın’da termal tesisin etkileri

Aydın’da termal tesisin açılması sonucunda havadaki nem dengesi etkilendi. Kuru incirlerde verim azalması ve hastalıklar arttı. İncir kalitesi Aydın’ın merkez bölgelerinde çok fazla düştü. Verimin ve kalitenin düşmesi haliyle fiyatları arttıran önemli sebeplerden birisi oldu.

Genç incir üreticileri

Malesef genç çiftçilerimiz yok diyebileceğimiz seviyededir. Köylülerin yıllarca para kazanamamasından dolayı aileleri tarafından maaşlı çalışmaya teşvik edildiler. Şu anda köylerde yaşayan gençlerimiz kalmadı diyebilirim. Yeni neslin incir üretimi ile alakasının olmaması, eski çiftçilerin yeni üretim teknolojilerine ayak uyduramamalarından dolayı her geçen gün incir tarlaları azalmaktadır.

İncir üretiminin kısıtlı bir bölgede yetişmesi. Dünya incir üretiminin büyük bir bölümünün ülkemizde yetişmesi ve üretimimizin büyük bir bölümünü yurtdışına ihraç ettiğimiz için iç piyasada talep karşılanamamaktadır. Bu sebeplerden dolayı kuru incir fiyatları yükseliyor.

Siz neler yapabilirsiniz

Kuru incir sezonu Eylül, Ekim aylarıdır. Sezonda kuru incirlerin fiyatları biraz daha uygun olur. Eğer imkanınız varsa bu dönemde bir yıllık ihtiyacınız kadar incir alabilirsiniz. Kuru incir doğru saklandıktan sonra 1,5 – 2 yıl civarında bozulmaz. İnciri üreticiden almaya özen gösteriniz. Başımdan geçen bir olayı sizlere aşağıda anlatıyorum.

2018 yılı kış ayında birinci kalite organik sertifikalı kuru inciri 25-33₺ arasında satıyorduk. Ünlü bir markete gittiğimde gıda reyonuna denk geldim ve organik incir paketini gördüm. Fiyatını merak ettiğimde 100₺ olduğunu gördüm. İnciri kontrol ettiğimde bizim değersiz olarak gördüğümüz ve hurdaya çıkardığımız kalitedeki incirleri 100₺’ye satıyorlardı. Tabi ki marketlerle bizim gibi üreticilerin fiyatları arasında farkı olacaktır ama böyle bir fark bana inanılmaz geldi. Ayrıca bu fiyat farkına rağmen en azından kaliteli bir incir olması gerekmez miydi.

Bütün yıl boyunca kuru incir siparişlerinizi bekliyoruz. Üreticiden alma fırsatını sizde yakalayın.

KURU İNCİR FİYATLARI” yazısında 3 düşünce

  1. Admin diyor ki:

    Merhaba,
    İlk alışverişiniz olacağı için bardacık inciri ve aydın dağ incirinden 1er kilo size göndereyim. İkisinden de memnun kalacağınızı tahmin ediyorum. Ancak tat ve damak zevkleri farklıdır. Hangisini beğenirseniz devam edersiniz. 05558034131 nolu telefona adres bilgilerinizi iletmeniz yeterlidir.
    Teşekkürler. iyi bayramlar.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0