KÖYDEN ÜZÜM PEKMEZİ

Üzüm sezonu geçti ve yeni sezonun üzümlerinden taze pekmezler yaptık. Köyden üzüm pekmezi kışın içimizi ısıtmak, hastalıklardan korunmak ve tahinle sıcacık bir ikili olmak için pekmez alma zamanı geldi.

Şimdi size üzüm pekmezini nasıl yaptığımızı, nasıl süreçlerden geçtiğini anlatmaya çalışacağım.

pekmez toprağı
Pekmez kaynatma işlemi
Köyden üzüm pekmezi

Tarladan toplamış olduğumuz sultaniye üzümlerin üzerinde bulunan çöp, kalıntı gibi maddelerden arındırmak için temiz su ile yıkıyoruz. Yıkadığımız üzümleri sıkma işlemi için elevatör değirmenine atıyoruz. Değirmende ezilen üzümlerin şıraları akmaya başlar. Akan sular özel kazanlarla büyük kazanlara dökülüyor.
Burada dikkat edilmesi gereken bir durum vardır. Asit giderme ve durultma işlemi için pekmez toprağı kullanıyoruz. Bu toprak beyaza yakın bir topraktır ve çok özel yerlerde bulunmaktadır. Prese girmeden üzümlerin üzerine pekmez toprağını serpiyoruz. Çıkan şıra 15-20dk civarında yüksek derecede kestiriyoruz ve 5-6 saat civarında bekletilerek asiti azaltıyoruz. Sonrasında şırayı durultup berrak kısmını pekmeze ekliyoruz.

Duru şırayı kaynatma kazanlarına alıyoruz. Ocak ateşinde kaynatmaya başlıyoruz. Kaynama esnasında şıra üzerinde köpükler oluşur. Kaynamaya saatlerce devam edilir. Uzun süre sonrasında köpükler azalmaya başlar ve şıra koyulaşıp pekmez halini alır. Bu sırada pekmezin o harika kokusunu duymaya başlarız.

Sonrasında pekmez ateşten alınır ve dinlendirilmeye bırakılır. Pekmez soğuduktan sonra ambalajlayıp satış için beklemeye geçiyoruz.

pekme
Pekmez yemeğe hazır
Üzüm pekmezi özellikleri
  • Üzümlerin yetiştirilmesi esnasında kimyasal gübre ilaç kullanılmamaktadır.
  • Üzüm bağlarında sulama yapılmamaktadır. Sulama yapılmadığı için aroma ve tat anlamında kalitesi çok yüksektir.
  • Çekirdeksiz sultaniye üzüm cinsidir.
  • Pekmez toprağı ile yapılmaktadır.
  • Pekmez içerisine herhangi bir katkı maddesi katılmamıştır. Glikoz, şeker gibi dış etkenler kesinlikle katılmaz. Sadece üzümün suyu kaynatılmış ve özü kalmıştır.
  • Bakır kazanda kaynatılmıştır. Dibi tutmaması için sürekli karıştırma işlemi yapılmıştır.
  • Odun ateşinde kaynatılmıştır. Yaklaşık 6-8 saat arasında kaynama süresi bulunmaktadır.
  • Koyu ve duru bir görüntüsü vardır. Tadı yoğundur ve boğazda yakma hissi bırakmaktadır.

Pekmez üretimini köyde yaşayan anne ve ninelerimiz yapmaktadır. Yıllardır edindikleri tecrübeler ile pekmezleri üretmektedir. Geleneksel usuller ile üretim yapılmaktadır.

Almak isteyenler aşağıdaki iletişim adreslerinden benimle iletişime geçebilirler.


KARAOT KÖYÜ GELENEKSEL ÜRÜNLERİ sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0