Sultaniye kuru üzüm dünyanın en değerli üzüm cinslerinden biridir. Sizlere sultaniye kuru üzümü nasıl yetiştirdiğimizi, hangi aşamalardan geçtiğini bütün detayları ile açıklayacağım.
Çekirdeksiz kuru üzüm
Sarı renkli ve çekirdeksiz olan üzüm cinsidir. İlaçsız ve hakiki sultaniye kuru üzümün tazesini yediğinizde boğazda hafif bir yanma hissedersiniz. Kendine özgü harika bir aroması ve tadı vardır.
Sultaniye üzümü nasıl yetiştiriyoruz
Üzüm yetiştiriciliği en zor işlerden biridir. İşin ehli olmayan kişilerin üzüm yetiştirmesi ve uzun yıllar verim alması çok zordur. Eğer işi bilen ve üzüm bağlarınıza iyi bakan biriyseniz 100 yılı aşkın üzüm bağlarından verim almaya devam edebilirsiniz.
Bizim üzümleri yetiştirdiğimiz bağımız 1940 yılında dikilmiş üzüm bağlarıdır. Halen verim vermeye devam etmektedir. Dedelerimizden öğrendiğimiz tecrübeler ve geleneksel usulleri kullanarak yaptığımız yetiştiricilik ile harika sultaniye kuru üzüm elde ediyoruz.
Sultaniye üzümde ilaç kullanımı
Üzümlerde çok fazla hormon ilaçları, hastalıklar ile mücadele için kimyasal ilaçlar kullanılmaktadır. Bazen pazarlara gittiğimde satılan sultaniye üzümleri gördüğümde içim acıyor. Küçük tanelere sahip olması gereken sultaniye üzümlerin, olması gerekenden çok daha büyük olduğunu görüyorum. Zaten bu tarz üzümleri yediğinizde gerçek tadı hissedemezsiniz.
Biz üzüm yetiştirirken kimyasal ilaç hiç kullanmıyoruz. Verimi arttırmak ve hastalıklardan korumak için geleneksel usuller ile yaptığımız bitkisel ilaçlarımız var. Örneğin ısırgan otunun suyunu kullanarak birçok hastalığın üstesinden gelebiliyoruz.
Hayvan gübresi kullanarak verim arttırıyoruz. Kimyasal gübreleri tarlalarımıza kesinlikle sokmuyoruz.
Kuru üzüm için bağbozumu
Taze üzümlerin en olgun olduğu dönemde bağ bozumu yapılır. Birkaç gün içinde bütün üzümler kesilir. Kesilen üzümler için bandırma çözeltisi hazırlanır. Bandırma çözeltisi için %97 civarında su içerisine %1,5 civarında potasyum karbonat ve %1,5 civarında zeytinyağı koyuyoruz. Hazırlamış olduğumuz çözeltinin içine taze üzümleri bandırıyoruz ve uygun bir alana taze üzümleri seriyoruz. Taze üzümlerin güneşte 7-8 gün civarında kalması gerekmektedir.
Eğer çözelti kullanılmazsa kuruma işlemi 25-30 gün civarlarına kadar uzamaktadır ve bu dönemde yağmur yağması bütün üzümleri çöp yapacaktır. Bu sebepten dolayı çözelti kullanılır. Ayrıca güneş ışınlarının direk üzümlere vurması karartmaktadır. Güneşin yakmış olduğu üzümler değersizleşir. Çözelti kullanıldığı zaman güneş ışınlarının tam olarak vurması engellenir ve sarı renkte kuru üzüm elde edilir.
Üzüm bağımızda yetiştirdiğimiz kuru üzümler hakkında bilgi almak veya sipariş vermek için iletişim kanallarından bize ulaşabilirsiniz. Instagram adresimiz olan karaotorganik takip edebilirsiniz.
KARAOT KÖYÜ GELENEKSEL ÜRÜNLERİ sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.