Domates fidesi arası en az 40 cm olmalıdır. Açılmış olan karıkların 360 derece her bölgesine en az 40 cm uzaklıkta olmalıdır. Domates büyüyen ve dağılan bir sebzedir. Bu sebeple mesafesi önemlidir. Ancak uzakta olmamasın dikkat edilmemesi gerekir. Çünkü domateslerin dalları belli süre sonra birbirine girer ve domatesleri koruyan çatılar oluşturur. Bu durum domateslerin hastalıklardan korunmasını ve daha fazla gelişmesini sağlar. Bu yüzden domateslerin mesafesini 35 cm – 45 cm aralığında tutmaya çalışın.
Domates aralığı kısa olursa ne olur
Domateslerin 40cm aralığından daha aşağıda olmamasını tavsiye ediyoruz. Eğer 20-25cm gibi aralıklarda dikim yapılırsa, domatesin ilk yetişme esnasında bir sorunla karşılaşmazsınız. Ancak domatesler 1 ay sonra büyümeye başlar. Birbirine çok yakın olan domateslerin dalları birbirine girer. Bu durum domateslerin güneş ile çok az temas etmesine sebep olabilir. Güneş görmeyen domateslerin olgunlaşması gecikir ve hastalık kapmaya başlar. Hastalıklar ile mücadele etmek zorunda kalırsınız veya verimi düşük domatesler oluşmaya başlar.
Domates aralığı uzun olursa ne olur
Domateslerin aralığının uzun olması yine domates verimini etkilemektedir. Domatesler birbirinden güç alan sebzelerdir. Mesafeleri optimum düzeyde olursa, belli süre sonra en uçtaki dalları birbiri ile çatal yapar. Çatal oluşturan dallar domatesleri hastalıklardan korumaya yardımcı olur. Uzun mesafeli domatesler, birbirinden bağımsız olur. Bu durum domatesi hiç alamayacağınız anlamına gelmez ama verimi düşük domatesler olmasına sebep olacaktır.
Domatesi hatalıklardan nasıl koruyabilirim?
İlaç kullanımı tavsiye etmediğimiz ve kullanılmasını istemediğimiz bir durumdur. Ancak bu konuyu kesinlikle kullanılmayacak olarak ele almak istemiyoruz. Çünkü böyle yaptığımızda gerçekçi olmuyor ve havada kalıyor.
Yaşadığımız çevre, iklim, hava kirliliği gibi sebeplerden dolayı tarlalarımızda doğal ürünler yetiştirmek çok güç olmaya başladı. Bizler toprağımızı, ürünlerimizi temiz yetiştirmeye çalışsak bile çoğu zaman mümkün olmayabiliyor. Bu yüzden ürünlerimizde hastalıklar, verim düşüklükleri yaşanabiliyor. Bizler bu durumun önüne doğal biçimde geçebiliriz.
Tarım ilacı vs. gibi bir kullanıma kesinlikle karşıyız ama organik ilaçların atılması gerektiğini düşünüyoruz. Doğal madenlerden üretilen veya evsel atıklardan oluşan ilaçların kullanımını doğal buluyoruz ve kullanımında bir sakınca görmüyoruz. Ayrıca bu tarz ilaçların kullanılmasını destekliyoruz.

Doğal tarım ilaçları nelerdir?
Gülleci Bulamacı
Kükürt ve kireç madenlerinin uzun süre kaynatılması sonucunda elde edilir. Karışım kükürt ve kirecin özüdür. Oluşan sıvı gülleci bulamacıdır. Gülleci bulamacı ürünlere uygulanmadan önce su ile seyreltilerek uygulama yapılır. Doğal madenlerin karışımı olduğu için çevreye ve ürünlere hiçbir zararı yoktur.
Bordo Bulamacı
Kireç ve göztaşı madenlerinin karışımı sonucunda oluşur. İki ürününde doğal olması sebebiyle çevreye ve ürünlere bir zararı yoktur. Ayrıca organik tarım uygulamalarında en fazla tercih edilen ilaçlar arasındadır.
Isırgan Otu ilacı
Isırgan otunun su içerisinde uzun süre bekletilmesi ile ısırgan ilacı olur. Elde edilen sıvının su ile seyreltilerek ürünlere uygulanması gerekir. Fermente esnasında kötü bir koku oluşur ve ilacın dönüştüğünü gösterir. Böceklenme, kurtlanma gibi birçok haşerenin sebzelerden uzaklaşmasını sağlar.
Karaot Köyü üreticileri olarak elimizden geldiğince doğal üretime destek olmaya ve geliştirmeye çalışıyoruz. Bu yazımızda domates fidesi arası kaç cm olmalı ile ilgili bilgiler yazdık. Aklınıza takılan veya sormak istediklerinize bizim iletişim bilgilerimizden sorabilirsiniz.
Nisan, Mayıs aylarında fide gönderimlerimiz oluyor. Yerli tohumlar ile ürettiğimiz domates, biber, patlıcan gibi birçok sebzeyi fide halinde gönderiyoruz. Bizi takip etmek için instagram sayfamız olan @karaotorganik adresini takip edebilirsiniz.
KARAOT KÖYÜ GELENEKSEL ÜRÜNLERİ sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.