Yerli Kuru Nohut

Bütün bakliyat ürünlerinde olduğu gibi nohut içinde kalite çok önemlidir. Ülkemizde yetişen birçok nohut çeşidi bulunmaktadır. Yerli kuru nohut üretimi maalsef ülkemizde az seviyededir. Kalitesine göre tat, aroma, besin değerlerine sahiptir. Tabiki fiyat olarakta aralarında müthiş farklar vardır. En kaliteli nohut ile, kalitesiz nohut arasında 3-4 katlara bulan fiyat farkları bulunmaktadır. Bu durum üretim aşamasında kullanılan tohumun verimliliği, üretim aşamaları gibi birçok faktörden etkilenmektedir. Bu sebeple birçok üründe olduğu gibi nohutuda kalitesine göre sınıflandırmak gerekir. Biz yerli kuru nohut üretimi yapıyoruz. Ülkemizde yetişen en kaliteli türlerden biri olan Ödemiş nohutu ile üretim yapıyoruz.

Nohutun kalitesi

Yediğimiz bütün sebze, meyve, bakliyatları karnımızı doyurmanın yanında şifa amaçlıda alıyoruz. Ağzımızdan giren her ürünün bizim için bir şifa, sağlık getirmesi gerekir. Bu sebeple aldığınız ürünün kalitesi, nasıl yetiştiği, tohumunun ne olduğu gibi sorular çok önemlidir. Eğer bunları önemsemeden ürün alıyorsanız, ileriki dönemlerde birçok sorun yaşayabilirsiniz.

Nohut tohumu ve ülkemizdeki nohut üretimi

Nohut üretiminde maalesef hibrit tohum ile üretim çok yaygındır. Hibrit tohumlar bildiğiniz gibi yüksek verim ve yüksek dayanıklılık ile ürün vermektedir. Birçok endüstriyel firma tarafından hibrit tohumlar, savunulmaya devam etse bile, bizim açımızdan hibrit tohumlar insan sağlığına zararlıdır.

Bütün sebze, bakliyat ürünlerinde olduğu gibi atalık geleneksel tohumu savunuyoruz. Yüzlerce yıl önceden bu yana bize gelen tohumların üretilmesini savunuyoruz. Atalık tohumlar ile üretmiş olduğumuz nohutları bir sonraki sene tekrar üretebilmek ve bunları yüzlerce yıl öteye aktarmak bizim en fazla önem verdiğimiz durumdur.

Yerli kuru nohut üretimi bize neler sağlayacak

  • Atalık tohumlar bir sonraki yıl tekrar toprağa ekimi yapılabilir ve aynı verimde ürün alınabilir. Bu şekilde sınırsız biçimde devam ettirebilirsiniz.
  • Her yıl tohum ücreti vermenize gerek kalmaz.
  • Bir defa tohumlar elde ettikten sonra torunlarına bile aynı ürünü ve kaliteyi aktarabilirsiniz. Sadece toprak ve tohuma ihtiyacınız var. Bu ikisi elinizde olduğu sürece ürün yetiştirebilirsiniz.
  • Kendi tohumlarımıza sahip olmak dışarı bağımlı olmayı azaltır.
  • Atalık tohumların genetiği ile oynanmamıştır. Lavaratuar ortamında herhangi bir müdahale edilmemiştir. Bu sebeple sağlıklıdır. Bildiğiniz gibi birçok hastalığın genetiği ile oynanmıştır. Birçok hastalığın sağlıksız gıda üretiminden kaynaklandığı bilinmektedir.
  • Çocuklarımıza veya torunlarımıza bizim gençliğimizde nohutlar çok güzeldi demenize gerek kalmayacak. Sizde bulunan tohumlar ile üretim yapacaksınız ve 50 yıl önce yemiş olduğunuz nohutun aynısını üretmiş olacaksınız.

Kaliteli nohut nasıl anlarım

Kaliteli nohut için internette sarı renkte olmalı, büyük olmalı gibi birçok yorum görüyorum. Bunlar tabiki tecrübe ile yapılan yorumlardır ama doğru olduğunu söyleyemeyiz. Çünkü ülkemizde birçok nohut çeşidi vardır. Örneğin Uşak nohutu siyah renklidir ve minik boyutludur. Ancak çok kaliteli bir cinstir. Tabiki Uşak cinsi nohutunda yerli ve atalık tohum ile üretilenini bulmanız gerekir.

Kaliteli nohutu görerek anlamanız zor olur. Pişme süresi ve yediğinizde aldığınız lezzet ile kendini gösterir. Bu sebeple nohutu alırken ilk başta bir miktar alıp denemenizi öneririm. Beğendiğiniz taktirde devamını alabilirsiniz.

Ödemiş nohutu olarak geçen yerli kuru nohut türüdür. Nohutun bir cinsidir. Anadolu topraklarında yetişen en kaliteli nohut türleri arasındadır. Aynı zamanda atalık nohut cinsidir. Yani almış olduğunuz nohutları aynı zamanda tohum olarakta kullanabilirsiniz.

Kuru nohut nasıl saklanır

Kuru nohutu cam kavanoz içerisinde saklamanız faydalı olacaktır. Ağzı kapalı bir cam kavanoz içerisine koyun. Güneş görmeyen bir yerde saklamanızı öneriyoruz. Eğer mutfakta duracaksa cam kavanoz içinde mutfak dolapları içerisinde kalmasını öneriyoruz. Diğer kuru bakliyat ürünleri gibi kolay kolay bozulacak ürün değildir. Birkaç yıl bozulmadan saklanabilir. Yinede doğru şekilde saklamak ömrü uzatmaktadır.

Yerli kuru nohut nasıl ürettik

Kullanmış olduğumuz tohum Ödemiş yerli kuru nohut cinsidir. Üretim esnasında tamamen geleneksel usuller kullanılarak üretim yapıldı. Şehir merkezinden uzakta ve dağlık alanlarda üretim yapıldı. Şehir merkezinin kirli havasından etkilenmeden üretim yapıyoruz.

Üretim yapmış olduğumuz nohutların bir bölümünü ayırıp, bir sonraki sene için tohumluk ayırıyoruz. Aynı türden bir sonraki sene üretim yapmaya devam ediyoruz.

Genetiği ile oynanmış veya hibrit tohumlar ile üretim yapılan nohutlar ile alakası yoktur. Yüzlerce yıllık eski tohumlardan üretim yapılmıştır.

Yerli kuru nohut siparişi vermek için mağaza bölümünü ziyaret edebilirsiniz. Instagram adresimizden @karaotorganik bizi takip edebilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0