İzmir Organik Sebze

İzmir organik sebze anlamında ülkemizde önemli bir konumdadır. Torbalı, Kemalpaşa, Seferihisar gibi bölgelerde bulunan üreticiler organik üretim yetiştiriciliğinde ön sıralarda bulunmaktadır.

Organik tarım üreticisi olarak sizlere organik ürün nasıl olur, organik ürün olduğunu anlamak için ne yapmalısınız ve organik ürünlerde yaşanan sıkıntılardan bahsedeceğim. Özellikle kendi yaşadığımız süreçlerden bahsedeceğim.

Nasıl organik ürün yetiştiriyoruz

Karaot Köyü’nde bulunan topraklarımızda yıllardır kimyasal işlem yapmadan üretim yapıyoruz. 2009 yılında Türkiye’de ilk organik tarım ile üretime başlayan köylüler arasındayız. 2009 yılında bu yana organik sertifikalı üretim yapıyoruz.

  • Ürünlerimizde kimyasal gübre, ilaç kullanılmıyor. Sadece hayvan gübresi kullanılmaktadır.
  • Her ürünümüz için sezon başında toprak, ürün ve yaprak numuneleri alınır. Alınan numuneler inceleme sonucunda kimyasal hiçbir madde kullanılmadığına dair onay verilir. Eğer kimyasal bir madde ile karşılaşılırsa sertifika iptal edilmektedir.

Sadece sezona özel sebze ve meyveler bizde olmaktadır. Sera üretimi yapmıyoruz. Bütün ürünlerimizde organik sertifika almaya çalışıyoruz.

Organik ürün alırken neler dikkat etmelisiniz

Bir ürünün üzerinde organik yazması veya kişinin organik demesi yeterli değildir. Ürüne ait organik sertifika olması gerekmektedir. Aksi halde ürün organik değil, doğal ürün statüsündedir. Eğer bir ürün için organik deniliyorsa kesinlikle sertifika isteyin. Sertifika üzerinde almak istediğiniz ürünün olduğuna bakın ve son geçerlilik tarihini kontrol edin.

Organik ürünlerde yaşanan sıkıntılar

Bir üretici olarak organik sertifikalı ürünlerin hibrit tohum ile üretilebilir olduğunu anlamıyorum. Bu konu ile ilgili çok fazla eleştiri alıyorum. Bu konu hakkında bana birçok açıklama yapılmasına rağmen açıkcası ikna olmuyorum. Bu yüzden atalık, yerli tohum ile üretime devam ediyoruz ve devam edeceğiz.

Hibrit üretimlere oranla hastalıklara çok daha açık ürünler üretiyoruz. Kimyasal ilaçlama yapmadığımız için hastalıklardan korumamız çok daha güç oluyor. Bazı zamanlar bütün ürünü kaybettiğimiz oluyor. Kimyasal gübreleme yapılmadığı için verimi düşük ürünler elde ediyoruz. Ancak organik ürün satışında maalesef piyasa fiyatlarına yakın satışlar yapıyoruz. Bu durumda maalesef üretim kapasitemizi arttırmamıza engel oluyor.

İzmir organik sebze konusunda son yıllarda oldukça iyi konumdadır. Seferihisar ve Torbalı bölgesinde organik tarım üretim alanları çoğalmaya başladı.

İzmir Torbalı Karaot Köyü’nde bulunan bahçemizde yetiştirdiğimiz organik sebze, meyvelerimize yerine gelerek alabilirsiniz. Eğer yüklü miktarda ürün isterseniz İzmir içine teslimde yapabiliriz. Sipariş vermek ve bilgi almak için whatsapp üzerinden bize ulaşabilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
1