Yerli Ceviz

Eski anadolu topraklarına ait yerli ceviz üretimini köyümüzde üretiyoruz. Karaot Köyü’nde bulunan asırlık ceviz ağaçları kimyasal gübre, ilaç görmeden üretilmektedir.

Maalesef ceviz üretiminde çok kötü durumdayız. Son 10 yılda dikilen bütün ceviz fidanları ithal cevizdir. Bodur ceviz ağaçları ülkemizin her yerini kaplamaya başladı.

Karaot Köyü’nün önemi

Karaot Köyü egenin yüksek rakımlı ve dağlık bölgesinde bulunmaktadır. Dünyanın en verimli toprakları arasında gösterilen Kemalpaşa-Salihli bölgesi içindeki topraklara dahildir. Dünyanın en kaliteli inciri bu bölgede yetişir. Sultaniye üzümün yetişebildiği tek toprak cinsidir. Dünya kiraz üretiminin %80’i bu topraklarda yetişir. Çok özel ayva, armut, erik gibi meyvelerin dünyada tek yetişebildiği topraklardır. Aynı şekilde egenin eski yerli cevizlerinin yetiştiği topraklar arasındadır.

Neden yerli ceviz
  • Yerli cevizlerin boyu 25-40 metre aralığına kadar yükselebilir. İthal ceviz türleri 5-6 metre boya sahiptir. İşlemesi kolay olması için genetiği ile oynanmıştır.
  • Yerli ceviz ağaçları asırlar boyunca ayakta durmakta ve kuşaktan kuşağa aktarılan türlerdir. Birçok bölgede 1 ceviz ağacı miras davası bile olabilmektedir. 500-600 yıl yaşayan ceviz ağaçlarıdır. Bu denli kaliteli ve önemli anadolu cevizleridir.
  • İthal cevizlerin ömrü çok fazla olmaz. 50-90 yıl aralığında olduğu söylenmektedir ama kimysal ilaç, gübre kullanımının çok fazla olmasından dolayı daha kısa ömre sahiptirler.
  • Yerli cevizin genetiği ile oynanmamıştır. Binlerce yıllık Anadolu’nun eski ceviz ağaçlarından üretilmiştir.
  • İthal cevizler melezleme sonucu yapılmıştır. Modern tarıma uyumlu, yüksek verim ve işleme kolaylığı sağlayan türlerdir.
  • Yerli ceviz ağaçlarında sulama ihtiyacı yoktur. Yağmur suyundan bütün verimini almaktadır ve bu sayede kalitesi üst düzeydedir.
  • İthal cevizlerin sulamaya ihtiyacı vardır. Yüksek oranda sulama ister. Bu yüzden ceviz kalitesi düşüktür.
Neden ithal ceviz dikiliyor

İthal cevizler çok yüksek oranda verim vermektedir. Aşırı düzeyde ceviz veriminden dolayı üreticiler tarafından tercih edilir.

Bodur ağaç tipindedir ve toplanması, işlenmesi çok kolaydır.

Hastalıklara karşı tarımsal ilaçlamaya çok uygundur, verim arttırıcı ilaçları çok yaygındır. Bu sebeple üreticiler tarafından tercih edilir.

Ceviz kurutma aşaması

Cevizler dış yeşil kabuklarından ayıklanıyor ve kurumaya bırakılıyor. Tam kuruma işlemi bittikten sonra depolara kaldırılmaktadır. Eğer cevizin tam kuruduğundan emin olmazsak kurtlanma yüksek olur.

Köyümüzde yetiştirilen yerli ceviz siparişi vermek veya bilgi almak için mağaza bölümünden ürünlerimizi inceleyebilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
1