Taş Kırma Zeytin

Kırma zeytin nasıl yapılır, taş kırma zeytin nedir, hangi cins incirlerden yapmak gerekir gibi bütün soruları cevaplamaya çalışacağım. Bu soruları zeytin üreticisi olarak yazıyorum.

Öncelikle bilinmesi gereken en önemli konulardan birisi, kırma zeytin yeşil zeytinden yapılır. Siyah zeytin kırma zeytin için uygun değildir. Yeşil zeytin Ekim ayının başında başlar ve Kasım ayının sonlarına kadar bulunabilir. Eğer taş kırma zeytin kendiniz yapmak istiyorsanız bu dönemlerde yeşil ham zeytin almanız gerekmektedir.

Taş kırma zeytin nasıl yapılır

Ekim veya Kasım aylarında yeşil ham zeytin almanız gerekiyor. Yeşil zeytinleri sert bir cisim üzerine koyun. Taş veya yoksa taş gibi sert bir cisim ile zeytin üzerine vurunuz. Ancak kırma esnasına çok dikkat etmeniz gerekmektedir. Zeytinin içindeki çekirdeğe zarar vermemelisiniz. Eğer çekirdeğe zarar verecek sertlikte vurursanız, zeytin belli dönemden sonra bozulmaya ve erimeye başlar. Ayrıca tadı istediğiniz kalitede olmaz. Bu yüzden hafif bir şekilde, sadece zeytinin kırılmasını sağlayacak sertlikte vurmanız gerekmektedir.

Kırma işlemine başlamadan önce zeytinleri içine koyacağınız kavanoz veya bidonu su ile doldurunuz. Kırmış olduğunuz zeytinleri hemen su içerisine atmalısınız.

Zeytinleri su içerisine hemen atmazsanız siyahlaşmaya başlar.

Karaot Organik Ürünler

Kırma işlemi bittikten sonra 3-4 gün boyunca zeytinleri su içerisinde bekletin. 3 gün sonunda suyunu boşaltıp yeni su ekleyin. Bu işlemi 3 defa tekrarlayın. İçerisinden bir adet zeytin alıp tadına bakın. Eğer acı geldiyse su değiştirme işlemini tekrar uygulayın. Damak tadınıza uygun gelinceye kadar bu işlemi tekrarlayın.

Damak tadınıza uygun geldikten sonra 5 litrelik bidon için 1 çay bardağı kaya tuzu ve 1 adet limonu dilimleyerek atın. 1 gün bekledikten sonra çıkarıp yiyebilirsiniz.

Taş kırma zeytin hangi türlerden yapılır

Ülkemizde birçok zeytin türü olmasına rağmen yeşil kırma zeytin için en uygun türler memecik, gemlik ve trilye cinsleridir.

Bu türler arasında en kalitelisi memecik cinsidir, yani eski ege yağlık zeytin ağacı türleridir. Genelde 60-150 yıllık zeytin ağaçlarıdır. Yağ oranı yüksek olması ve zeytin boyutunun daha büyük olması sebebiyle kırma zeytine çok uygundur.

Taş kırma zeytin siparişi vermek için mağaza bölümünden bize ulaşabilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0