Salamura Yaprak Yapımı

Salamura yaprak yapımı ile ilgili bütün detayları bu yazımızda sizlere paylaşmaya çalışacağım. Salamura yaprak denildiğinde su, tuz ve limon kullanılarak basılmış yaprak aklımıza gelir. Ancak su ile basılmış yaprak dışında birçok yöntem kullanılabilir. Sizlere bizim hangi yöntemler ile yaptığımızı ve sizinde nasıl yapabileceğinizi anlatacağız.

Sarma yaprağı yapım çeşitleri
  • Salamura yaprak yöntemi ile sulu basım
  • Taze yaprak cam kavanoza kuru basım
  • Tuzsuz salamura yaprak yapımı

Üreticilerin alışmış oldukları veya daha kolay olduğunu düşündükleri için sadece ilk seçenek ile üretim yaptığını görürsünüz. Biz size bütün seçeneklerin artı ve eksilerini anlatacağız. Siz hangisini isterseniz karar verebileceksiniz.

Salamura yaprak yapımı

Taze yaprakları büyük bidonlara sıkı olarak basıyoruz. Bakır kazanda kaynatarak hazırlamış olduğumuz suyu yaprakların en üst kısmına kadar dolduruyoruz. Suyu tuz ve limon tuzu ile hazırlıyoruz. En az 1 hafta bekledikten sonra bidon içerisinde bulunan yapraklar çöküyor ve gönderiye hazır hale geliyor. Çökmüş olan yaprakları cam kavanoz veya 5’lik bidonlara dolduruyoruz ve kendi suyu ile dolduruyoruz.

Eğer göndereceğimiz kaba direk basım yaparsak daha az kg olmaktadır. Çünkü taze yapraklar çökmediği için kap fazla almaz. Bu yüzden öncelikle başka bir kaba alıyoruz ve çökmesini sağlıyoruz. Ayrıca taze yaprak ilk basımı yapıldıktan 1-2 hafta içinde asitlenme yapabilir. 1-2 hafta başka bir kapta bekleterek asitlenmenin önüne geçmiş oluyoruz.

Tuzsuz salamura yaprak yapımı

Salamura yaprak yapımı herkes tarafından bilinir ama tuzsuz olarak sarma yaprağı nasıl yapılır birçok kişi bilmez. Sizlere kendi yapmış olduğumuz yöntemi anlatacağız ve evlerinizde kendiniz uygulayabilirsiniz veya bizden satın alabilirsiniz.

Öncelikle tuzsuz salamura yaprak sadece cam kavanozlarda yapılabilir. Cam kavanoza taze yaprağı sıkı olarak basıyoruz. Üzerini dolduracak kadar saf su ilave ediyoruz. Limon veya tuz koymuyoruz. Sadece saf su ilave ediyoruz.

Derin bir tepsinin içerisine kavanozun ağzı aşağı gelecek şekilde koyuyoruz. Cam kavanozun yarısına kadar kaynak su dolduruyoruz ve yaklaşık 5 dakika civarında bekliyoruz. Bu sayede sıcak su kavanozun içerisinde bulunan havayı dışarı çekmemizi sağlıyor ve vakumlama yapmış oluyoruz. İçerisinde bulunan havayı çekmiş olduğumuz yapraklar en az 1 yıl dayanmaktadır. Tuzun sağlamış olduğu dirilik ve bozulmamayı doğal vakumlama ile biz sağlamış oluyoruz. Bu sayede sağlıklı bir salamura yaprak elde etmiş oluyoruz.

Taze yaprak kuru basım

Taze yaprakları cam kavanozlara sıkı şekilde basıyoruz ve hemen kavanozun ağzını kapatıyoruz. Kavanoz içerisinde bulunan yapraklar nemlenir ve içerisinde bulunan hava kavanozun kapaklarından dışarı çıkar. Bu sayede özel bir vakumlama gerçekleşir ve bozulma yaşanmaz. Ağzı açılmadığı takdirde 1 yılı aşkın süre bozulma olmaz.

Yukarıda belirtmiş olduğumuz bütün yapraklar uç – filiz yapraklardan yapıyoruz. İstediğiniz yaprak çeşidini belirterek bizden alım yapabilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
1