Salamura Yaprak

Ürünlerimiz için tıklayınız

Mayıs ayının başında taze uç yaprakları olmaya başlar. Üzüm bağlarının en uç kısımları taze yaprak olur. Dalların altına doğru gidildikçe yapraklar olgunlaşır ve tazelikten uzaklaşır. Salamura yaprak için en uygun yapraklar taze uç yapraklarıdır. Biz sadece taze filiz yapraklardan salamura yaprak yapıyoruz.

Taze asma yaprağı

“Neden bütün yapraklar taze olanlardan seçilmez” sorusu birçok kişi tarafından sorulmuştur. Taze yaprak toplama işi oldukça zorlayıcı ve işçilik gerektirir. Bir kişi sadece taze yapraklardan toplarsa günde 15 kg civarında toplayabilir. Ama bütün yaprakları toplarsa 40 kg civarında taze yaprak toplayabilir. Bu yüzden birçok üretici sadece taze yaprak toplamak istemez. Sadece taze yapraklardan toplananların çok daha yüksek fiyata satılması gerekir. Aksi halde toplanan taze yapraklar üretici için zarardır.

Salamura yaprak nasıl yapılır

Sizlere kendi yapmış olduğumuz salamura yaprak yapımını anlatacağım. Asma yapraklarının sadece taze uç kısımlarını topluyoruz. Toplama esnasında yaprakların güneş görmemesi lazım. Dalından kopardığınız anda gölge bir alana koymalısınız. Aksi halde yanma olur ve yapraklar küflenir.

Bakır kazanda özel su hazırlıyoruz. Odun ateşinde su, kaya tuzu, limon tuzu kullanarak suyu kaynatıyoruz. Taze yaprakları büyük bidonlara koyuyoruz ve üzerini kapatıncaya kadar hazırlamış olduğumuz su ile dolduruyoruz. Büyük bidonlarda yaprağı belli bir süre beklemeye alıyoruz.

Taze basılmış yaprak

Bekleme süresi ve büyük kaplara alma sebebimiz: Yapraklar suyun içerisinde bekleyince asitlenme yapıyor. Asitlenme sonucu dışarı su taşması olabiliyor. Hatta bidon içerisinde kötü bir koku alabilirsiniz. Bunun sebebi asma yaprağının asitlenmesi sonucu çıkan kokudur. Asitlenmesini büyük bidonlarda yaşamasını sağlıyoruz ve size göndereceğimiz kaplarda bahsettiğim su taşması sorunu olmasın diye büyük bidonlarda bekletiyoruz.

İlaçsız salamura yaprak

İlaçsız sarma yaprağı bulmak maalesef çok zor. Bilinçsiz üreticiler ve tarım ilaçlarının bağları, havayı kirletmesi sonucu üretici mahkum oldular. Birçok bölgede tarım ilacı kullanılmadan üzüm bağlarının ayakta kalması mümkün olmuyor. Bizim köyümüz dağ köyüdür ve bakir bölgeler arasındadır. Bu sebeple oldukça şanslıyız diyebilirim. Üzüm bağlarımızın organik sertifikaları mevcuttur ve kimyasal hiçbir işlem uygulanmamaktadır.

Salamura yaprak içerisinde hiç tuz istemeyenler için tuzsuz salamura yaprak yapıyoruz. Ayrıca salamura edilmemiş asma yaprağı cam kavanozlara yapıyoruz. Ürünlerimiz için lütfen bizimle iletişime geçin.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
1