Salamura Zahter

Ürünlerimiz için tıklayınız

Köyümüz Ege’nin rakımı yüksek ve yerleşim bölgelerinden uzak dağ köylerinden biridir. Kemalpaşa ve Torbalı arasında bulunan topraklar, dünyanın en değerli toprakları arasında gösterilmektedir. Rakımı yüksek bölgede yabani olarak yetişen dağ kekiklerini salamura zahter yapıyoruz. Bu yazımızda salamura zahter nasıl yaptığımızı anlatmaya çalışacağım.

Taze Dağ Kekiği ( Taze zahter)
Zahter (Dağ kekiği) nasıl yetişir

Dağ kekiği veya bazı bölgelerde söylenilen adı ile zahter kontrollü olarak yetiştirilir veya yabani olarak kendisi yetişir. Tohumları ekilerek, sulama yapılarak veya sera üretimi yapılarak zahter üretimi yapılabilir. Ancak biz kontrollü üretim yapmıyoruz. Köyümüzün dağlık bölgelerinde yetişen yabani zahterleri toplayarak üretim yapıyoruz. Çünkü yabani zahter aroma, kalite anlamında inanılmaz kaliteli ve kendine özgü bir tadı vardır.

Yabani zahter (dağ kekiği) ne zaman yetişir

Mart ayının sonları geldiğinde dağ kekiklerinin yavaş yavaş dağları süslemeye başladığını görürsünüz. Kokularından ve görüntülerinden çok rahat tanıyabilirsiniz. Köyümüzün belli bölgelerinde yabani olarak yetişen dağ kekiklerini Mart – Nisan aylarında toplayabilirsiniz.

Ancak burada önemli olarak belirteceğim noktalardan bir tanesi şudur.

Mart ayının sonu ve Nisan ayının başlarında yetişen dağ kekikleri oldukça tazedir. Salamura kekik yapmak isterseniz bu dönemde toplamış olduğunuz kekiklerden yapmanız daha uygundur. Çünkü salamura kekiği taze olarak tüketeceksiniz. En taze filizlerden olması salamura kekiği ayrı bir tat ve kalite oluşturur.

Turşu ve kekik salatası

Kuru zahter (kuru dağ kekiği) yapacaksanız her dönem uygundur. Ancak bereketli olması için Nisan ayının sonrasına bırakmanızı öneririm.

Salamura zahter nasıl yapılır

Toplamış olduğumuz zahter filizlerini cam kavanoz içerisine dolduruyoruz. Elimizden geldiğince sıkıca doldurduktan sonra içerisine bir miktar kaya tuzu ilave ediyoruz. En üst kısmında bir parça limon koyuyoruz. Limon ve kaya tuzu salamura kekiğin uzun süre dayanmasını ve yumuşama yapmamasını sağlıyor.

Kaynar hale getirmiş olduğumuz saf su ile kavanozu dolduruyoruz. Kavanozu doldurduktan sonra hemen kavanozun kapağını kapatıyoruz ve ters çeviriyoruz. Bu sayede kendisi vakumlama yapacaktır. Kapağın bir miktar içeri doğru çöktüğünü gözlemleyebilirsiniz. Sıcak su doldurma esnasında bazen kavanozlarda çatlama olabiliyor. Dikkat ederek doldurmanızda fayda var.

Sipariş vermek ve daha detaylı bilgi almak için iletişim bölümünden bize ulaşabilirsiniz.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
1