YERLİ TOHUM SEBZE

Yerli tohum sebze ve yerli tohum meyve üretimlerimize tam gaz devam ediyoruz. Takip eden birçok kişinin bildiği gibi İzmir’in Karaot Köyü’nde bulunan birçok üretici ülkemizin ilk yerel tohum ile üretime başlayan ve geleneksel tarım teknikleri kullanarak üretim yapan köylüleridir. Bu yola başlarken amacımız geleneksel tohumu yaşatmak, herkesin ilaçsız gıdalar yemesine yardımcı olmaktı. Dedelerimizin bize söylediği kendi çocuğunuza yedirmeyeceğiniz ürünü satmayın lafını hiç unutmadık.

Biz yaklaşık 200 yıldır Karaot Köyü’nde geleneksel üretim yapıyorduk. Daha önce hiç kimyasal işlem görmemiş topraklarımızda yerli tohumlarımızla yıllarca üretim yaptık. Yaptığımız ürünlerden tohumluklarımızı ayırarak önümüzdeki yıllara hazırlık yaptık. Tabi bunları yaparken herkesin tarımı bu şekilde yaptığını düşünüyorduk. Son zamanlarda bizim gibi geleneksel tarım yapan kişiler yok denilecek seviyede.

Ülkemizde yerli tohum ile organik tarım yapmak inanılmaz zor hale geldi. Bunların sebeplerini sonraki yazılarımda sizlere anlatmaya çalışacağım. Ancak biz bu işi para kazanmaktan öte bir amaç edindik. Son 10 yılda organik sertifikalı üretim yapıyoruz ve her yıl ürünlerimizde kimyasal gübre, ilaç atılmadığını kanıtlıyoruz. Elimizdeki geleneksel tohumları çoğaltıyoruz ve bizde olmayan yerli tohumları başka yörelerden alarak envanterimize yeni tohumlar ekliyoruz.

Yerli tohum ile yaklaşık 50-60 civarında ürünümüz var. Sizlere bu ürünlerin bazılarını bu yazımda anlatacağım.

Yerli tohum sebze çeşitlerimizden bazıları

Yerli tohum domates (pembe) : Anadolu’da yetişen ve bilinen en eski domates tohumlarından biridir. Bilinen domateslerden biraz daha fazla büyür. Gövdesinde çatlaklar olur. Rengi pembeye yakındır.

Yerli tohum domates (kırmızı) : En eski domates tohumlarından biridir. Pembe domates gibi büyük olmaz. Rengi kırmızıdır. Şekli piyasa domatesleri gibi düzgün olmaz.

Yerli tohum patlıcan: Elimizde 2 tür patlıcan tohumu var. Topan patlıcan ve normal patlıcan elimizde vardır.

Yerli tohum biber: Elimizde acı ve tatlı biber çeşitlerimiz var. Binlerce yıllık geleneksel Anadolu tohumlarıdır.

Yerli tohum karpuz: Siyah karpuz veya Anadolu karpuzu diye bilinen türdür. Karpuzun iç çekirdeği büyük ve çok fazla çekirdeği olur. Susuz olarak yetiştirileni makbuldür.

Yerli tohum kavun: Rengi ve görüntüsü piyasa kavunlarından farklıdır. Kokusu yoğun ve tadı harikadır. Ancak köyümüzde domuzlardan kavunları korumak çok zordur. Bu yüzden yetiştiremediğimiz yıllar oluyor.

Yerli tohum bamya: Ege yöresinde en çok yetiştirilen Bornova bamyası türünü köyümüzde devam ettiriyoruz. Ege bamyası diye bilinir. Bordo renginde ve küçük olur.

Yerli tohum börülce:  Genelde ege bölgesinde tüketilen bir üründür.

Bu yazımda yerli tohum olarak yukarıdaki ürünleri yazdım. Ürünlerimizi yetiştirirken çekilen görüntüler ve videolarımızı instagram, facebook ve sitemiz üzerinden paylaşacağız.

NOT= Bütün yerli sebze ve meyveleri kargo ile göndermemiz mümkün olmuyor. Köyümüze gelen kişiler dalından toplayarak ürünlerimizden alabilir. Gelme imkanı olmayan kişiler aşağıdaki iletişim kanallarından bizimle iletişime geçerek hangi ürünleri kargo ile gönderebildiğimizi öğrenebilirler.

Karaot Köyü Üreticileri olarak görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yazmanız bizi mutlu eder.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ana Sayfa
WhatsApp
Instagram
Alışveriş
0